12 Ekim 2010 Salı

YEDİ BAHARLI KUZU ETLİ BULGUR PİLAVI



Merhaba arkadaşlar:)) Yedi Baharlı Kuzu Etli Bulgur Pilavı adı dahi insanı sofraya çeken bi pilav. Tadıda nefis oldu. Ben köz sebze sevdiğim için tarifi biraz damak tadıma yaklaştırdım. Biberleri közledim, dere otu maydanoz ve naneyide en sonunda kattım biz bu pilavı çok sevdik. Denemeniz dileğiyle...
Pilavı için
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet iri kurusoğan
3 adet yeşil soğan
birbuçuk çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası (öncü marka ev yapımı acı biber salçası)
1 büyük kase bulgur (malatya bulguru)
1 adet iri domates doğranmış
1 adet iri domates rendelenmiş
4 adet kırmızı iri biber
4 adet yeşil biber (ben urfa acı dolma biber kullandım)
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber, az kuru nane
Eti için
250 gr kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı sıvıyağ, az tereyağı tereyağı
1 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 adet rende domates
1 tatlı kaşığının dolusu domates salçası
tuz, kırmızı pul biber, kekik
Servis zamanı: nar ekşisi
Kırmızı bibeleri ve yeşil biberleri ızgarada közleyip soyalım. İri şekilde doğrayalıy kenara ayıralım.
Tencereye yağları alalım ısınınsa ince doğranmış soğanı katıp sararıncaya kadar kavuralım. İri doğranmış yeşil soğanları katıp kavurmaya devam edelim. Salçaları ilave edelim kokusu çıkınca yıkanmış bulguru katalım 2 -3 dakika kavurup doğranmış ve rendelenmiş domatesleri katıp kavurmaya devam edelim. Sıcak suyunu ve tuzunu, karabiberini katıp pişmeye bırakalım.
Pilavımız delik delik olunca söndürmeden önce közleyip doğradığımız biberleri ve ince doğranmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi katalım. Kırmızı pul biber ve kekik serpip ocağın altını söndürelim. Demlenmeye bırakalım.
Tavaya etleri alalım kavurmaya başlayalım. Suyunu salıp çekince yağlarını katalım şöyle kokusu gelince sarımsakları tüm olarak ilave edelim 1-2 dakika daha kavurup ince doğranmış soğanları ilave edelim. Soğanlar sararınca domates rendesini ve tuzu katalım 2-3 dakika kadar pişince salçasını ilave edelim karışım bütünleşince baharatlarınıda ilave edip karıştırıp ocaktan alalım.
Dinlenmiş pilavı iyice karıştırıp servis tabağına alalım ortasına kuzu etli karışımı bırakıp servise sunalım. İsteğe göre üzerine nar ekşisi dökülür yanında şalgam suyu nefis oluyor:))
Afiyet olsun...