29 Temmuz 2012 Pazar

Cevizli İrmik Un Helvası * Hamsi Tava




İşte helvanın iç görüntüsü benim bittiğim an...
Kıvam bu fazla suyunu çektirmeyin derim...
Hamsiler oyy oyy güneş modeli ayy ben buldum:))) 
Aslında yanlış dizmişim de ama böylede güzel masada dedim ki özellikle
 böyle dizdim aaa siz bu modeli bilmiyormusunuz:)))) 
Yemek yapıyorum ya ne desem doğru diyorlar:))))
Hamsi Tava
Kılçıklarıyla birlik de temizlenmiş hamsiler yıkanıp süzülür.
Havlu peçeteyle kurulanır.
Un ve mısır unu karışımına bulanıp kızgın yağda kızartılır. 
Fazla yağı havlu peçeteyle alınıp salata, limon, kırmızı beyaz soğan ile servise hazır...
Arkasından helva olmaz sa olmazzı:)) 

Ayy bu şirin şeyde denizatı balıkların arasından çıktı... 
Güneş de kurutuyorum şimdi saklayacağım uğur olarak...
Hayvanlar aleminde en fedakar erkekmiş denizatı eşinin yerine hamile kalan tek erkek:))) 
Aman ben kimse hamile kalsın istemem  bennnn yaparım da az vefalı olsun yeter be yavvvv:))) 

Merhaba canlarım:)) Mutlu pazarlar:)) Havalar sıcak malum pek bişey yenmiyor ama yemeden de olmuyor... Sıcak günlerde Hamsi Tava Ve Cevizli İrmikli Un Helvası ağır gibi gelse de kararın da yeyince üstüne bide bir demlik limonlu çay içinde hiç de ağır olmuyor:)) ben den yazması... Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Cevizli İrmikli Un Helvası 

100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket dolmalık fıstık ( 1 çorba kaşığı sıvı yağda kavrulmuş)
1 su bardağı un
2 su bardağı irmik
3 su bardağı su
iki buçuk su bardağı toz şeker
1 kase ceviz içi

Öncelikle su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatmadan iyice ısıtalım.
Diğer tarafta teflon tencereye tereyağ ve sıvı yağ  alalım.
Isınınca daha önceden kavurduğumuz dolmalık fıstıkları yağı ile katalım karıştıralım.
Un ve irmiği ilave edip orta ateşte altın sarısı renk olana dek kavuralım.
Un ve irmikğin pişkin kokusu gelince tencereyi olcaktan alalım.
Bir taşım kaynamış olan şerbetini katalım. Hemen iyice karıştırıp ocağa alalım.
Ceviz içinin yarısını iri dövülmüş parçaları helvaya katalım.Karıştıralm
Tencerenin ağzı kapalı suyunu çekene kadar kısık ateşte tutalım. Fazla suyunu çektirmeyin.
Kısa bir demlenmeden sonra sıcak sıcak dumanı üzerinde helvamızı bol cevizle süsleyip tavşan kanı çayla servise sunalım... 
Not: Kavurma işlemi çok uzun sürdüğünden yağ daha fazla yanmasın diye fıstığı önceden kavurnayı tercih ediyorum...
Afiyet Olsun

Sevgilerimle 
Banu Altun


26 Temmuz 2012 Perşembe

TON BALIKLI SALATA * SANDVİÇ

Ton Balıklı Sandviç
Kıyılmış akdeniz kıvırcığı, ince doğranmış kırmızı soğan, sızma zeytinyağı, 
limon suyu ve az tuz katıp karıştıralım. 
Döner ekmeğini ızgarada ısıtalım. İçini salatayla ve ton balığıyla doldurup isteğe 
göre az mayonez sıkıp servise sunalım.

