31 Mart 2010 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PIRASA




Ekşili pırasa yemeye varmısınız:)))

1 kg pırasa
1 adet irisinden kurusoğan
5 diş sarımsak
3 adet havuç
1 avuç dolusu osmancık pirinci
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet limonun suyu,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay kaşığı şeker,
Tuz

Tencereye zeytinyağı konulup ısınınca ince doğranmış soğanlar katılıp kavrulur. Soğanlar yumuşayınca doğranmış sarımsağı ilave edelim kavuralım ardından halka doğranmış havuç dilimlerini katıp kavruralım.

Salçayı ilave edelim kokusu çıkınca bir parmak kalınlığında doğranmış pırasaları katalım şöyle bi dönderelim kısık ateşte sarıncaya kadar ara ara hırpalamadan kavuralım. Üzerini kaplayacak kadar su bırakalım tuzunu ve şekerini ilave edip tencerenin ağzını kapatıp 15 dak. pişirelim.

Limon suyu ve yıkanmış pirinçleri ilave edip tekrar tencerenin ağzını kapatalım pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ocaktan alıp ılıdıktan sonra buzdolabında iyice soğutup, servis zamanı pırasanın üzerine zeytinyağı gezdirip - pul kırmızı biber serpip - limon dilimleri ve acı turşu biberle süsleyip servis yapalım. Afieyt olsun...