22 Ocak 2010 Cuma

KIYMALI CEVİZLİ POĞÇA




Şımırtan tadımla Sedai Bey'in biricik eşi Gülten Hanıma yani Gülten anaya gittim... Bugün karne zamanı olduğu için evleri kalabaklıtı aile büyükleri, çocukları ve tarunlarıyla tanıştım beni evlatları gibi gördükleri için hep beraber çayımızı içtik. Bu arada evlerinin manzarası muhteşemdi avcılar denizi göz alabildiğince muhteşemdi gemiler denizin süsüydü, ben deniz manzarasını kışın daha çok severim bu manzaraya karşı tavşan kanı çay veya salep yudumlamak hımmmmm.... Hayat paylaştıkça güzel kalbideki yeriniz kocaman... Ellerinizden gözlerinizden öperim sevgilerimle....

1 Su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta akı
1 paket kabartma tozu
5 su bardağı un - tuz

İçi için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 orta boy soğan
200 gr. kıyma
2 avuç dolusu ceviz içi
karabiber - pul kırmızı biber - tuz

Üzeri için:
2 yumurta sarısı
galete unu

Geniş bir kabın içine unu kabartama tozuyla birlikte eleyerek koyalım. Ortasını havuz gibi açalım yağ, yoğurt, yumurta akı ve tuzu katıp yoğuralım. Hamurun üstünü streçle sarıp dinlenmeye bırakalım. Tavaya yağı koyalım ince kıyılmış soğanı katalım pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı katalım fazla kurutmadan kavuralım, baharatları ve tuzunu ilave edip ocaktan alalım. Dövülmüş cevizleri ilave edip iyice karıştıralım. Hamurumuzu 20 adet eşit parçaya bölelim. Avcumuzun içinde yuvarlak açalım kıymalı içle doldurup yuvarlayalım. Önce yumurta sarısına(çırpılmış ve az sıvıyağ katılmış) sonra galete ununa bulayıp yağlı tepsiye dizelim. Galete ununun fazlasını elimizlen atalım... Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika pişirelim yanında bergomotlu demli bi çay offf... Afiyet olsun...