27 Şubat 2014 Perşembe

İŞKEMBELİ KELLE PAÇA ÇORBASI Şifa Niyetine :)) İşkembe - kelle- paça Nasıl Temizlenir ?

İŞKEMBELİ KELLE PAÇA ÇORBASI 
Malzeme 
1 adet kelle burnunu kırdıralım
5 adet paça 
700 gr temizlenmemiş işkembe temizlenmiş alırsanız 350 gr yeterli
İşkembeyi Temizlemek için 
1 tatlı kaşığı karbonat
turşuluk tuz
limon kabuğu ve suyu 
3 diş sarımsak 

Salçalı Sosu İçin 
1 çorba kaşığı sıvı yağ 
1 çorba kaşığı tere yağı
1 çorba kaşığı biber salçası 
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
Ekşi Sosu İçin 
Sirke - Limon Suyu- Dövülmüş Sarımsak
bol acı kırmızı pul biber
Yapılışı 
Geniş bir tencerede aşure tenceresi bu iş için idael su koyup kaynatalım.
Kaynayan suya temizlenmiş kelle, paça ve işkembe ve yarım limon, tane karabiber hafif ezilmiş ilave edelim 3 saate yakın kaynatalım. Etleri kemiklerinden ayrılana kadar kaynatın. 
Ocaktan alıp tencerenin ağzı kapalı yarım saat dinlendirelim.
Kelleyi ve paçayı bir kaba alım etlerini kemiklerinden ayıralım. 
Dikkat edelim çok minik kemikler oluyor...
Tencerede ki suyu süzelim içinde ki işkembeleri toplayıp, kelle ve paçanın etleriyle birlikte süzülmüş suya ilave edelim.
Tencereyi tekrar ocağa koyup 1-2 taşım daha kaynatalım. 
24 saat bekledikten sonra tam içme kıvamına gelir. 
Suyu kendi kendine koyulaşacak alt tarafta ki foto hemen pişer pişmez çekildi suyu sıvı.  Üst tarafta ki foto 1 gün bekletip  çekildi. 1 gün sonra beklemiş olanın lezzeti de nefiss oluyor:)) Sabredip ertesi günü için derim...
Salçalı Sosu
Yapılışı 
Yağları tavaya alalım.
Isınınca salça ve ezilmiş sarımsakları ilave edip kavuralım kokusu çıksın. 2 Çorba kaşığı kadar kelle paça suyundan ilave edip şöyle bir tıkırdatıp ocaktan alalım. 

Ekşi Sosu İçin 
1 su bardağı sirkenin içe 10 diş kadar ezilmiş sarımsak katalım karıştıralım.
1 çay bardağı limon suyu içine 5 diş kadar ezilmiş sarımsak katalım karıştıralım.
Küçük sosluklara koyup çorbamızın yanında servise sunalım. 
Servis zamanı salçalı sosu çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar döküp ikram edelim. 
Bol kırmızı pul biberi unutmayalım.
Afiyet Şifa Olsun...


İşkembe Nasıl Temizlenir ?
  • Öncelikle işkembenin iç kısmında yağ keseleri kütlelerini kesip atın. 
  • 2-3 kez bol soğuk suyla yıkayın.
  • İşkmebe yi geniş bir kaba alıp üzerine bol kaya tuzu ve limon suyu kabuklarıyla kesilmiş limonla iyice ovalım kötü kokusu çıkacaktır. Yarım saat kadar bekletip yine bol suyla 2-3 sefer yıkayalım.
  • Tencere de su kaynatalım. İçine 1 tatlı kaşığı karbonat ve tuz koyalım. İşkembeleri 1-2 bu suyun içinde çevirelim. 
  • Aman fazla karbonatlı suyun içinde bırakmayın işkembe sertleşir. 
  • Karbonatlı sudan çıkarttığımız işkembeyi bıçakla üzerlerini sıyıralım. Mis gibi olacaktır. 
  • Bol suyla yıkayalım 2-3 kez
  • Küçük parçalar halinde doğrayalım.
  • 1 kez daha sıcak suda 1-2 kaynatıp süzelim. Ben şartlanamıyorum ondan kaynatıp süzüp sıcak suyla 1 kez yıkadık işkembe pişime hazırdır :))

Paça Nasıl Temizlenir ? 

