23 Mart 2012 Cuma

Mercimek Köftesi Annemin Börecikleri:)



Merhaba canlarım:) Baharın gelişiyle mutfağımız da şenlendi çok şükür... Biz bahçe sezonunu açtık:) İlk bahçe keyfimizden sizler için seçtiğim benim Mercimek Köftem ve annemin nefis patatesli, kıymalı rulo börecikleri. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Mercimek Köftesi

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik (ince) bulgur
yarım demet maydanoz
3 çorba kaşı sıvı yağ
1 küçük kuru soğan
4-5 adet taze yeşil soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nar ekşisi , tuz
1'er çay kaşığı pul kırmızı biber, kişniş, kimyon

Mercimeği tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayalım.
Üzerin de bir parmak kalacak kadar haşlama suyu bırakıp kalan suyu dökelim.
Ve bulguru mercimeğin üzerine ilave edelim.
20 dakika kadar şişmesini bekleyelim.
Taze soğanları ayıklayıp ince ince kıyalım.
Maydanozu ayıklayıp saplarını atıp yapraklarını doğrayalım.
Kuru soğanı ince şekilde doğrayıp sıvı yağ ile tavada soteleyelim. Son anda domates salçasını ilave edelim.
Salçanın kokusu çıkınca ocaktan alalım.
Taze soğan, kavrulmuş salçalı kuru soğan, maydanoz, biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi, ve baharatları mercimek ve bulgur karışımına ilave edip elimizle iyice yoğuralım.
Avcumuzun içinde sıkarak köfte şeklini verip, limon, turşu, domates ve sarımsakla beraber çayla servise sunalım...
Not: Mercimek köftesi çabuk kuruyup lezzetini kaybedeceğinden çok önceden hazırlanmamalıdır.
       Yeşil mercimekle de yapılabilir....

Patatesli Börek İçi

yarımm kg haşlamalalık patates
2 çorba kaşığı sıvı yağ, yağ, karabiber
yarım su bardağından fazla kaşar peyniri rendesi
yarım su bardağı kadar ezilmiş yağlı beyaz peynir

Patatesleri haşlayalım. Suyunu süzüp kendi halinde soğutalım. Haşlanmış sıcak patatesin üzerine dökülen soğuk su patatesin tadını kaçırır...
Patatesleri soyup ezelim. Rende kaşar peyniri, ezilmiş beyaz peynir, tuz, karabiber ve zıvı yağ katıp iyice karıştıralım.
Patatesli içimiz hazırdır:)

Kıymalı Börek İçi


250 gr. kıyma
2 çorba kaşığı sıvı yağı
1 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
karabiber, tuz, kimyon, tarçın, kekik
3 dal maydanoz

Böreğin içini hazırlamak için tavaya yağımızı alalım. Isınınca küçük doğranmış soğanlarımızı katıp sararıncaya kadar kavuralım. Kıymayı ilave edelim fazla kurutmadan kıymayı pişirelim. Karabiber, tuz ve kimyon ilave edip şöyle bi karıştırıp salçayı ilave edelim. Salçanın kokusu çıkınca küçük doğranmış susuz domatesleri ve bi çimdik tarçın ilave edelim. Domatesler de yumuşayınca kıyılmış maydanozu ve kekiği ilave edip karıştırıp ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

Rulo böreğin tarifi Rulo Börek daha önce ıspanaklısını paylaşmıştım bizim evde en sık pişen böreciğimiz:)) İçinin malzemesi size kalmış...

Sevgilerimle
Banu Altun