27 Şubat 2014 Perşembe

İŞKEMBELİ KELLE PAÇA ÇORBASI Şifa Niyetine :)) İşkembe - kelle- paça Nasıl Temizlenir ?

İŞKEMBELİ KELLE PAÇA ÇORBASI 
Malzeme 
1 adet kelle burnunu kırdıralım
5 adet paça 
700 gr temizlenmemiş işkembe temizlenmiş alırsanız 350 gr yeterli
İşkembeyi Temizlemek için 
1 tatlı kaşığı karbonat
turşuluk tuz
limon kabuğu ve suyu 
3 diş sarımsak 

Salçalı Sosu İçin 
1 çorba kaşığı sıvı yağ 
1 çorba kaşığı tere yağı
1 çorba kaşığı biber salçası 
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
Ekşi Sosu İçin 
Sirke - Limon Suyu- Dövülmüş Sarımsak
bol acı kırmızı pul biber
Yapılışı 
Geniş bir tencerede aşure tenceresi bu iş için idael su koyup kaynatalım.
Kaynayan suya temizlenmiş kelle, paça ve işkembe ve yarım limon, tane karabiber hafif ezilmiş ilave edelim 3 saate yakın kaynatalım. Etleri kemiklerinden ayrılana kadar kaynatın. 
Ocaktan alıp tencerenin ağzı kapalı yarım saat dinlendirelim.
Kelleyi ve paçayı bir kaba alım etlerini kemiklerinden ayıralım. 
Dikkat edelim çok minik kemikler oluyor...
Tencerede ki suyu süzelim içinde ki işkembeleri toplayıp, kelle ve paçanın etleriyle birlikte süzülmüş suya ilave edelim.
Tencereyi tekrar ocağa koyup 1-2 taşım daha kaynatalım. 
24 saat bekledikten sonra tam içme kıvamına gelir. 
Suyu kendi kendine koyulaşacak alt tarafta ki foto hemen pişer pişmez çekildi suyu sıvı.  Üst tarafta ki foto 1 gün bekletip  çekildi. 1 gün sonra beklemiş olanın lezzeti de nefiss oluyor:)) Sabredip ertesi günü için derim...
Salçalı Sosu
Yapılışı 
Yağları tavaya alalım.
Isınınca salça ve ezilmiş sarımsakları ilave edip kavuralım kokusu çıksın. 2 Çorba kaşığı kadar kelle paça suyundan ilave edip şöyle bir tıkırdatıp ocaktan alalım. 

Ekşi Sosu İçin 
1 su bardağı sirkenin içe 10 diş kadar ezilmiş sarımsak katalım karıştıralım.
1 çay bardağı limon suyu içine 5 diş kadar ezilmiş sarımsak katalım karıştıralım.
Küçük sosluklara koyup çorbamızın yanında servise sunalım. 
Servis zamanı salçalı sosu çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar döküp ikram edelim. 
Bol kırmızı pul biberi unutmayalım.
Afiyet Şifa Olsun...


İşkembe Nasıl Temizlenir ?
  • Öncelikle işkembenin iç kısmında yağ keseleri kütlelerini kesip atın. 
  • 2-3 kez bol soğuk suyla yıkayın.
  • İşkmebe yi geniş bir kaba alıp üzerine bol kaya tuzu ve limon suyu kabuklarıyla kesilmiş limonla iyice ovalım kötü kokusu çıkacaktır. Yarım saat kadar bekletip yine bol suyla 2-3 sefer yıkayalım.
  • Tencere de su kaynatalım. İçine 1 tatlı kaşığı karbonat ve tuz koyalım. İşkembeleri 1-2 bu suyun içinde çevirelim. 
  • Aman fazla karbonatlı suyun içinde bırakmayın işkembe sertleşir. 
  • Karbonatlı sudan çıkarttığımız işkembeyi bıçakla üzerlerini sıyıralım. Mis gibi olacaktır. 
  • Bol suyla yıkayalım 2-3 kez
  • Küçük parçalar halinde doğrayalım.
  • 1 kez daha sıcak suda 1-2 kaynatıp süzelim. Ben şartlanamıyorum ondan kaynatıp süzüp sıcak suyla 1 kez yıkadık işkembe pişime hazırdır :))

Paça Nasıl Temizlenir ? 

  • Paçaları ocakta tütsüleyelim. 
  • Tütsülerken kılların olduğu yerler çıtır çıtır edecek oraları daha çok ateşe tutalım.
  • Tırtıklı bıçakla kılların ters yönüne doğru kazıyalım.
  • Tekrar yıkayalım iyicene
  • Paçaları soğuk suya koyalım haşlayalım.
  • Kanını pıhtılarını ve her türlü istenmeyen maddeyi su ısındıkça salacak. 
  • Ocak tıkırdar tıkardamaz ocakğı söndürelim. 10 dakika bu suda bekletip iyice yıkayalım. 
  • Paçamız pişmeye hazır :)) 


KELLE NASIL TEMİZLENİR ? 
  • Kellenin sevilmeyen yanı burun sıvısı:)) ama kurbanın Mübarek olduğunu unutmazsak huysuzlanmak diye bir şey ortadan kalkar...
  • Üst tarafda ki kelle burnu tamamen kesilmiş hali şartlanamayan hanımlar için.
  • Alttaki foto burnunun kenarları kırılmış hali akıntı çoktu fotosu böyle :) Bide bu kelle çok etliydi :) kelle paça alırken dolgun olanları almanızı tavsiye ederim. Onca emeğe değsin...
  • Kellemizi geceden bol su dolu kaba koyalım. 
  • Ara ara suyunu değiştirelim. 
  • Sabah yıkarken kelleyi burnunu lavabonun kenarına vurun akıntısı aksın diye. 
  • Soğuk suya koyup kaynamaya bırakalım. Soğuktan sıcak suya geçerken akıntısı iyice sıvılaşacak akacak. Kaynamaya başlayınca yani ilk tıkırdama da hemen ocağı söndürüp 10 dak dinlendirin. 
  • Sudan alıp tabağa burnunun üstüne koyalım 5 dak öyle bekletelim içindekiler iyice aksın diye.
  • Kelleyi kaynar suyla iyice yıkayıp tekrar soğuk suyla ocağa bırakalım. Tıkırdayınca alalım sıcak suyla yıkayalım. 
  • Kellemiz pişmeye hazırdır... 

Merhaba canlarım :)) Bizim vazgeçemediğimiz ama günümüzde pek talep olmayan İşkembeli Kelle Paça Çorbası tarifiyle geldim. Tarif demek aslında olmaz önemli olan kellenin, paçanın ve işkembenin temizlenme şartlarıdır. Tekrardan paylaştım. Yazması da yapması kadar zahmetli. Bu nefis çorbayı asla bir yemek yerinde içemem:)) Kendim pişirdim mi gözüm kapalı şifa niyetine içerim:))
 Büyüme çağında ki çocuklar, kemik erimesi olanlar  ve güçlü kemiklere sahip olmak isteyenler bu nefis lezzeti mutfağınıza daha sık alsanız derim... 

Sevgilerimle 
Banu Altun