28 Mart 2013 Perşembe

ŞENLENSİN KAHVALTI SOFRASI:))

MISIRLI ZEYTİN SALATASI 
Ev Yapımı:))
*Yeşil dolmalık zeytini yıkayıp süzelim.
*Dilimleyelim.
*Zeytinyağı, limon suyu ve limon tuzuyla harmanlayalım.
*1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası, acıso isteğe bağlı, pul biber, zeytinyağı ve limon suyuyla sos yapalım.
*Zeytinlerin üzerine dökelim, yıkanmış süzülmüş mısır tanelerini de katıp iyice karıştıralım.

KAHVALTILIK İŞTAH AÇICI 
2 çorba kaşı sıvı yağ
2 diş sarımsak
2 orta boy domates 
1 sivri biber
1 arnavut biberi
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
*Sarımsakları ince ince kesin.
*Tavaya sıvı yağı ilave edin ısınınca sarımsakları atıp çevirelim.
*İnce kıyılmış 2 çeşit biberimizi atıp soteleyelim.
*Biberler yumuşayınca domatesi ilave edelim, tuzu katalım kıvam alana kadar pişirelim.
*Sireke ve baharatları katıp 1-2 karıştırıp ocaktan alalım. 

PASTIRMALI SUCUKLU MANTAR 
*Yıkanmış, kabuğu soyulmuş, ayakları çıkartılmış mantarları ızgara dizelim.
*Yumuşayınca içlerine küçük parçalar halin de tereyağ koyalım.
*Dilimli sucukları ızgara da hafif pişirip mantarın içine koyalım. 
*Pastırmayı çiğden küçük parçalara bölerek koyalım. 
*Izgarada pişmeye bırakalım.
*Mantarların üzerini kaşar peyniri kaplayalım.
*Peynir eriyene kadar ızgara da tutup servise sunalım.
TATLI KREP :))
Malzeme 
5 yumurta 
1,5 su bardağı süt
3/4 su bardağı su 
4 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz 
yarım paket vanilya 
2 çorba kaşığı kase margarin veya tuzsuz tereyağ yumuşak kıvamda 
2,5 çay fincanı un
Yapılışı 
*Yumurtanın akını sarısını ayrı kaplara alalım.
*Yumurta akını az tuzla kar gibi olana kadar çırpalım.
*Yumurta sarılarını çırpalım, tereyağ, şeker katıp köpürene kadar çırpalım.
*Diğer tüm malzemeyi katıp karıştıralım.
*Yumurta akını sarısına ilave edelim yavaş yavaş dairesel hareketle yedirelim.
*Teflon tavada az sıvı yağ da önlü arkalı pişirelim....
Yumurta sarısının şekere kavuşmuş köpürmüş hali....
Tavaya varmadan az önceeeee....
İçine fındık krema, şokella,bal kaymak veya nefis bir çilek reçeline kavuşmayı bekleyen krepler:)

KUYRUK YAĞLI SAHAN YUMURTA 
Sahan yumurtayı kuyruk yağıyla yemedikten sonra yumurtayı kırmak ne fayda....
Değerli büyüğümüz Canan Karatay yiyin zarar yok dedi ohhh be rahat rahat yiyoz:)
Canan Karatay da insanlık için yaptığı tüm çalışmarı için yürekten teşekkür ediyorum.
Bizleri mutfak da özümüze döndürdü....
KIYMALI EKMEK
Ekmek hamurunu yağlı tepsi üzerinde, yağlı parmak uçlarımızla açalım.
Hamurun üzerine salçacık, kekik, acıso, sıvı yağ karışımı sürelim.
İnce domates, siviri biber ve mantar dilimleri dizip fırına sürelim.
Tavada yağı ısıtalım çok ince kıyılmış soğanı kavuralım.
İnce kesilmiş arnavut biberi katıp kavurmaya devam edelim.
Kıymayı katalım pişirmeye devam edelim.
Çok az domates salçası katıp kokusu çıkana kadar kavuralım.
Kıymayı fazla pişirmeyelim suyunu çekmesin.
Az pişmiş hamurun üzerine soğutulmuş kıymalı içi serelim.
Biraz daha fırında kalsın kıymalı iç hamurla özleşsin.
Son olarak da rende kaşar peyniri isteğe göre turşu acı mini biber serpip 
kaşar peyniri eriyene kadar fırında tutalım.
Ekemek yemeye hazır:))
Hayırlı cumalar:)) Kahvaltı sofrasının en kıymetli öğündür benim için... Eskilerin dediği gibi 'sabah yenecek bir lokma altun değerinde, akşam yenecek bir tencere yemekse teneke değerindedir. Çalışma şartlarından her sabah özel bir kahvaltı sofrası hazırlayamasak bile evden çıkmadan ekmek arası, tost, meyva suyu yani bir iki lokma yemeden çıkmayalım lütfen... 
Şenlensin Kahvaltı Sofrası önerilerimi beğenmeniz denemeniz dileğiyle... 

Sevgilerimle 
Banu Altun