15 Aralık 2010 Çarşamba

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMA





Merhaba canlarım:)) Bu soğuk havalarda mutfakfa fazla zaman kaybetmeden şip şak lezzetlerim devam ediyor. Bu nefis Asma Yaprağında Enginar Dolma ızgara levrek yanına mütiş yakışıyor. Çorba, ızgara balık, şip şak dolma salata ardından helva:))) Bulaşıklar makinaya balıksız olan tabaklar tabiki:(( Denemeniz dileğiyle...


6 adet enginar (konserve)

1 limon

yarım su bardağı zeytinyağı

12 adet iri asma yaprağı, tuz

tencerinin içini kaplamak içinde bolca asma yaprağı



Dolması için

1 su bardağı pirinç

2 orta boy soğan

1 çorba kaşığı kuşüzümü (ayıklanıp ıslatılmış)

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 tatlı kaşığı kuru nane

yarım çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı yenibahar

yarım çay kaşığı karabiber

1 kesme şeker

yarım limon suyu, tuz, su


Pirinci ayıklayıp yıkayıp 10 dakika tuzlu sıcak suda bekletelim.

Tencereye yağı alalım fıstıkları katıp kavuralım, hafif renk değiştirmeye başlayınca küçük doğranmış soğanları katalım, sararıncaya kadar kavuralım. Süzdüğümüz pirinci katıp kavurmaya devam edelim. Pirinçler tane tane olunca, yıkayıp süzülmüş kuşüzümlerini, şekeri, tuzu ve suyu katıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp hemen tüm baharatları ve yarım limon suyu ilave edip iyice karıştırıp demlenmeye bırakalım.

Konserve enginarları bol suda yıkayalım. Mevsiminde taze enginar ile yapılacaksa limonlu suda haşlayıp soğutalım. Asma yapraklarının tuzunu kaynar suda çıkartalım.

Bir asma yaprağını enginarın altına serelim. Hazırladığımız dolma içini enginarın çanak kısmına dolduralım. İkinci asma yaprağı ile üzerini kapatalım. Gerekirse iple saralım.


Yayvan tencerenin altını ve yanlarını asma yapraklarıyla kapatıp enginar dolmaları dizelim. Üzerine zeytinyağı, tuz, limon suyu ve su ilave edip dolmalar pişene kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. İpleri çözüp servis tabağına alalım dereotu ve limon dilimleriyle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun....