11 Nisan 2013 Perşembe

KELLE PAÇA ÇORBASI ve KELLE TANDIR

Kelle Tandır 
Bu nefis lezzeti hatırlatmak için sundum.
Çocukluğum da Kuzine sobamızda yapardık üstü biraz yanık olurdu ama onun da tadı bir başkaydı....
Şimdiyse güvendiğimiz işletmenin kömür ateşinde pişmiş kelleyi alıyoruz ayıklayıp veriyorlar:))
Bize de nefis bir pilav eşliğinde sunmak kalıyor:))


Kelle Paça Çorbası 

Malzemeler
1 Adet koyun kellesi
5 adet kuzu paçası   
10 Diş sarımsak 
1 çay bardağı sirke 
Kırmızı Pul Biber

Yapılışı 
* Kelleyi akşamdan üstü batası suya koyalım. 2 - 3 kez suyunu değiştirerek sabaha kadar ıslatalım.
* Kelleyi akan suyun altında lavabonun kenarına vura vura iyice yıkayalım içinde sıvı kalmasın:))* Paça yıkayalım. 
* Kelle ve paça ocakta tütsülenir.
*Kelle paçayı bir tencerede üzerini kapatacak kadar su koyulur kaynatmaya bırakalım.
*3 saata yakın köpüklerini toplayıp atarak kaynatalım.
* Etler pişmeye yakın yakın tuzunu ilave edip az daha kaynatalım.
*Piştikten sonra kellenin etleri didiklenir, paça kemiğinden ayrılıp küçük doğranııp tekrar suyuna katılır.
* Sarımsaklar tuzla melhem gibi olana kadar ezilir sirkeye katılır iyice karıştırılır.
* Servis zamanı çorbanın üzerine 2 çorba kaşığı kadar sirekeli sarımsak ve kırmızı pul biber katalım. 
Not: Ben sirkeli sarımsağı pişirmem tadı ertesi gün sasımsı oluyor...
Afiyet Olsun...

Merhabalar:)) Eskilerin damak tadından Kelle Paça Çorbası ve nefis bir lezzet Kelle Tandırı seçtim...
Kellenin temizliği ve görüntüsünden dolayı pek çok hanım pişirme taraftarı değil, birde sarımsaksız yenmiyor ikisi birleşince böyle unutulmaya yüz tutuyor...
Kelle Paça Çorbası tam şifa kaynağı  ve kemiklerimizin ilacı, eskiden kırıkçı çıkıkçı vardı onlar reçete olarak bu nefis çorbayı yazardı...
Bu hafta tarif yerine bu nefis tadları hatırlatmak istedim hani yaz gelmeden pişirmeyen kalmasın diye. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
Sevgilerimle
Banu Altun