Ton Balıklı Sayalalata 
Roka yapraklarını elimizle iri bölelim. İnci soğan yani beyaz soğanı ince ince doğrayalım.
Sızma zeytinyağı, limon suyu ilave edip iyice harmanlayalım.
Servis tabağına alıp iri ton balığı parçalarıyla süsleyelim az salatanın sosundan balıkların üzerine de dökelim. Sıcak pide yada sıcacık beyaz ekmekle hımmm servise sunalım.
Afiyet Olsun.


Merhaba canlarım:)) Hafif tatlara devam dedim nefis omega 3 yağ asidi zengini kemiklerin kalbin ve kalp damarlarının dostu Ton Balıkla geldim. Benim Ton Balıklı Salatam ve Sandviçim çok sade ama balığın tadına böyle varıyorum:)) Denemeniz beğenmeniz dileğiyle....

Sevgilerimle
Banu Altun

24 Temmuz 2012 Salı

SEKRETER DERGİSİ ve YEMEK KÖŞEM :}}

Resimleri daha net görmek için üzerini tıklayın....

İşte köşem:))












Merhaba canlarım:}} Yaklaşık bir yıldır nefis tariflerimi paylaştığım Sekreter Dergisi ve yemek köşemle geldim...
Dergimiz dopdolu sağlık, güzellik, etkili konuşma, hayatla iletişim, gezilecek tadılacak özel mekanlar, bide ben Banu Altun:)) veee şımartan nefis tariflerimle her sayı bu dergideyim...  Derginin mimarı Ayson Karabağ iletişim sanatının ustasından inci gibi bigiler var...
Her sayfası dikkatle okunmaya değer bu emek eseri derginin her evde ve  her ofis de olması dileğiyle... 


Abone Olmak İçin Formu Doldurmanız yeterli 
http://www.sekreterdergisi.com.tr/resimler/abone_formu.pdf


Sekreter Dergisini daha detaylı incelemek için tıkkk tıkk 
http://www.sekreterdergisi.com.tr/

Sevgilerimle
Banu Altun

20 Temmuz 2012 Cuma

KÖZ PATLICANLI KISIR





HAYIRLI RAMAZANLAR....  Hoşgeldi Mübarek Ramazan Ayı... 

Nefismi nefis Köz Patlıcanlı Kısır la geldim bugün... Fazla tv izlemem ama şöyle bi kanal karıştırırken sevgili Derya Baykal'ın yayında gördüm bu nefis tarifi. Yapan arkadaşımızın da ellerine sağlık, nasıl canım çekti hemen yaptım hımmm nefis oldu... Baharatla köz patlıcan kokusu karışınca ye beni yee diyor sanki:)) Şiddetle tavsiyemdir:)) Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Malzeme 

500 gr. ince bulgur
yarım demet maydanoz 
yarım demet yeşil soğan 
1 orta boy kuru soğan (az yağda sotelenmiş ben ilave ettim isteğe göre)
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
karabiber, az köri, toz kırmızı biber
1/2 çay bardağı nar ekşisi 
1 kavanoz köz patlıcan
4 yemek kaşığı zeytinyağı 
tuz veya az soya sosu ( tuz yerine 1 tatlı kaşığı kadar kullanıyorum nefis oluyor )
2 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası 

Yapılışı 

Bulguru sıcak suyla ıslatıp 15-20 dak. dinlendirelim.
Çukur bir kabı salçaları, zeytinyağını ve köz patlıcanı katıp iyice karıştıralım.
Dinlenmiş bulgura katalım.
Üzerine kavrulmuş kuru soğanı, tuz veya soya sosu,  baharatları ve nar ekşisini ilave edip iyice yoğuralım.
Kıyılmış maydanoz katıp yoğurmaya devam edelim. 
Son olarak kıyılmış yeşil soğanı ilave edip tekrar yoğuralım. 
15 dakika dinlendirip şekil verip limon dilimleri, acı turşu ve yeşillik eşliğinde servise sunalım. 
Afiyet şeker olsun. 

Sevgilerimle 
Banu Altun




14 Temmuz 2012 Cumartesi

ANTEP FISTIKLI FISTIK KURABİYE :)))



Kurabiye hamurunu şekil verirken ince tutarsak bisküvi tadında oluyor:) 
Bu şekli çıtır sevenler için...

