6 Kasım 2012 Salı

PORTAKALLI BADEMLİ HELVA



Merhaba canlarım:)) Helvanın en nefis hali kehribar rengi Portakallı Bademli Helva hımm nefis ötesi oluyor. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...


100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket dolmalık fıstık ( 1 çorba kaşığı sıvı yağda kavrulmuş)
1 su bardağı un
2 su bardağı irmik
2 su bardağı su
1 su bardağı portakal suyu
iki buçuk su bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi acısı haşlayarak çıkartılmış
1 kase tuzsuz badem iri parçalara bölünmüş

Öncelikle su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatmadan iyice ısıtalım.
Diğer tarafta teflon tencereye tereyağ ve sıvı yağ  alalım.
Isınınca daha önceden kavurduğumuz dolmalık fıstıkları yağı ile katalım karıştıralım.
Un ve irmiği ilave edip orta ateşte altın sarısı renk olana dek kavuralım.
Un ve irmiğin pişkin kokusu gelince tencereyi ocaktan alalım.
Portakal kabuğunu rendeleyelim. Tülbente sarıp hafifçe haşlayıp acısını atalım.
Suyunu süzüp portakal kabuğu rendesini helvaya katalım kavuralım.
Bir taşım kaynamış olan şerbetini katalım. Hemen iyice karıştırıp ocağa alalım.
Tencerenin ağzı kapalı suyunu çekene kadar kısık ateşte tutalım. Fazla suyunu çektirmeyin.
Kısa bir demlenmeden sonra sıcak sıcak dumanı üzerinde helvamızı bol bademle süsleyip tavşan kanı çayla servise sunalım... 
Not: Kavurma işlemi çok uzun sürdüğünden yağ daha fazla yanmasın diye fıstığı önceden kavurnayı tercih ediyorum...
Afiyet Olsun

Sevgilerimle
Banu Altun