11 Mart 2010 Perşembe

EKŞİLİ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI





Ekşi sevenlere özel dolma...

300 gr. Salamura yaprak
2 su bardağı Osmancık pirinç
1 iri kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı pirince koymak için
Yarım çay bardağı zeytinyağı suyuna katmak için
Kişniş – karabiber – kırmızı pul biber – sumak – tarçın –
Yenibahar – dolma baharı – toz şeker
1 paket dolmalık fıstık
Yarım paket kuş üzümü
1 tatlı kaşığı limon tuzu suyla sıvılaştırılmış
Yarım limon suyu pirince katmak için
Yarım limon suyu suyuna katmak için
1 çorba kaşığı sumak ekşisi pirinç için
1 çorba kaşığı sumak ekşisi suyuna
Pirinci tuzlu sıcak suda saat ıslatalım.
Yaprakları sıcak suda sefer yıkayıp tabağa alalım.
Soğanı ince kıyalım tuzla ovalım, sarımsağı rendeleyelim ,içene yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edip köfte yoğurur gibi iyice yoğuralım. Dolmalık fıstıkları tavada yağla kavurup pirince ilave edelim. Suda ıslatılmış kuş üzümlerini ve tüm baharatları, limon suyunu limon tuzunun bir bölümünü, sumak ekşisini pirince katıp iyice ezercesine yoğuralım.
Hazırladığımız içle yapraklarımızı saralım. Tencerenin içine yaprakla kaplayıp dolmaları dizelim.
Geniş bir kaseye suyu alalım içine zeytinyağını, tuzu, limon tuzunun kalanını, sumak ekşisini, bir tutam sumak ve limon suyunu katıp karıştıralım. Dolmaların her katına bolca dökelim. Dolmaların üstünü yaprakla kapatıp üzerine tabak kapatıp önce orta ateşte, sonra kısık ateşte pişirelim.
Soğuyunca tencereden alalım üzerine limon suyu, zeytinyağı ve limon dilimleriyle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun….