19 Haziran 2011 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ

Mutlu pazarlar:) İştah kabartan Mercimek Köftesi!! Ama bu Banuş usulu:)) bi ara annemin


yaptığı köftenin de tarifini vereceğim farka bakarız sonuç da ikiside nefis oluyor denemeniz dileğiyle...




1 su bardağı kırmızı mercimek


1 su bardağı köftelik (ince) bulgur


6 adet taze yeşil soğan


yarım demet maydanoz


sızma zeytinyağı


nar ekşisi, tuz, limon suyu


Kıvamı için


2 yemek kaşığı sıvı yağ


1 orta boy kuru soğan


1 yemek kaşığı silme biber salçası


1 yemek kaşığı silme domates salçası


kırmızı pul biber, kimyon, kişniş


Mercimeği tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayalım. Üzerinde bir parmak kalacak kadar haşla suyu bırakıp kalanını dökelim. Bulguru ilave edip 20 dakika kadar şişmesini bekleyelim.


Kıvamı için tavaya sıvı yağı alalım, çentilmiş soğanı katıp pembeleşene kadar kavuralım. Salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım ocaktan almadan kırmızı pul biber, kimyon ve kişnişi katıp karıştırıp ocaktan alalım. Ilımaya bırakalım.

Dinlenmiş bulgurlu mercimeğe kavurduğumuz salçalı soğanı katıp elimizle yoğuralım. Kıyılmış taze soğan, maydanoz, zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyunu katıp iyice yoğuralım. Şeklini verip kıvırcık yaprakları acı minik turşu ve limon dilimleriyle servise sunalım. Afiyet olsun....


Not: Mercimek köftesi durdukça kurayacağından servise yakın zamanda hazırlamalı. Yeşil mercimekle de gayet güzel oluyor vitamin açısında:))) Yazmazsam olmaz:)))))