19 Aralık 2009 Cumartesi

ŞEKERPARE




İstanbul'un yağmura ve sele teslim olduğu bir günde ziyaret ettiğim Anaokulu Müdüresi Zümrüt Hanım herzamanki gülüşüyle içimi sıcacık yaptı...
Ailece şımartan tadlarının şerbetli tatlı olduğunu söyledikleri için şekerpare yaptım ve paylaştık. Afiyet olsun.


250 gr. kase margarin
1 su bardağı pudraşekeri
5 çorba kaşığı irmik
2 yumurta
4 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 kase bütün fındık içi

Şurup İçin:
3 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamur yoğurma kabına pudraşekeri, irmik bir tutam tuz ve vanilyayı katıp harmanlayalım. Ortasını havuz gibi açıp oda sıcaklığında ısınmış margarin ve yumurtaları ekleyin. Azar azar kabartama tozuyla karışmış olan unu ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Üzerini hafifçe düzleyip yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine birer fındık içi yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim.
Şerbet için şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunuda ekleyip birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökelim. Tepsinin üzerini kapatıp şerbetini çekmesi için soğumaya bırakalım. Afiyet olsun...