20 Haziran 2013 Perşembe

HALVETER Pekmezli Un Helvası Niğde Yöresi

Pazar günü Berat Kandili Kandilimiz mübarek olsun. Rabbim açtığımız ellerimizi geri çevirmesin dillerimiz gece boyunca bülbül misali gibi hiç durmamasını dilerim... 
Yüce Kitabımız Kuranı Kerim arapça okunması ve dinlenmesin de özel bir manevi duygusu var huzuru var hiç şüpesiz ama ben kendim okuyacağım vakit türkçesini okuyorum... 

  • İnsan oğlu olduğumuzu unutmamak için okuyalım. 
  • Allah aşkı için iman tazeliği için  okuyalım. 
  • Allah korkusunu yaşadığımız sürece unutmamak için Türkçe okuyalım...
ARAF SURESİ:
Dünya ve ahiret saadeti için okunur.

HALVETER yaz helvasının ikizi diyebilirim... Halveter Niğde yöremize ait bir pekmezli helva tarif ama Kayseri de çok yaygın yapılır. Kayserinin de Havleter Helvası vardır Havleter nişastayla yapılır yine pekmez ve cevizlidir isim benzerliği gibi malzeme de aynı un yerine nişsta farkı... En kısa zamanda Havleter Helvasını da paylaşacağım. 

HALVETER YAPIM AŞAMALARI
VE
TARİFİ
-
Malzeme 
200 gr tuzsuz tereyağ 
1 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
yarım su bardağı tozşeker
bir buçuk su bardağı pekmez ben dut pekmezi kullanırım
iki buçuk su bardağı su 
1 kase orta boy doğranmış ceviz içi 
Yapılışı  
Yağ eriyince  unu katıp karıştıralım, hamur gibi sert bir kıvamı olur kavurması zahmetlidir bu aşamada.
Un kavruldukça yumuşamaya başlar...
Kavurmaya devam... Krema gibi olna kadar sürekli karıştıyoruz.
Ocağın altını söndürüp ılımaya bırakalım...
Şeker, pekmez ve su katıp tekrar ocaga koyalım kıvam alana kadar pişirelim.
Helvanın ilk sıcağı gittikten sonra cevizini katalım karıştıralım, cevizi helva sıcakken atarsak çıtılığı kaçar... 
Helvamız servise hazırdır ister kaşıkla şekil verin ister tabağa koyup baklava dilimi yada kare kesin. 
Afiyet olsun...


Halveter helva pekmezli olduğundan yazın yenince hararet yapıyor ölçüye dikkat edelim. Kışın tüketilmesi daha faydalı kar da soğukda üşümez insan banamısın demez soğuga:))...
                                          
                                           Sevgilerimle
                                           Banu Altun

13 Haziran 2013 Perşembe

ŞAŞTIM AŞI KAYSERİ YÖRESİ



Bahçe keyfimiz:)) bahçede ki asmanın yaprağın dan Şaştım Aşı ve benim sazımdan benim sesimden 
Uzun İnce Bir Yoldayım işte keyif  bu))))



 Yaprak ilave edip kavururken...
 Üstünü kapatacak kadar su ilave edip pişmeye bırakıyoruz...
 Mercimek ve bulgur katılmış hali...
Pişmis servise hazır hali....

Aşık Veysel den Uzun İnce Bir Yoldayım  Sivasa sevgiler.... Büyük aşık bu canda sana aşıkkkkk....
Benim en iyi bağlamayla çaldığım ve sesime en iyi giden türkü....


Hayırlı cumalar... Bu gün de memeleketim Kayseriden Şaştım Aşı yaptım. Taze yaprak zamanı biz çok sık yapırız bu nefis yemeği bir komşumuz hiç bilmiyormuş bende yayınlayım dedim. Şaşıtım aşı emziren annelerin sütünü de çok arttırır tam bir vitamin deposunu denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Malzeme
350 gram taze asma yaprağı  
250 gram dana kuşbaşı et  
3 adet kuru soğan  
4 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek  
Yarım su bardağı pilavlık bulgur  
Yeteri kadar sıcak su  

Tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı
* Tencereye sıvı yağı alalım, ısınınca eti ileve edip kavuralım.
* 2 adet soğanı yemeklik doğrayıp  et ile beraber soteleyelim.
Üzerine saplarını koparıp ince ince doğradığımız taze asma yapraklarını ilave edip bir iki dak. kavuralım.
*Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte yaklaşık 20 dak. pişirelim.
*Haşlanmış yeşil mercimeği ve az sıcak suyla ıslattığımız pilavlık bulguru ekleyelim.
*Suyu eksikse biraz daha su ekleyip 20 dakika daha pişirelim.
*1 adet kuru soğanı da küçük doğrayıp yağda soteleyip son anda yemeğe ilave edelim.
*Tuzunu, karabiberini ve pul biberini ilave edip karıştırıp bir taşım daha pişirip ocaktan alalım. 
Hafif sulu bir yemektir... 
Afiyet Olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun


