28 Kasım 2013 Perşembe

MALATYA'NIN YANDIM ÇAVUŞ AYRANI:))

MALATYA'NIN YANDIM ÇAVUŞ AYRANI:))
Yoğurt ve süzme yoğurt iyice pürüzsüz olana kadar çırpılır.
Azar azar su ilave edip istediğimiz koyuluk da ayarlarız. 
Ayrana bolca iğneyle 4-5 yerinden delinmiş yasemin biberleri katılır.
1 gece buzdolabında bekletilir. 
Servis zamanı iyice ayranı çalkalayıp karıştırıp sunalım... 
Buz gibi soğuk olmasına önem verelim...
Bu nefis buz gibi ayranı içerken serinliyorsunuz  arada biber ağzınıza geliyor bir ıssırık yandım oluyorsunuz yine ayran nefis bir uyum içmeniz yemeniz lazım diyeyim acı sevenler için vazgeçilmez tad... 

Lahmacun, köfte, etli bulgur pilavı yareni MALATYA'NIN YANDIM ÇAVUŞ AYRANI:))

Merhaba canlarım :) Yandım Çavuş Ayranı Malatya Usulü yapım önerisini paylaştım bugün sizlerle... 

Bu ayranı Malatyalı iş arkadaşımdan öğrendim. Anam da Malatyalıya kız bilmediğim farklı bizim oraların nedsi meşur dedim o da bu ayranı anlattı öyle bir anlattı ki içim gitti o gün bu gündür hep yaparken yapınca Zeynonun kulaklarını çınlatırım...

Araştırdım ayranı Malatya'lı bir iş adamı  Yandım Çavuş Hikayesinde esinlenerek farklı acı biberli bir ayran üretmiş kendisinin yolu açık olsun İstanbul!a da göndermesini ve marketlerde görmek isterim... Ama onun rengi kırmızımsı analadığım kadarıyla pul biberle yapılmış... 




GERÇEK YANDIM ÇAVUŞ HİKAYESİ
Kurtuluş Savaşı sonrasında işgalci Yunan askerleri Ege Denizi yönünde kaçarken her tarafı yakıp yıkmış, yöre ahalisini katledip vahşice cinayetler işlemekten hiç çekinmemişlerdir. Yunan askerlerinin denize döküldüğü tarihlerin akabinde 1922 yılı Eylül ayının ilk bölümünde Manisa-Saruhanlı' da yerleşik olduğu bilinen, adı Fevzi olan Yüzbaşı komutasındaki birliğin sürek başı olarak giden gözcü atlı mangası (süvari) dağların sırtlarında ilerlerken havanın çok sıcak, askerin yorgun ve susamış olmasından dolayı mola verme ihtiyacı duyar. Tepede tek ev olarak görünen evin yanındaki çitlenbik ağacının köküne atlarını bağlayıp etrafı (küçük menderes havzasını) gözetlemeye koyulurlar.
       
   Çok susayan komutan yanındaki rütbeli çavuş' a (emir erine) havanın çok sıcak olduğunu kastederek, "yandım çavuş şu karşıdaki evden soğuk bir içecek getir" diye seslenir. Emir eri komutanın emri üzerine bi koşu eve su almaya gider. O evde de bir türkmen kızı camız derisi içinde, Belevi Gölünde yetişen camızların sütünden yapılan yoğurtlardan yayık (ayran) yapmaktadır. Türkmen kızı toprak testiye camız ayranını doldurur, askere verir. Asker ayranı komutanına getirir. Komutan ve askerler ayrandan içer. Ayranı içen komutan bir daha ister. Bu evden kana kana ayran içen komutan ve askerler camız ayranını çok beğenirler, kendi aralarında ve yöre halkı arasında bu deyim "yandım çavuş ayran getir" diye dillenir.
       
   Yandım Çavuş Ayranı deyimi buradan kaynaklanmış ve hala yörede kullanılmaktadır.

Sevgilerimle
Banu Altun