31 Mart 2014 Pazartesi

YÖRÜK SIKMASI PATATESLİ - ETLİ- EKŞİMİKLİ

Patatesli Yörük Sıkması
Bol kuru soğanı yağda kavuralım acılı pul biberli acı biber salçası domates salçası az rende domates katıp pişirelim. Ezilmiş haşlanmış patatesi katıp iyice kavuralım bol karabiber pattisli iç hazır...
Etli Yörük Sıkma 
Yağda bol kurusoğanlı koyun kuşbaşı bulursanız keçi etidir aslı veya kıyma kavrulur baharatlanır servise hazır...
Sıkmanın bizim dürümden farkı iç malzemeyi ortaya serp lavaşın iki ucunu birleştirip malzeme kısmını sıkıştırıp rulo sarıyoruz. Oluyor sıkma :)

Yörük Sıkması 
Ekşimikli 
Yörük ekşimiği tadı bana gelen tulum peyniri gibiydi nefisss...
Tavaya sıvı yağ koyalım.
Yağ ısınınca ekşimiği katıp kavuralım. 
Bol acı toz kırmızı biber, kırmızı acı pul biber ve az sarımsak ezilmiş katıp kavuralım.
Lavaşın arasına sarıp servise sunalım. 
Çay yarenlerini.

Aş Olsun...
Merhaba canlarım... Bana zaman yetmiyor sabah oldumu zamanla yarışım başlıyor ve sizlerin kıymetli yorumlarına cevap veremiyorum. Bu durum beni üzdüğü için bu ara yorum kısmını kapattım. Sadece tarif tarif hafta da 1 gün ben buradayım. Sizlere ziyarete en kısa zamanda geleceğim...
Bu gün şipşak atıştırmalık önerim Yörük Sıkması yayında. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...


Sevgilerimle 
Banu Altun

27 Mart 2014 Perşembe

KAKAOLU DAMLA SAKIZLI İRMİK HELVASI

KAKAOLU DAMLA SAKIZLI İRMİK HELVASI 
Malzeme 
3 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
yarım su bardağı sıvı yağ 
2 su bardağı irmik 
2 yemek kaşığı kakao 
1tatlı kaşığı silme sakız reçeli 
2 su bardağı su 
1 su bardağı tepeleme şeker 
1 parça çikolata
yeşil toz Antep fıstığı 

Yapılışı 
Yağ ısınınca irmik kavrulur.
İrmiğin rengi koyulaşınca ocak söndürülür harı gidince kakao ve 
damla sakızı kat karıştır.
Şeker ve suyu az kaynatalım bir iki tıkırdasın yeter.
Şerbeti ocaktan aldıktan sonra çikolatayı katalım karıştıralım. 
İrmiğin üzerine şerbeti dökelim kısık ateşte karıştırarak kıvam almasını sağlayalım. 
İrmik su konduktan sonra fazla pişmeyi sevmez!!!
Ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu bez koyum demlendirelim.
Servis zamanı bol yeşil Antep fıstığıyla süsleyip sıcak çayla sunalım :)
Afiyet Şeker olsun... 

Sevgili canlarım Cuma Müslümanın Bayramı dedik ya işte size Cuma günleri yaptığımız Dualardan bazıları.

1- Fatma Anamızın süt duası cuma günleri Sala Vakti okunur Yasini Şerifle birlikte okuma bitince küçük fincanlarda sıcak süt ikram edilir dilekler hacetler Yaradan dan istenir.

2- Aceleci Bacı Helvası yapılır. Helvanın günü zamanı yok bir niyet zamanında içinden çook geçerse hadi Aceleci Bacı Helvası yapalımmı denir ve hızla yerinden kalkarsın Besmeleyle hızlı biçimde malzemeler bulunur niyet edilir 3 Kulhu 1 Elham okunur pişerken. Sonra afiyetle mutlulukla yenir :)

Rabbim ettiğimiz duları makbul ve kabul eylesin...