  • Paçaları ocakta tütsüleyelim. 
  • Tütsülerken kılların olduğu yerler çıtır çıtır edecek oraları daha çok ateşe tutalım.
  • Tırtıklı bıçakla kılların ters yönüne doğru kazıyalım.
  • Tekrar yıkayalım iyicene
  • Paçaları soğuk suya koyalım haşlayalım.
  • Kanını pıhtılarını ve her türlü istenmeyen maddeyi su ısındıkça salacak. 
  • Ocak tıkırdar tıkardamaz ocakğı söndürelim. 10 dakika bu suda bekletip iyice yıkayalım. 
  • Paçamız pişmeye hazır :)) 


KELLE NASIL TEMİZLENİR ? 
  • Kellenin sevilmeyen yanı burun sıvısı:)) ama kurbanın Mübarek olduğunu unutmazsak huysuzlanmak diye bir şey ortadan kalkar...
  • Üst tarafda ki kelle burnu tamamen kesilmiş hali şartlanamayan hanımlar için.
  • Alttaki foto burnunun kenarları kırılmış hali akıntı çoktu fotosu böyle :) Bide bu kelle çok etliydi :) kelle paça alırken dolgun olanları almanızı tavsiye ederim. Onca emeğe değsin...
  • Kellemizi geceden bol su dolu kaba koyalım. 
  • Ara ara suyunu değiştirelim. 
  • Sabah yıkarken kelleyi burnunu lavabonun kenarına vurun akıntısı aksın diye. 
  • Soğuk suya koyup kaynamaya bırakalım. Soğuktan sıcak suya geçerken akıntısı iyice sıvılaşacak akacak. Kaynamaya başlayınca yani ilk tıkırdama da hemen ocağı söndürüp 10 dak dinlendirin. 
  • Sudan alıp tabağa burnunun üstüne koyalım 5 dak öyle bekletelim içindekiler iyice aksın diye.
  • Kelleyi kaynar suyla iyice yıkayıp tekrar soğuk suyla ocağa bırakalım. Tıkırdayınca alalım sıcak suyla yıkayalım. 
  • Kellemiz pişmeye hazırdır... 

Merhaba canlarım :)) Bizim vazgeçemediğimiz ama günümüzde pek talep olmayan İşkembeli Kelle Paça Çorbası tarifiyle geldim. Tarif demek aslında olmaz önemli olan kellenin, paçanın ve işkembenin temizlenme şartlarıdır. Tekrardan paylaştım. Yazması da yapması kadar zahmetli. Bu nefis çorbayı asla bir yemek yerinde içemem:)) Kendim pişirdim mi gözüm kapalı şifa niyetine içerim:))
 Büyüme çağında ki çocuklar, kemik erimesi olanlar  ve güçlü kemiklere sahip olmak isteyenler bu nefis lezzeti mutfağınıza daha sık alsanız derim... 

