9 Kasım 2010 Salı

Domatesli Stramboli ve Kır Böreği






Sevgili Atamızı ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Sevgin yüreğimde sözlerin hep aklımda izindeyim Canım Atam. Açtığın yolda yürüyenim...
Ruhun Şad Olsun Atam...
Bu sabah İtalyan mutfağından Domatesli Stramboli böreği yaptım hamur artınca kalanınada bizim usül Kır Böreği yapıyerdim nefis oldu. Sabahları bu kolay ve nefis börekten vazgeçemiyeceksiniz denemeniz dileğiyle...
2 ekmek hamuru
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kurusoğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
6 dilim etli salam veya jambon
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre azaltılabilir)
1 tutam fesleğen ve kekik
1 yumurta sarısı
tuz-karabiber-pul biber
Kır Böreği İçi
1 kase beyaz peynir ve lor karışımı
2 adet yeliş soğan
1 tutam maydonoz yaprağı kıyılmış
2 adet kırmızı arnavut biberi
1 tutam kekik
az kırmızı pul biber
Öncelikle tavamıza yağı alalım küçük doğranmış kurusoğanı tavada soteleyelim ardından küçük doğranmış domatesleri ilave edelim domatesler yumuşayınca salçasını katalım salçanın kokusu çıkınca ocağın altını söndürüp bahartlarını katalım karıştıralım. Soğumaya bırakalım.
Hamuru ikiye bölelim tezgahda yağ ve merdane ile kare şekilde açalım. Domatesli sosu yayalım üzerine salamları dizelim üzerine rende kaşar peyniri serpip rulo şekilde saralım. Yağlanmış fırın tepsisine bırakalım.
Lorlu beyaz peyniri kaseye alalım, ince kıyılmış yeşil soğanı, maydanozu, küçük doğranmış arnavut biberini, ve baharatları katıp iyecene harmanlıyoruz
Diğer hamuruda aynı şekilde açıp beyaz peynirli harcı serelim ve rulo şeklinde sarıp tepsiye bırakalım.
Hamurların üzerlerine yumurta sarısı sürelim 160 derece ılık fırına sürelim. Hamurumuzun kabararak pişmesi için fırının derecesini ara ara çoğaltalım en son 190 derecede son bulacak şekilde ayarlayalım. Pişen böreklerimiz 2-3 dakika dinlendikten sonra dilimleyip servise sunalım. Afiyet olsun...