Sevgilerimle
Banu Altun

23 Mart 2014 Pazar

CEVİZLİ FINDIKLI HİNDİSTAN CEVİZLİ HURMA LOKUM


Hayırlı bereketi güzel bir hafta dilerim. Cuma Müslümanın 

bayramı biz hanımların dua için toplanma günü.  

Rabbim açtığımız ellerimizi boş çevirmesin... 

Misafirlerime Cennet meyvesi hurma ile ikramlık lokumlar 

hazırladım tadına bakan bayıldı Türk kahvesiyle de nefis 

gidiyor arkadaşım bana hurma kahvesi getirecek bir 

sonrakine hurma lokumları hurma kahvesiyle yiyeceğiz :))

kahvenin  tadı nasıl merak içindeyim. Kendi yaptığım 

lokumdan da hindistan cevizlisine bittim nefis nefis ama fazla 

yemeyin!!! ciğer yanıyor :)) şekerden :-)) 

Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...  

Sevgilerimle

Banu Altun

CEVİZLİ FINDIKLI HİNDİSTAN CEVİZLİ 
HURMA LOKUM 

Malzeme 
1 kutu ballı hurma diğer adı İran hurması 
1 küçük kase ceviz kırığı 
1 avuç fındık içi
1 avuç dolusu hindistan cevizi

Yapılışı 

  • Hurmaları soyalım, çekirdeklerini çıkartalım.
  • Hurmaları satır bıçakla doğrayarak ezme yapalım.
  • Küçük parçalarda kesilmiş ceviz parçalarını katıp iyice karıştıralım. 
  • Hurmayı derin dondurucada 3 saate yakın bekletelim, kolay şekil alması için.
  • Streçe hindistan cevizi serpip cevizli hurmadan küçük sucuk yapacak kadar koyalım. Streçle sıkarak sucuk şeklini verelim ve her yerini hindistan cevizine bulayalım.
  • Kalan hurmalı cevizli karışımı elimizle küçük toplar yapalım, üzerine yarım kesilmiş fındıklar batıralım veya hindistanvezi veya fıstık, bademde çok yakışır süsleyip servise sunalım. 
Afiyet Şeker Olsun





17 Mart 2014 Pazartesi

PIRASALI BÖREK İÇİ Sebzeli

 PIRASALI BÖREK İÇİ
Sebzeli 
Malzeme 
3 adet orta boy kuru soğan
5 sap pırasa beyaz kısmı orta kalınlıkta 
4 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 adet orta boy havuç 
1 silme yemek kaşığı domates salçası 
yarım çorba kaşığı acı biber salçası 
tuz, az toz şeker, acı kırmızı pul biber, kimyon

Yapılışı 
Tavaya yağı alalım. 
Yağ ısınınca ince kıyılmış soğanı katalım sararıncaya kadar kavuralım. 
Az toz şeker katalım.
Pırasaları uzunlamasına ince kesip sonra kıyarak doğrayalım. 
Soğana katıp kavuralım.
Pırasalar yumuşayınca rende havuç katıp kavurmaya devam edelim. 
Salçaları katıp kavuralım. 
Parmak uçlarımızla damla damla sıcak su ekeleyerek pişirelim. 
Baharatları katıp kavuralım. 
Ocaktan alıp soğumaya bırakalım. 
Pırasalı börek içimiz hazır bol acılı salçalı hımmm... Böreği bıçak vurmadan elle bölmenizi yanında karışık turşu acur, salatalık, biber turşusu tavşan kanı demli çayla servise sunmanızı iştahla tavsiye ederim :)) 
Afiyet olsun...

Güzel bir hafta dilerim tüm canlara :)) 

Güzellik fuarı varmış benim arkadaşlar fuara gitmiş bakım yaptırmışlar ben hiç fark 

göremedim :)) ahhh ahh hem maddi hem manevi eziyete değmez sev kendi ayyy ne 

de güzelim ben de bide gül işte bu :))

TÜM KADINLAR ÇİÇEKTİR HEPİMİZ BİR TÜR

 ÇİÇEĞİZ ...

