28 Mart 2013 Perşembe

ŞENLENSİN KAHVALTI SOFRASI:))

MISIRLI ZEYTİN SALATASI 
Ev Yapımı:))
*Yeşil dolmalık zeytini yıkayıp süzelim.
*Dilimleyelim.
*Zeytinyağı, limon suyu ve limon tuzuyla harmanlayalım.
*1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası, acıso isteğe bağlı, pul biber, zeytinyağı ve limon suyuyla sos yapalım.
*Zeytinlerin üzerine dökelim, yıkanmış süzülmüş mısır tanelerini de katıp iyice karıştıralım.

KAHVALTILIK İŞTAH AÇICI 
2 çorba kaşı sıvı yağ
2 diş sarımsak
2 orta boy domates 
1 sivri biber
1 arnavut biberi
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
*Sarımsakları ince ince kesin.
*Tavaya sıvı yağı ilave edin ısınınca sarımsakları atıp çevirelim.
*İnce kıyılmış 2 çeşit biberimizi atıp soteleyelim.
*Biberler yumuşayınca domatesi ilave edelim, tuzu katalım kıvam alana kadar pişirelim.
*Sireke ve baharatları katıp 1-2 karıştırıp ocaktan alalım. 

PASTIRMALI SUCUKLU MANTAR 
*Yıkanmış, kabuğu soyulmuş, ayakları çıkartılmış mantarları ızgara dizelim.
*Yumuşayınca içlerine küçük parçalar halin de tereyağ koyalım.
*Dilimli sucukları ızgara da hafif pişirip mantarın içine koyalım. 
*Pastırmayı çiğden küçük parçalara bölerek koyalım. 
*Izgarada pişmeye bırakalım.
*Mantarların üzerini kaşar peyniri kaplayalım.
*Peynir eriyene kadar ızgara da tutup servise sunalım.
TATLI KREP :))
Malzeme 
5 yumurta 
1,5 su bardağı süt
3/4 su bardağı su 
4 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz 
yarım paket vanilya 
2 çorba kaşığı kase margarin veya tuzsuz tereyağ yumuşak kıvamda 
2,5 çay fincanı un
Yapılışı 
*Yumurtanın akını sarısını ayrı kaplara alalım.
*Yumurta akını az tuzla kar gibi olana kadar çırpalım.
*Yumurta sarılarını çırpalım, tereyağ, şeker katıp köpürene kadar çırpalım.
*Diğer tüm malzemeyi katıp karıştıralım.
*Yumurta akını sarısına ilave edelim yavaş yavaş dairesel hareketle yedirelim.
*Teflon tavada az sıvı yağ da önlü arkalı pişirelim....
Yumurta sarısının şekere kavuşmuş köpürmüş hali....
Tavaya varmadan az önceeeee....
İçine fındık krema, şokella,bal kaymak veya nefis bir çilek reçeline kavuşmayı bekleyen krepler:)

KUYRUK YAĞLI SAHAN YUMURTA 
Sahan yumurtayı kuyruk yağıyla yemedikten sonra yumurtayı kırmak ne fayda....
Değerli büyüğümüz Canan Karatay yiyin zarar yok dedi ohhh be rahat rahat yiyoz:)
Canan Karatay da insanlık için yaptığı tüm çalışmarı için yürekten teşekkür ediyorum.
Bizleri mutfak da özümüze döndürdü....
KIYMALI EKMEK
Ekmek hamurunu yağlı tepsi üzerinde, yağlı parmak uçlarımızla açalım.
Hamurun üzerine salçacık, kekik, acıso, sıvı yağ karışımı sürelim.
İnce domates, siviri biber ve mantar dilimleri dizip fırına sürelim.
Tavada yağı ısıtalım çok ince kıyılmış soğanı kavuralım.
İnce kesilmiş arnavut biberi katıp kavurmaya devam edelim.
Kıymayı katalım pişirmeye devam edelim.
Çok az domates salçası katıp kokusu çıkana kadar kavuralım.
Kıymayı fazla pişirmeyelim suyunu çekmesin.
Az pişmiş hamurun üzerine soğutulmuş kıymalı içi serelim.
Biraz daha fırında kalsın kıymalı iç hamurla özleşsin.
Son olarak da rende kaşar peyniri isteğe göre turşu acı mini biber serpip 
kaşar peyniri eriyene kadar fırında tutalım.
Ekemek yemeye hazır:))
Hayırlı cumalar:)) Kahvaltı sofrasının en kıymetli öğündür benim için... Eskilerin dediği gibi 'sabah yenecek bir lokma altun değerinde, akşam yenecek bir tencere yemekse teneke değerindedir. Çalışma şartlarından her sabah özel bir kahvaltı sofrası hazırlayamasak bile evden çıkmadan ekmek arası, tost, meyva suyu yani bir iki lokma yemeden çıkmayalım lütfen... 
Şenlensin Kahvaltı Sofrası önerilerimi beğenmeniz denemeniz dileğiyle... 