Sevgilerimle 
Banu Altun

21 Şubat 2014 Cuma

PAZI SAPI KAVURMASI

PAZI SAPI KAVURMASI 
Malzeme
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
2 demet pazı sapı küçük doğranmış
3 orta boy kuru soğan küçük doğanmış 
1 tatlı kaşığı tepeleme acı biber ve domates salçası 
bol karabiber ve kırmızı pul biber
Üzeri için : Sarımsaklı yoğurt
Tereyağında yakılmış toz acı kırmızı biber
Yapılışı
Tavada yağ ısınınca soğanları katıp yumaşıncaya kadar kavuralım. 
Karabiber ve tuz katıp kavurmaya devam edelim.
Pazı saplarını katıp kavurmaya devam edelim. 
Pazı sapları yumuşayınca salça karışımını katalım kokusu çıkana kadar kavuralım. 
Pul biberi ekleyip biraz daha kavurup ocaktan alalım. 
Servis zamanı sarımsaklı yoğurt döküp üzerine kızdırılmış yağlı pul biber dökelim. 
Afiyet Şeker olsun...
Hayırlı cumalar ... Geçenlerdi sevgili blogcanım Prensesim Emelim nefis bir pazı sarma yapmış görüntü pamuk lup lup yutluk:) bende yapayım dedim şöyle miss gibi ama  işten güçten  bir türlü yapamadım pazıyı aldım pazı bana bakıyor ben pazıya :))  o gün sevgili Özlemcim oturmaya bana geldi hemen pazılı börek yaptım yaparken arkadaş pazı saplarını atmaya kalktı aman dedim en kıymetli yeri Hıdırellez sofrasının vazgeçilmezi Pazı Sapı Kavurması dedim yaptık tadına doyamadı. Aman aman kıyılırda atılırmı o canım pazının sapı daha bir çok çeşidi var iyi aklıma geldi yapıp yayınlarım... 
Emelelim bu durumda pazı sarması güme gitti :)) daha yapmadım:) yaprak dolma yaptım o daha kolay geliyor :)
sizler o nefis Pazı Sarmasını sayfasında ziyaret için linkin üzerine tıkk tıkkk....  http://eymininmutfagindan.blogspot.com.tr/2014/01/kymal-paz-sarma.html

Sevgilerimle
Banu Altun




Nefis pazılı bol soğan karabiberli börecikten görüntüler....






16 Şubat 2014 Pazar

ACILI DOMATESLİ BAHARATLI MAKARNA SOSU

ACILI DOMATESLİ BAHARATLI MAKARNA SOSU
Malzeme 
1 tatlı kaşığı tepeleme tere yağı
1 yemek kaşığı sıvı yağı 
1 adet küçük doğranmış kuru soğan 
5 diş ezilmiş sarımsak 
4 adet olgun kabuksuz minik doğranmış domates
1 silme çay kaşığı toz şeker
tuz, toz kırmızı acı biber
1 yemek kaşığı içinde az acı biber salçası olan domates salçası 
1 su bardağı domates suyu 
1 su bardağından az makarna suyu 
1 tatlı kaşığı acı sos
Pul acı kırmızı biber
Haşlanmış süzülmüş çubuk makarna 
Yapılışı
Tencereye yağları alalım. 
Yağlar ısınınca soğanı katıp sarıncaya kadar kavuralım. 
Sarımsakları ilave edip kavuralım.
Doğranmış domatesleri ekleyip ağzı açık pişmeye bırakalım.
 Şekeri katıp az daha pişirelim.
Domatesler kıvam alınca salça karışımını ekleyip şöyle salçayı çevirelim kokusu çıksın. 
Domates suyu ve makarna suyu ilave edip pişirelim.
Ocaktan almadan az evvel baharatları ve acı sosu katıp 1- 2 tıkırdatıp ocağı söndürelim. 
Sosun yarıdan fazlasını makarnaya ekleyip orta ateşte 2-3 dak karıştırarak makarnanın her yerini sos bulayalım. 
Servis tabağına aldığımız makarnanın üzerine ayırdığımız sostan dökelim. 
Ben ton balığı ile servis yaptı. İster rende eski kaşar peynirli ister sade makarnamız servise hazırdır.
Afiyet Olsun... 
Merhaba canlarım :)) Sevgililer günü denen bir gün var 14 Şubat. Ben hep savunsam da sevgi günü 365 gün diye yine de o şıkır şıkır kırmızı ve kalplerin hakim olduğu günde kırmızı kalpli bir mama yapmadan olmuyor :)) 
Benimde sevgi dolu tariflerim den biri daha sizlerle...
ACILI DOMATESLİ BAHARATLI MAKARNA SOSU
denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
Sevgilerimle 
Banu Altun

Eskiden bu uzun makarna sadece büyük marketlerde bulunurdu ve fiyatı daha yüksek olurdu. Ama şimdi isimsiz marketlerde normal makarna fiyatına Barilla uzun spagettiyi alabiliyoruz. 
Teşekkürler Barilla... 

