7 Eylül 2013 Cumartesi

CEVİZLİ KISIR


CEVİZLİ KISIR

Malzeme 
1 kase ince bulgur 
1 kase sıcak su 
1 buçuk yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı acı biber salçası 
yarım çay bardağı sıvı yağ sızma zeytinyağı karışımı 
1 orta boy kuru soğan
yarım limon suyu 
1 çorba kaşığı nar ekşisi 
2 çorba kaşığı acı biber sosu turşu satan dükkanlarda bulunuyor evde yapmak isteyenler için cuma günü tarifini vereceğim 
1 tatlı kaşığı kimyon 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
1 çay kaşığı sumak 
1 tutam toz kırmızı acı biber
4-5 adet acı yasemin biberi veya 1 adet yeşil biber
1 tutam tuzot
1 tutam çemen tozu
yarım çay kaşığı toz şeker
4 dal yeşil soğan 
2 diş sarımsak 
yarım demet maydanoz 
1 orta boy domates
1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz içi
yarım kahve fincanı iri dövülmüş fındık içi

Yapılışı 
Bulguru sıcak suyla ıslatalım ağzı kapalı.
Soğanı küçük doğrayıp az sıvı yağda soteleyelim. 
Soğanlar iyice yumuşayınca salçaları katalım salçaların kokusu çıkınca ocaktan alalım.
Bulgur ılıyınca yoğurma kabına alıp, yağ, baharatlar, dövülmüş sarımsak, limon suyu, nar ekşisi ve salçalı soğanı katıp fotoda gösterdiğim şekilde bulguru iki avuç aramıza alıp ovuşturarak yoğuralım. 
Bu kısırın püf noktası sadece yoğurmasındadır avuç arası yapılıyor inanın tadını etkiliyor. Etsiz çiğ köfteyide sinide yoğurarak yaparım oda bi başka nefis oluyor :))
İnce kıyılmış maydanoz, çok ince kıyılmış acı biberi katıp yoğuralım iyice.
İnce kıyılmış  soğanı katalım her yerine dağılancaya kadar yoğuralım. 
Kabukaları soyulmuş küçük doğranmış domatesi ilave edelim macun kıvamına gelene kadar 
dediğim şekilde yoğuralım. 
Son olarak da ceviz ve fındığın yarıdan fazlasını kısıra katıp yoğuralım servis tabağına alalım.
Üzeşrine ceviz ve fındık serpip servise sunalım.
Afiyet olsun...


Komşularıma hazırladığım tepsim:)) Gün ortasında hadi bi çay içelim mi deyince ikram böyle oluyor pekde tatlı gidiyor...
Unutma beni de başladı Fox da yarı kızarak yarı gülerek seyrediyoruz...

Merhaba canlarım :)) 5 çaylarında komşularla buluştukmu aman senin kısırın bi başka güzel sen kısır yap biz hamur diyorlar bu ara coştum her buluşmaya bir çeşit kısır yapıyorum yiyen parmaklarımı yuttum diyor :)) benim o sıra ağzım kulaklarım da yine yaparım yine yaparım... 
Bu kısırın farkı cevizli olması, çemen tozu kullanmak aman dikkat çemen tozunu fazla katmayın tadını kaçırır bir parçası nefis tat verir. Sizlerin de denemenisi beğenmesi dileğiyle... 
Sevgilerimle
Banu Altun