Sevgilerimle 
Banu Altun 

23 Mart 2013 Cumartesi

BANUDAN ŞIMARTAN TATLAR 500 TARİFE ULAŞTI:))

Kahvaltı sofrası bizim için çook özeldir muhabbetin güne güzel başlamanın şartıdır bizce:))

Mis kokulu çiçeğimi kendim kendime aldım:)))
Beni şımartan şımartannnn helvaaaa adı benlik tadı benim damak tadım:)))


Kart üzerinde ki tel iptal oldu.... 


Merhaba canlarım:)) 2009 Ekim ayından bu yana tariflerimlere sizlerleyim:))
Tek tek tarifin yanı sıra bir yayın da birden fazla tarif vererek, örneğin pilav çeşitleri, kahvaltı için öneriler diyerek 500 tarife ulaştım...
500 tarife ulaşmak emek işi gerçekten yapmak hiçbirşey değil asıl fotolamak zordu ama zor çook keyifliydi...
Güzel yorumlarınız ve ziyaretlerinizle blogum anlam kazandı sizleri çoook seviyorum hep var olun canlarım:))
Banudan Şımartan Tatlar bu kadar tarifle tümüne ulaşamasam da çoğu sevdiğimi şımarttı.
Yiyenlerin yaptığıma övgüsü de beni şımarttı akşama kadar yüzümde koca bir gülümsemeyle güne devam ettim hep...
Her cuma günü yeni tarifle sizlerleyim....

Not
Siparişlere inanın artık yetişemiyorum, bide hep şu soru senmi yaptın... Biz küçük bir ekiptik arkadaşım yaptı diyince olmuyordu işte... Her siparişi veren benim yapmamı istiyor tamam elin tadı tuzu var ama yetişemiyorum... Kaşla göz arası da özellikle tembihlediğim yağ kase margarin olsun aman yumurta şu firmanın olsun kokar laflarımın dikkate alınmaması sipariş hattını malesef kapattı... Tarif vermek daha kolay:))

Sevgilerimle
Banu Altun


21 Mart 2013 Perşembe

İncirli Cevizli Portakalı Kurabiye




Merhaba canlarım:)) Çay yareni mis gibi buram buram portakal kokulu, içi çıtır çıtır cevizli, incirli kurabiyem İncirli Cevizli Portakalı Kurabiye tarifimle geldim. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Malzeme
1 paket kase margarin
2 yemek kaşığı sıvı yağ  
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta 
1 yumurta sarısı 
2 tatlı kaşığı portakal suyu 
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi 
7 adet kuru incir küçük doğranmış 
1 su bardağı ceviç içi iri doğranmış 
4 su bardağı un + gerekirse azar azar un ilavesi 
yarım paket kabartma tozu 
1 paket vanilya 

Yapılışı 
  • Margarin, sıvı yağ, şeker, yumurta , yumurta sarısı, portakal suyu ve kabuğu iyice özleşene kadar mikserle çırpalım. 
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya ilave edip elimizle yoğuralım. 
  • Ceviz içi ve incir parçalarını hamurun her yerine pay ederek ilave edip yoğurmaya devam edelim. 
  • Orta sertlikte bir hamur elde edlim. 
  • 30 dak. oda sıcaklığında hamuru dinlendirelim. 
  • Yuvarlak şekil verip yağlı kağıt serilmiş az yağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 200 derece fırında sürelim. Az zaman sonra fırın derecesini azaltalım hafif pembe pişirelim.
  • Soğuduktan sonra bol pudra şekerine bulayıp servise sunlalım.
Afiyet Olsun
Sevgilerimle
Banu Altun

