12 Aralık 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMA


Yarım kğ. salamura yaprak
yarım su bardağından fazla rivera zeytinyağı
3 su bardağı osmancık pirinç
4 iri kuru soğan
2 yemek kaşığı dolma fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tutam maydonoz
1 tutam dereotu
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 kesme şeker
1 tutam tarçın
yarım çay kaşığı karabiber
Suyu için: Yarım çay bardağı zeytinyağı-1 adet limon-1 adet limon suyu-su-tuz-şeker

Salamura yapraklarımızın tuzunu almak için sıcağa yakın suya basalım bir müddet bekletip alalım. Tekrardan ılık suylada yıkayıp suyunu süzelim tabağa alalım... Pirinçleri ayıklalım, sıcak tuzlu suda yarım saat şişmeye bırakalım. Yağı ısıtalım dolmalık fıstıkları pembeleştirelim. Rondodan geçirdiğimiz soğanları katalım kavurmaya devam edelim. Soğanlar pembelişince yıkanmış süzülmüş pirinci katalım kavurmaya devam edelim. Kuş üzümü, şeker, tuz ilave edelim 1,5 su bardağı sıcak suyu ilave edip tencerenin ağzını kapatalım. Pirinç suyunu çekince ocağın altını kapatıp baharatlarını hemen ilave edelim. Kıyılmış maydonoz ve dereotunuda katıp iyice karıştıralım. Dolma içi ılıyınca yapraklarımızı saralım. Dolma tenceremizin her yanını yaprakla kaplayalım sardığımız dolmaların birinci katını yerleştirdikten sonra, büyük bir kaseye yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 limon suyu, bir tutam tuz ve şeker karıştıralım dolmaların her katına bu sudan dökelim aralarına kabuğu soyulmuş limon dilimleride ilave edeilim. Dolmalarımızın tencereye dizilme işlemi bittikten sonra dolmaların üstünü yaprakla kapatalım üzerine porselen tabak bırakıp tencerenin ağzını kapatıp ocağa alalım. Önce harlı sonra orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Soğuyunca servis tabağına alalım pul kırmızı biber, limon ve aromatik sızma zeytinyağı eşliğinde sunalım. Afiyet olsun