6 Haziran 2013 Perşembe

FINDIKLI FISTIKLI SÜPRİZ KURABİYE





Hayırlı cumalar... Sevgili Blog arkadaşım Muhabbet sofrası Reyyancımdam nefis bir kurabiye seçtim...
Fıstık tutkunu olarak yarısını tüm antep fıstığıyla yaptım nefis de oldu. Arkadaşım senin de benim de ellerimize sağlık... Fındıklı Fıstıklı Süpriz Kurabiyeyi sizlerin de denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Tarifi yerinde ziyaret için Kurabiye tarifi için tıkk tıkkk

MALZEMELER:

100 gr. oda ısısında tereyağ 
Yarım su bardağı pudra şekeri
1,5 kaşık su 
2 kaşık kakao 
15 tane bütün fındık

15 tane tüm antep fıstığı 
80 gr. bitter çikolata ve sütlü çikolata 
2 kaşık süt 
Un 

YAPILIŞI:

Tereyağ ile şekeri mikserle karıştırın.
Suyu, kakaoyu ekleyin, iyice çırpın.
Un ilavesiyle birlikte ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine 1 tane bütün fınfık koyun ve yuvarlayın.

Diğerlerinin içine de tüm antep fıstığı koyup şekil verelim.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirin.
Çikolatayı benmari usulu eritip içine kaşıkla süt katın ve iyice karıştırın.
Soğuyan kurabiyeleri çikolataya bulayıp servis tabağına dizin.
Çikolatalar donunca servis yapabilirsiniz..
Afiyet olsun....



Sevgilerimle
Banu Altun

2 Haziran 2013 Pazar

SEBZELİ MENEMEN ve ÇİFLİK OMLET

SEBZELİ MENEMEN
Malzeme 
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 adet yeşil biber
1 adet arnavut biberi
3 adet orta boy domates
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 tutam taze kekik
2 yumurta isteğe göre 3 yumurta da kullanılır
4 dal kıyılmış maydanoz
Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
Yapılışı
* Tavaya sıvı yağ ve tereyağını katalım
* Küçük doğranmış soğanı ekleyip, rengi değişip, yumuşayıncaya kadar kavuralım orta ateşte
* Sarımsakları dövüp soğana ilave edelim.
* İnce kıyılmış sivri biber ve arnavut biberini katıp kavurmaya devam edelim.
* 3-5 dakika kadar pişen biberlere kabukları soyulmuş küçük doğranmış domatesleri ilave edelim.
* Tuzu da katıp pişmeye bırakalım.
* Domates suyunu çekmeye yakın közlenmiş orta boy doğranmış kırmızı biberleri ilave edelim.
* Yumurtaları çukur cam kaba kıralım, içersine az tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kıyılmış maydanoz katıp iyice çırpalım.
* Menemenin üzerine çırptığımız yumurtayı dökelim.
* Yumurtası pişince üzerine ince kıyılmış maydonoz serpip taze ekmekle servise sunalım...
Afiyet olsun...


ÇİFLİK OMLET
Malzeme 
1 çorba kaşığı sıvı yağ 
1 tatlı kaşığı tereyağı 
1 küçük patates
1 dal yeşil soğan 
2 dal maydanoz 
2 dilim kalın kesilmiş etli salam 
2 yumurta 
tuz, karabiber
Yapılışı 
* Patatesin kabuklarını soyup küçük küp şeklinde doğrayalım.
* Maydanoz ve yeşil soğanın yeşil yapraklarını çok ince kıyalım.
* Salamı iri kibrit şeklinde doğrayalım.
* Tavaya sıyağ ve tereyağını alalım
* Yağ ısınınca patatesleri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
* Salam ve yeşil soğanı ilave edip 1-2 dakika daha çevirelim. 
* Cam kasede yumurtaları tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozla çırpıp tavaya dökelim.
* Omletin altı pişince tabak yardımıyıla dönderip üstünü de pişirip servise sunalım. 
Afiyet olsun... 


:)))) Eros da ben de mutfaktayım:):))


Hafta sonu kahvaltı sofrası için seçtiğim iki nefis lezzet 
SEBZELİ MENEMEN ve  ÇİFLİK OMLET denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 
Sevgilerimle
Banu Altun