18 Mart 2013 Pazartesi

ZEYTİN EZMELİ ve PEYNİRLİ NEFİS POĞAÇA

Ağızda dağılan poğaça fotoları:))
Yareni çay:))
İç malzeme...
Fırına girmeden az önce...
Merhaba canlarım:) Yemeye doyulmaz nefis bir poğaçayla geldim...
ZEYTİN EZMELİ ve PEYNİRLİ NEFİS POĞAÇA hamurana rendelenen özellikle İzmir tulum peyniri o kendine has kokusu aroması verdiği tat lezzete lezzet katıyor ve hamuru kıyır hıyır yapıyor...
Dişı peynirli hamur içi zeytin ezmeli tarifimi denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Malzeme 
1 paket terem yağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı izmir tulum peyniri rendesi
1 çorba kaşığı tepeleme kaymaklı yoğurt
1 yumurta
5 su bardağından az un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İçi için: Zeytin ezmesi
Üzeri için: Yumurta sarısı ve çörek otu

Yapılışı

  • Margarin, sıvı yağ, yumurta, yoğurt ve rende peyniri br kaba alıp mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Kabartma tozu, tuz katılmış unu eleyerek karışıma katalım ve elimizle yoğuralım. 
  • Hamuru 10-15 dak. dinlendirelim.
  • Hamuru minik parçalarda kopartıp elimizle yuvarlak açalım içine zeytin ezmesi koyup şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serilmiş ve az yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürelim. 
  • Nar gibi poğaçalar kızarınca sıcak sıcak tavşan kanı çayla servise sunalım:)
Afiyet olsun
Sevgilerimle
Banu Altun

15 Mart 2013 Cuma

Antep Fıstıklı İrmikli Un Hevası

Hayırlı cumalar canlarım:)) En çoook sevdiğim helvayı bu sefer de Antep Fıstıklı İrmikli Un Helvası olarak yaparak. İçi tane antep fıstık, toz fıstık, dolmalık fıstık hımmm nefis bir lezzet yanında çay oyyy diyeyim. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Malzeme
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket dolmalık fıstık ( 1 çorba kaşığı sıvı yağda kavrulmuş)
1 su bardağı un
2 su bardağı irmik
3 su bardağı su
iki buçuk su bardağı toz şeker
100 gr antep fıstığı içi tüm şekliyle:)
Toz antep fıstığı

Yapılışı

Öncelikle su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatmadan iyice ısıtalım.

Diğer tarafta teflon tencereye tereyağ ve sıvı yağ alalım.

Isınınca un ve irmiği ilave edip orta ateşte altın sarısı renk olana dek kavuralım.

Daha önceden kavurduğumuz dolmalık fıstık ve antep fıstığını yağı ile katalım karıştıralım.

Un ve irmiğin pişkin kokusu gelince tencereyi ocaktan alalım.

Bir taşım kaynamış olan şerbetini katalım. Hemen iyice karıştırıp ocağa alalım.

Tencerenin ağzı kapalı suyunu çekene kadar kısık ateşte tutalım. Fazla suyunu çektirmeyin.

Kısa bir demlenmeden sonra sıcak sıcak dumanı üzerinde helvamızı bol toz antep fıstığıyla süsleyip tavşan kanı çayla servise sunalım...

Not: Kavurma işlemi çok uzun sürdüğünden yağ daha fazla yanmasın diye fıstığı önceden kavurnayı tercih ediyorum...

Afiyet Olsun
Sevgilerimle
Banu Altun

12 Mart 2013 Salı

KAVALA KURABİYESİ


Bademin en nefis hali...
Fırını girmeden önce ki halleri...
Merhaba canlarım:)) Edirne nin meşhur Kavala Kurabiyesini ilk duyduğum da adı çook ilgimi çekti. Bir arkadaşım tadını anlattı oyyy bi ballandırdı hemen bi markete gidip aldım ve yedim:)) Nefisss bir tat nerdeyse bir kutuyu yiyordum:)) Ben hazırını yemeye pek bi alıştım ama dur bi yapayım dedim ve yaptım hımm hımmm oldu... Güzel nefis Kavala Kurabiyesi tarifim denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Malzeme
1 paket kase margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta sarısı 
1 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz 
4-5 su bardağı un 
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya 
1 su bardağı badem iri parçalarda kesilmiş
kıvam vermek için 1 - 2 çorba kaşığı kadar süt
Üzeri için: Pudra şekeri 