Bu haliyle bile tam yemelik:)


Merhaba canlarım:)) Bugün kurabiyenin en sevdiğim hali fıstığa doymuş şekliyle geldim... Antep Fıstıklı Fıstık Kurabiye :)) yerken nefis fıstık kokusu gelmiyor mu hımmm  bitiyorum. Pudra şekeri ve kakao da üzerine nefis ötesi yakışıyor. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Malzeme

3 su bardağı un (hamurun durumuna göre arttırılır)
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı kase margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
100 gr. antep fıstığı çekilmiş
2 yemek kaşığı silme irmik
1 iri tutam nişasta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzeri için: pudra şekeri, toz kakao

Unu kabartma tozu ve vanilya iki kere eleyip çukur kaba alalım.
Unun ortasını açıp sıvı yağ, kase margarin, yumurta ve yumurta sarısı, toz şeker ve fıstığı ilave edelim.
İrmik ve nişastayı da ekleyelim. ( irmiği sıvı yağın üzerine denk getirin hemen bi yumuşasın diye)
Karışım birleşene kadar yoğuralım. Kurabiye hamuru fazla yoğrulma yı sevmez elimizi çabuk tutalım:)
Dolgun bir hamur elde edelim.
Unu azsa un hamur sertse sıvı yağ ile kıvam verelim.
15 dak. hamuru buzdolabında dinledirelim.
Hamura istediğimiz şekli verip az yağ sürülmüş yağlı kağıdın üzerine dizelim.
Önceden ısınmış 185 derece fırında pişirelim.
Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine çay süzgeçiyle pudra şekeri ve kakao serpip hımm bergomot aromalı çayla servise sunalım...
Afiyet Olsun

Sevgilerimle 
Banu Altun




11 Temmuz 2012 Çarşamba

Ekmek Dolması




Merhaba canlarım:) Ayy dünden beri yazamadım tarifi:(( yıldızım geldi tarif biraz geç de olsa...  Nefis kolay Ekmek Dolması hem göze hem damağa göre. İstenirse içine köz patlıcan vs. damak tadınıza göre çeşitlenebilir. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Malzeme 

baget ekmek ( diğer adı baston ekmek )
3 adet yeşil köy biberi ( ben ufra isot kullandım )
3 adet iri kırmızı közlemelik biber
2 iri dilim sert beyaz peynir
1 avuç dolusu dolmalık yeşil zeytin
iri tutam kıyılmış maydanoz 
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu isteğe göre...

Ekmeğin içini çıkartalım.
Yeşil ve kırmızı biberi közleyelim.
Biberlerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım ve çukur bir kaba alalım.
Üzerine halka şeklinde doğranmış yeşil dolmalık zeytin, kıyılmış maydanoz ilave edelim.
Yağ ve limon suyu katıp iyice karıştıralım. (Limon suyu benim damak tadım aslında konmuyor)
Son olarak da küp şeklinde doğradığımız peyniri ilave edip fazla hırpalamadan karıştıralım. 
Baget ekmeklerin içini bu karışımla dolduralım.
Streç filme sarıp buzdolabında 10 dak. dinlendirelim.
Rulo pasta dilimler gibi:))) dilimleyip tavşan kanı çayla servise sunalım.
Afiyet olsun...

Sevgilerimle
Banu Altun

AŞK DÜĞÜMÜ KURABİYE






Aşkla düğümlenmiş kalplere kurabiye tarifi fırından çıktıktan az sonra yenince tadı tarifsiz nefis oluyor hımmmm....

225 gr. tereyağı
1 kutu 200 ml krema
400 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı fındık kırığı
Üzeri içi
2 yumurta sarısı
mavi haşhaş
Un ve tereyağını bir kaba alıp parmak uçlarımızla birbirine yedirelim. Tuz, sirke ve kremayı ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edilim. Fındık kırığını ilave edip tekrar yoğuralım. Hamur çok sert olursa az avcumuzun içine sıvıyağ alıp yoğuralım.
Hamuru 15 dakika dinlendirelim. Hamurdan küçük parçalar kopartıp elimizde solucan yapıp düğüm atalım. Yağlı kağıt serip hafif yağladığımız tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Ilık olarak servis yapalım. Afiyet olsun...


