11 Ekim 2012 Perşembe

BAL PARMAK TATLISI


Benim dilek çiçeğim:))

Merhaba canlarım:)) Tatlı yiyelim tatlı konuşalım dedim misafirlerime nefis Bal Parmak Tatlısı yaptım. Tabi ki nefis oldu sevgili blog arkadaşım
http://anneeligibireyhan.blogspot.com/2012/08/bal-parmak.html teşekkür ederim... Tarif de sadece şerbeti yaparken ölçüyü değiştirdim:)) Çok nefis olduğu için bir kaç yaptım da:)Sizlerin de denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Asıl tarif için linki tıklayın.... http://anneeligibireyhan.blogspot.com/2012/08/bal-parmak.html


MALZEMELER

125 gr.oda ısısında yumuşak tereyağ
1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
2 adet yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1 çimtik tuz
yaklaşık 2,5 -3 su bardağı elenmiş un
3 yemek kaşığı kadar irmik

şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu

süslemek için:
fınfık veya ceviz kırıkları

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle Şerbet için şekeri ve suyu ocağa alıp kaynatalım,almaya yakın limonu sıkalım.orta kıvamlı bir şerbet olacak ve ılımaya bırakalım.

  Ardından derin bir kabın içine sıvı yağ,pudra şekeri,yumurtalar ve tere yağını alıp iyice çırpalım.krema kıvamında olmalı.
İyice çırptıktan sonra karbonat ve bir çimdik tuzu da ilave edip karıştıralım.
Yavaş yavaş elenmiş unu da ekleyerek yoğurmaya başlayalım.Hamur kulak memesi kıvamında olacak ve elinizle bastırdığınızda kıyır kıyır olacak,bu aşamadan sonra yoğurmayı bırakalım.

  Hamurdan cevizden büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şekli (parmaktan biraz daha kalın olsun)verelim.Çırptığımız yumurta sarısını sürelim ve arkalı önü irmiğe bulayalım.
Ardından hafif yağladığımız tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.sakın az pişirmeyin şerbetlenince hamurlaşır.Belli bir aşamadan sonra çabucak yanabiliyor ona da dikkat edelim.

  Şekerpareleri fırından alalım ve 2-3 dakika bekletip ılık şerbeti üzerine boca edelim.
şerbet ılık,tatlı sıcak olacak ama fırından alır almaz değil ilk sıcağı çıkınca dökülecek.Arada tatlıları ters düz edebilirsiniz.tatlıyı biraz dinlendirelim,mesela sabah yaptıysak akşam servis edelim,akşamdan yaptıysanız ertesi gün servis edelim.birde tatlı şerbetini iyice çekince tatlıları şerbetten çıkarmanızı tavsiye ederim,yumuşayabilir.Mesela 24 saatten fazla olduysa artık şerbetten çıkarabilirsiniz.
Üzerini fındık veya ceviz kırıklarıyla süsleyip servis edelim.
Afiyet olsun...


Sevgilerimle
Banu Altun