Yapılışı
  • Önce unu çelik bir tavaya alıp hiç yağ koymadan sararıncaya kadar kavuralım. Dikkat un yanmasın.
  • Bademleri yıkayıp kurulayalım. Teflon tavada yağsız kavuralım çıtır olsunlar.
  • Kavrulmuş bademleri iri doğrayalım.
  • Sıvı yağ, katı yağ, pudra şekeri,  yumurta sarısı, tuz ve vanilyayı mikserle çırpalım.
  • Kavrulan un, kabartma tozu ve bademi, yağlı yumurtalı karışıma ilave edip elimizle yoğuralım.
  • Un kavrulduğundan dolayı biraz zor toparlanıyor az miktarda sütle kıvam aldıralım.
  • Elimizle iri yuvarlak yapıp su bardağıyla yarım ay şekli verelim. 
  • Yağlı kağıt serilmiş az yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10-15 dak. pişirelim.
  • Soğuduktan sonra bol pudra şekerine bulayıp servise sunalım. 
Afiyet olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun

10 Mart 2013 Pazar

Müzik ve Duygular:)))



Edip Akbayram Hasretinle Yandı Gönlüm
Nazan Öncel Aşkım Baksana Bana:))
ve 
İbrahim Tatlıses Haydi Söyle...
Merhaba canlarım:)) Tarifler yayını beklerken şöyle bi kulaklarımızın pası silinsin dedim en çok sevdiklerimi paylaştım... Beğenmeniz dileğiyle:)

Sevgilerimle
Banu Altun

7 Mart 2013 Perşembe

SUSAMLI HURMA LOKUM

SUSAMLI HURMA LOKUMU
İrandan güzel bir lezzet...
  • İran hurmasının kabuklarını soyalım zaten çok kalın kabuk olduğundan hemen soyuluyor.
  • Hurmanın çekirdeğini de çıkartıp yerine ceviz içi koyup hurmayı kapatalım.
  • Susamı teflon tavada kısık ateşte iyice kavuralım. Dikkat edelim susam çabuk yanıyor.
  • Kavrulmuş susam soğuduktan sonra, hurmaları bolca susama bulayalım.
  • Servise hazır:)) Aifyet şeker olsun...
Merhaba canlarım:))
8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun...
Kadınlar kıymeti değeri önce kendiniz kendinize verin ve lütfen baştan bi eğrilik varsa erkekle işi uzatmayın ki ilerde üzülmeyin... 
 Sevgilerimle
Banu Altun

3 Mart 2013 Pazar

ELMALI KURABİYE AŞK-I KURABİYE:)))

Masalın sonunda gökten 3 elma düşmüş Banuş onları toplayıp kurabiş yapmış:)))

Aşk-ı Kurabiye:)) Bu sözü dizilerden öğrendim:)))
Ben de kurabiyemi yaparken elimin tadını tuzunu kattım eldiven kullanmam:))
En çok da sevğimi kattım yürekten gelen...
Doyulmaz bu kurabişlere:))
Merhaba canlarım:)) Güzel bir hafta diliyorum...En çok sevdiğim yapmaya yemeye doyamadığım
Elmalı Kurabiye Aşk-ı Kurabiye tarfimle geldim. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Malzeme
1 kase margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
yarım çay bardağı yoğurt
3,5 su bardağı elenmiş un + gerekirse un kıvam için
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

İç Malzeme 
4 adet iri elma
4 tepeleme çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı silme tarçın
yarım su bardağı ceviz kırığı

Üzeri İçin: Bol pudra şekeri

İçin Yapılışı

  • Elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim.
  • Rendelenmiş elmaları tencereye alalım şekerini ekleyip pişirelim.
  • Elmalar suyunu çekince kıvam alınca tarçın atıp ocaktan alalım.
  • Soğuyunca elmalı karışıma ceviz için katıp iyice karıştıralım
Hamurun Yapılışı
  • Çukur bir kaba oda sıcaklığında kase margarin, sıvı yağ ve pudra şekerini katıp mikserle çırpalım.
  • Yumurta ve yumurta sarısı, yoğurt katıp çırpmaya devam edelim. 
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya katıp elimizle yoğuralım. 
  • Kulak memesi kıvamında esnek bir hamur elde edelim.
  • 20 dak. hamuru dinlendirelim.
  • Ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartıp avuç içimizde yuvarlak şekilde açıp içine 1 dolu tatlı kaşığı elmalı iç koyup poğaça modeli kapatılm. Benim en sevdiğim model budur:))
  • Yağlı kağıt serilmiş az yağlanmış tepsiye kurabiyelerimizi dizelim.
  • Önceden ısıtılmış yüksek ısılı fırında üzerleri toz pembe olacak şekilde pişirelim. 
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra servis zamanı bol pudra şekeri serpip demli tavşan kanı çayla afiyetle yiyelim:)))
Afiyet Olsun 
Sevgilerimle 
Banu Altun