8 Temmuz 2012 Pazar

BALLI KAYMAKLI EKMEK HIMMMM:)))

BALLI KULE 
Malzeme
2 yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya
Tost ekmeği
Kızartmalık sıvı yağ
Üzeri içi
Bal süzme
Krema kaymak
Antep fıstığı iri çekilmiş
Böğürtlen veya çilek reçeli
Yapılışı
Tost ekmeklerini yuvarlak bir kalıpla keselim. Ben geniş ağızlı su bardağı kullandım.
Bir kasede, yumurta, süt, tozşeker, vanilyayı çırpalım.
Ekmekleri bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartalım.
Az havlu peçete de üzerinde fazla yağını alalım.
Servis tabağına kızarmış ekmeği alalım, az bal sürelim, antep fıstığı serpip kaymak sürelim.
Tane şeklin de yani susuz çilek reçeli tanesi de koyalım.
Üzerine ikinci dilim emeği koyalım.
Tekrar bal sürelim,antep fıstığı serpip üzerine kaymak sürelim, tekrar az bal üçüncü dilim ekmeği yerleştirelim.
En üste bal dökelim, az kaymak ve bol yeşil fıstık...
Afiyet olsun....
Boşuna bana şımartan tatlar denmemiş:)) 
Kahvaltı sofrasını şımartıp uyku açan ballı ekmekler:)

Ballı Dilimler

Malzeme
2 yumurta 
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya 
Tost ekmeği
Kızartmalık sıvı yağ
Üzeri için
Süzme bal 
Toz tarçın
Kaymak 
Yapılışı 
Tost ekmeklerini üçgen keselim.
Bir kasede, yumurta, süt, tozşeker, vanilyayı çırpalım.
Ekmekleri bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartalım.
Az havlu peçete de üzerinde fazla yağını alalım.
Servis zamanı daha sıcakken üzerine bal ve toz tarçın döküp kaymakla servise sunalım...
Afiyet olsun...

Ballı dilimler elle yiyiniz yanın da aman tavşan kanı çayı unutmayın:))
Dizi izlerken de bu dilimler nasılda nefis gidiyor:))
Nartanelerim:)))
Kahvaltı sofrasını biraz renklendirmek için ben buldum bennnn:)))
Süslü Ballı kaymaklı ekmekler:))
Ekmekleri ızgara ısıtmayı aman unutmayın...
Nar taneleri hem göze hem damağa benden demesi:)))


Tatlı tatlı pazarlar canlarım:)) Pazar kahvaltısını ballandıracak Ballı Kaymaklı Ekmekler... Kim sevmez dimi:)) Hepsi nefis de en çook da şu 3 katlıyı sevdim. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle....

Sevgilerimle
Banu Altun

6 Temmuz 2012 Cuma

Gönül Almak:))




Hayırlı cumalar canlarım. Rabbim yüzümüzde gülümsemeyi kalbimizde de  sevgiyi daim etsin amin...
Bugün Gönül Almak dedim:) Ayy aslında ne kolaydır o Gönül Almak da önemli olan unutmamak.!!!
Annem uzun zamandır Eyüp Sultan Camine gitmeyi istiyordu bir de büyük harflerle yazılmış Kuranı Kerim almak istiyorduk kısmet bu zorlu sıcak günlereymiş. Gittik Avcılardan duamızı ettik annemin isteklerini aldım cancanım çokkk mutlu... Yani Gönlünü Aldım.
Bu ara çalışmıyorum ve söz verip de görüşemediğim tüm arkadaşlarımın şımartan tatla gönlünü alacağım söz.

Sevgilerimle
Banu Altun