19 Eylül 2011 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE MALATYA USULÜ

Lavaş arasına, köfte yeşil soğan, ince dilim domates, yeşillik, limon suyu...
Arnavut biberi, limon suyu ve domates hımmm... Tabağa koyarken elimizle öfeleyerek tane tane serperek koyalım....
Top köfteler, bol acısos, turşu limon suyu kıvırcık....
Merhabalar:) Etsiz Çiğ köfte kısırın daha daha nefisi oluyor ... Bulgur doğunun baş tacı kısır hepimiz yapıyoruz aslında aynı bi urfalılar yumurta katar biz Malatyalı olduğumuzdan Malatya usulü Etsiz Çiğ Köfte tarifim sizlerle. Beni en çok  iştahlandıran sunum özellikleri... Yanında ayran, şalgam suyu, çay, bol limon ve acı minik turşu ve lezzet şöleni...
Bu nefis çiğ köftenin nefis baharatları http://www.incibaharat.com.tr/ ...

1 çukur çorba kasesi çiğ köftelik esmer ince bulgur
5 adet yeşil soğan
1 adet kuru soğan
yarım çay bardağı sıvı yağ
4 diş sarımsak
1 limon suyu
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı acı biber salçası (Antep yöresine ait baharatçılarda satılan sert biber salçası)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber sosu (tamek cam kovanoz)
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sirke
1 domates rendesi
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
tuz
yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı isot
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çimdik köri
1 çimdik tarçın
1 çimdik kişniş

Bulguru geniş çukur bir tepsiye dökelim. Üzerine yarım kase sıcağa yakın ılık su döküp üzerini başka bir tepsiyle kapatıp bulgurun kabarmasını bekleyelim.

Kuru soğanı ince çentelim 2 çorba kaşığı sıvı yağda kavuralım domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar az kavurup ocaktan alalım.

Kabaran bulgurun üzerine salçalı soğanı ilave edelim. Sırasıyla biber salçası, acı biber sosu, baharatları, yağ, nar ekşisi, domates rendesi ve tuzu ilave edip ezerek 10-15 dakika yoğuralım.
Macun gibi kıvam almasını sağlamak için ara ara parmak uçlarımızla az ılık su serpelim...

Kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan ve limon suyunu da bulgura ilave edip yoğurmaya devam edelim vee isteğimiz şekilleri verip ister lavaş arası, ister kıvırcık yaprakları arası ister tabakta isteğiniz formda sunuma hazır... Afiyet olsun...


Sevgilerimle
Banu Altun