31 Ağustos 2010 Salı

ETLİ YAPRAK SARMA



Günaydın:)) İftar sofrasına yakışır bir tat Etli Yaprak Sarması.... Yapması keyifli yemesi lezzetli sarmam... Denemeniz dileğiyle....
300 gr salamura yaprak
300 gr koyun kıyma
yarım su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
çeyrek çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tutam maydanoz
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber, sumak
Suyu için
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için
sarımsaklı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
1 çay kaşığı domates salçası
tuz, kırmızı pul biber
Salamura yaprakları kaynamış suyun içine bırakıp, tuzu dökmesi için bekletelim. Ben bu işlemdemden sonra 2 kezde soğuk suya yaprakları basıp süzgeçe alırım....
Pirinci tuzlu sıcak suda ıslatalım...
Kıymayı bir kaba alalım. Üzerine baharatları, kıyılmış soğanı, rende sarımsağı, kıyılmış maydanozu, rende domatesi, 1 çay kaşığı limon tuzunu, ıslatıp süzdüğümüz pirinci ve sıvı yağı katıp iyicene yoğuralım...
Tencerenin içini yaprakla kaplayıp sardığımız dolmaları dizelim...
2,5 bardak kadar sıcak suyun içine, tuz, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çorba kaşığı sıvı yağ katıp karıştırıp dolma tenceresine kenarından dökelim. Tekrar dolmarın üzerini yaprakla kapatalım. Üzerine porselen tabak bırakıp, önce hızlı onra kısık ateşte 30 dakikaya yakın pişirelim...
Domates sosu için, tavaya yağı alalım ısınınca rende domatesleri katalım suyunu çektirmeden pişirelim. Pişmye yakın salçasını katalım. Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber katıp ocaktan alalım.
Servis zamanı tabağa sarımsaklı yoğurt koyalım, üzerine dolmarı dizelim. Dolmaların üzerine domates sosunu döküp servise sunalım. Afiyet olsun...