11 Mart 2010 Perşembe

ETLİ KABAK DOLMASI



Kabak sevmeyene kabağı sevdiren dolmam...

1 kg. kabak
1 kase koyun dana karışık kıyma
1 çay bardağı köftelik bulgur
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
1 tutam yenibahar
1 tutam dolma baharı
1 tutam karabiber
1 tutam kekik
1 çorba kaşığı limon suyu - tuz
Suyu için
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı - tuz
1 domates dolma ağızlarına kapak yapmak için


Servis zamanı
Sarımsaklı dereotlu yoğurt
Yağda yakılmış kırmızı biber
Soğanı ince kıyalım, sarımsağı rendeleyelim, bulguru ayıklayalım ve kıymaya katalım. Baharatları, limon suyunu, salçaları ve yağları da kıymaya ilave edip az su ilave ederek macun gibi yoğuralım.
Kabakları oyacağın tırtıklı kısmıyla kazıyalım, ortadan ikiye bölüp içlerini oyalım. Yıkayıp kurulayalım.
Kabakların içini bulgurlu kıymayla dolduralım. Domatesi kapak olacak şekilde kesip dolmaların ağzını kapatalım. Tencereye dolmaları yatık biçimde dizelim.
Bir tasın içine su koyalım salçayı, yağları ve tuzu ilave edip iyice karıştıralım. Dolmaların üzerine dökelim. Dolmalar dağılmasın diye üzerlerine tabak koyalım pişirmeye bırakalım.
Servis zamanı sarımsaklı kıyılmış dereotlu yoğurt dökelim. Üzerine de tereyağında yakılmış toz kırmızı biber ile süsleyelim. Afiyet olsun….