28 Ekim 2011 Cuma

KAVURMA

Koyun eti kavurması


Dana eti kavurma

Merhaba canlarım.... Ülkece buruk günler yaşıyoruz Rabbim sabır versin cümlemize... Şehitlerimizin acısı yüreğimizde deprem felaketi yüreklerimizde... Nur içinde yatsınlar....

Kurban bayramına özel kavurma tarifi... Lokum gibi kavurmanın püf noktası ve kurban bayramında sağlımıza dikkat etmek için birkaç hatırlatmam...

Bana göre lokum gibi kavurma koyun etiyle oluyor:) 

Malzeme 
İç yağ 
tereyağı, sıvı yağ 
et 
tuz karabiber

Tenceremizi ocağa bırakalım. İyice ısınınca iç yağı bırakıp eritelim. Ardından tereyağı ve sıvı yağ ilave edelim. Etleri katalım ocağın altını orta ateşe getirip tencerenin kapağını kapatıp etin suyunu salıp tekrar çekene kadar kapağını açmayalım. Etimiz bir kilodan fazla olacağı için suyu yoğun oluyor artı su ilavesi gerekmiyor. 
Et suyunu çekince tencerenin kapağını açıp kavuralım. Etler kızarınca indirmeden önce tuz ve karabiberle tatlandırıp servise sunalım. Afiyet Olsun...

Sağlımız için dikkat etmemiz gerekenler...

Bayram coşkusunu yaşarken sağlığımıza da dikkat edelim... 

Bayram süresince aşırı et yemekten sakınıp, tatlı, şeker, çikolata ve yağ tüketiminde dikkatli olalım.. 

Taze kesilmiş etin hazmı zordur, hazımsızlık yapabilir, sert olmasından dolayı pişirmede ki püf noktalarını da sizlerle paylaştım...


Hazımsızlık sorunu çekmemek için mutlaka etlerin yanında yeşil salata, söğüş domates ve turşu tüketilmesini tavsiye ederim... 

Sabah güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı

Bayram tatlımızı küçük porsiyonlarda sunmamız sevdiklerimizin de şeker alımını azaltacak misafirimizde tabağındakini afiyetle bitirmiş olcaktır:)

Aşırı çay kahve tüketimi  uykusuzluk yapabilir tüketime dikkat edelim.

Günde 2 - 2,5 lt. su tüketimine dikkat edelim.

Etin çok yağlı kısımlarını tüketmeyelim. Bu kısımları yemeklere tat katmak için ilerki zamanlarda kullanabiliriz.

Sakatatlar da kolesterol oranı ve yağ oranının fazla olduğunu da unutmayalım....

Sevgilerimle 
Banu Altun