7 Mayıs 2012 Pazartesi

Kıymalı Tarhana Çorbası & Tarhana Çorbası




Merhaba canlarım:)) Havalar ısındı ama çorbasız olmaz dedim vee nefis tarhana çorbalarını seçtim... Sade Tarhana Çorbası hımmm şifa doludur ve en sevdiğim Kıymalı Tarhana Çorbam. Kıymalı Tarhana Çorbasını annemin yaptığı bir çorbadan esinlenerek kendim yaptım yani ben buldum ben buldum:)))) sizlerin denemesi beğenmesi dileğiyle...  

Bir tas çorbanın Faydaları.... 

Türk mutfağının başlıca yemeklerinden çorbalar, kansere, sindirime, kolesterole ve bunun gibi binbir derde çare olduğu uzman Doktorlar tarafından söyleniyor...
Özellikle bu ara tarhana çorbası üzerine duruyorlar. İki değişik Tarhana çorbası tarifi de yayını bekliyor en kısa zamanda paylaşacağım...

Çorbalar formda kalmamızı da sağlar. Malum yaz geldi :)) Diyet rejim zamanı...  Koca bir tabak çorba yanında bol ekşili ton balıklı salata hımm harika hafif  sağlık dolu bir akşam yemeği...
Vitamin dolu ilaç niyetine sebzeli, sarımsaklı, ekşili dumanı üstünde çorbaları haydi kaşıkla :))


Kıymalı Tarhana Çorbası 


1 çay bardağı tarhana (ben acılı tercih ettim)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 domates rendesi
2çorba kaşığı yoğurt 
yarım çorba kaşığı domates salçası 
yarım çorba kaşığı biber salçası 
yeteri kadar tuz, nane, kırmızı pul biber
1 silme çorba kaşığı tereyağ ve az sıvı yağ 
250 gr kıyma 


Tarhanayı pişirmeden en az bir saat önceden 1 su bardağı suda ıslatalım. 
Tencereye tereyağ ve sıvı yağı alalım ısınınca salçaları katıp kavuralım. 
Salçanın kokusu gelince nane ve rende domatesi ilave edip şöyle bir kavurup ocağın altını söndürelim.
Hafif ılıyınca ıslatılmış tarhana, yoğurt ve 4 su bardağı kadar su, (çorba koyu olursa su miktarı artırılır) tuz ilave edip iyice karıştırıp tekrar ocağa koyalım.
Devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim... 
Kıymayı teflon tavada kavuralım. 
Suyunu salıp çeken kıymaya yağları ilave edip tuzunu katıp iyice pişmiş kıymayı ocaktan alalım.
Çorbamızı söndürmeye yakın 2 çorba kaşığı kavrulmuş kıyma ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alalım. 
Servis zamanı çorbamızı kaselere alıp üzerine bol miktarda kıyma ve pul kırmızı biber serpip sunalım. Afiyet olsun... 



Tarhana Çorbası 



1 çay bardağı tarhana (ben acılı tercih ettim)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2çorba kaşığı yoğurt 
yarım çorba kaşığı domates salçası 
yarım çorba kaşığı biber salçası 
yeteri kadar tuz, nane, kırmızı pul biber



Tarhanayı pişirmeden en az bir saat önceden 1 su bardağı suda ıslatalım. 
Tencereye tereyağ ve sıvı yağı alalım ısınınca salçaları katıp kavuralım. 
Salçanın kokusu gelince ocağın altını söndürelim.
Hafif ılıyınca ıslatılmış tarhana, yoğurt ve 4 su bardağı kadar su, (çorba koyu olursa su miktarı artırılır) tuz ilave edip iyice karıştırıp tekrar ocağa koyalım.
Devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim...
Küçük bir tavada az tereyağın da nane ve kırmızı biberi çozurdadıp:)) çorbamıza ilave edelim bir taşım daha kaynatıp ocaktan alalım. Afiyet olsun... 


Sevgilerimle
Banu Altun