10 Şubat 2014 Pazartesi

ANNE SÜTLACI VANİLYALI - TARÇINLI - CEVİZLİ - PEKMEZLİ - GÜL SULU - FINDIKLI - PUDRA ŞEKERLİ :)))

ANNE SÜTLACI
MALZEME 
1 çay fincanı kırık pirinç 
1 litre süt 
1 litre su 
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu 
1 paket vanilya veya yarım fincan gül suyu 
Yapılışı 
Pirinci ayıklayıp iyice yıkayalım. 
1 Litre su ile  haşlayalım 
Pirinçler yumuşayınca ocaktan alalım. 
Sütü ocağa alalım, ısınsın.
Isınmış süte suyuyla birlikte pirinci katalım. 
30 dak. pişirelim. 
Şekeri ilave edip 5 dak. kaynatalım. 
Pirinç ununu az suyla sıvılaştırıp, biraz kaynayan sütten katıp karıştırıp tencereye sicim gibi akıtalım sürekli karıştırarak. 
5 Dak daha kaynatalım. 
Vanilyasını ekleyip ocağı söndürelim.
5 Dakika kadar ağzı kapalı bekletip kaselere pay edelim. 

Sütlaç Sunumları 
Az ılıyınca üzerine tarçın serpelim :)) hepimizin bildiği usul :-)
Ceviz kırığı serpilmiş sütlaç benim favorim...
Cevizli üzeri keçi boynuzu pekmezli sütlaç şifa kaynağı.
Annemin sevdiği fındıklı gül suyu serpilmiş sütlaç.


Pudra şekerini bolca sütlacın üzerine serpelim, üzerine çıtır çıtır fındık ve kenarlara boll gül suyu hımmmm....

Gül Sulu Sütlaç
Vanilya yerine yarım fincan gül suyu ekliyorum  sütlacı ocaktan almadan az önce... Sütlaç mis gibi gül suyu kokuyor... 
Gül reçelim varsa ondan da 1 tatlı kaşığı kasenin üzerine koyabilirsiniz, yoksa fındık ve 1 tatlı kaşığı tekrar gül suyu döküyorum nefisss oluyor...

Merhaba canlarım :) Soğuk havada canım sütlü tatlılar çekiyor... Güzel bir Sütlaç Ziyafeti yaptım :)) Anne Usulü Sütlaç sevgili annemin tarifi. Tarif de hiç bir oynama yapmadan benden size... Beğenmeniz dileğiyle... 

Sevgilerimle
Banu Altun

4 Şubat 2014 Salı

DAMLA SAKIZLI SUSAMLI FISTIKLI KURABİYE

DAMLA SAKIZLI SUSAMLI FISTIKLI KURABİYE 
Yapılışı 
125 gr kase margarin 
3 yumurta 1 tanesinin akını ayırın kaseye 
1 su bardağı pudra şekeri 
1 yemek kaşığı sakız reçeli 
yarın kahve fincanı süt 
1 kahve fincanı file Antep fıstık 
1 kahve fincanı toz Antep fıstık
1 kahve fincanı hindistan cevizi 
1 paket vanilya 
yarım paket kabartma tozu 
aldığı kadar elenmiş un
Üzeri için
1 yumurta akı 
reçel suyu
kavrulmuş susam 
Yapılışı 
Margarin, pudra şekeri telle çırpılır.
Yumurta, süt, sakız reçeli katılıp çırpılır. 
Un, kabartma tozu ve vanilya katılıp elle yoğrulur yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim. 
Fıstıkları ve hindistan cevizini ekleyip tekrar yoğurup 20 dak. dinlendirelim üzerini streçleyip. 
Dinlenmiş hamuru eşit küçük parçalara bölüp yuvarlayalım. 
İster yumurta akına batıralım, ister reçel suyuna benim tercihim reçel suyu :)) sonra bol susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş az yağlanmış fırın tepsisine dizelim. 
Önceden ısıtılmış kızgın fırında 15 dak kadar pişirelim.
Afiyet Olsun... 
Merhaba canlarım... 
DAMLA SAKIZLI SUSAMLI FISTIKLI KURABİYE tarifimi denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 

Sevgilerimle 
Banu Altun