Sevgilerimle

Banu Altun




14 Mart 2014 Cuma

Yer Fıstıklı Fıstık Ezmeli Nutellalı Kek ve Acılı Kurabiye

Hayırlı cumalar... Cumamız mübarek olsun,  Rabbimin nimetlerine bin şükür geçirdiğimiz bu güne hamd olsun... Şükür etmek ve Hamd etmek için çook nedenimiz var  bunu sadece 10 saniye düşünmek bile yetiyor... 

Sevgilerimle
Banu Altun
Yer Fıstıklı  Fıstık Ezmeli Nutellalı Kek 
Bildiğimiz kakaolu sade kekin içine bol kırılmış yer fıstığı ve 2 çorba kaşığı krem fıstık ezmesi katalım. Krem fıstık ezmesi nefis bir koku ve farklı bir lezzet katacak keke. Piştikten sonra üzerine fıstık ezmesi sürelim ve onun üzerine de nutella sürelim yer fıstıklarıyla süsleyip yareni çayla servise sunalım. Arzu eden arasına da bu nefis lezzetleri sürebilir.
Afiyet olsun...


Acılı Kurabiye 
1 çorba kaşığı tere yağı Trabzon yağı
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 çay bardağı yoğurt 
1 çorba kaşığı sirke 
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı 
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber 
un kabartma tozu 3-4 damla limon suyu 
Üzerine :  1 yumurta sarısı 
Yapılışı
Tüm malzemeyi kat yoğur.
Cevizden büyük parçalara bölüp şekil verelim. 
Üzerine yumurta sarısı içine az toz şeker atılmış sürelim. 
Yüksek ısılı fırında pişirelim. 
Afiyet Olsun....

10 Mart 2014 Pazartesi

HAŞLAMA MISIR PATLAMIŞ MISIR MEYVE SUYU DİZİ KEYFİ :))


Merhaba canlarım :) Dizi dendimi bende bir heyecan oluyor hayatın neşesi tv dizisi :)  Dizi izlerken de mutlak sehpa dolu olacak :) kuru yemiş meyve suyu, kek çay, pasta neskafe veee en çok da mısır patlak mısır yani patlamış mısır ve haşlama mısır reklam arasında şip şak hazır akşam dizileri için ideal oluyor... İçinde dolu dolu sevgi katılmış... Bu mini önerilerimin yapılışını yazdım :)) Beğenmeniz dileğiyle...
Sevgilerimle 
Banu Altun
Sıcak Soslu Mısır 
Konserve mısırı süzgeçte yıkayalım. 
Tencereye su koyup kaynamaya bırakalım. 
Kaynar suya mısırı katıp iyice ısınana kadar haşlayalım. 
Süzgeçle süzerek kaseye alalım. 
1 parça tere yağını ve sarımsak tozunu 1 tutam mısıra yedirelim. 
Bardaklara pay edelim. 
Üzerine benim en çok sevdiğim 2 çeşit lezzet karışımı var.
1- nar ekşisi, limon suyu, ketçap, mayonez, hardal, acı sos.
2- limon suyu, pul biber, eski kaşar peyniri rendesi...
Afiyet olsun...


Patlamış Mısır Keyfi 
2 dolu çorba kaşığı mısıra tuz ve az sıvı yağla harmanlayıp mısır patlama kabına koyup orta ateşte hiç durmadan dairesel hareketlerle sallayarak pişirelim. Pat PATT PATTT patlak mısır hazır mis kokusu yeter :))

Meyve Suyu 
2 havuç, 2 portakal, 1 küçük parça taze zencefil, makineden geçip suyunu çıkartalım. İçine 1 çay kaşığı zeytinyağı katıp karıştırıp servise sunalım... 
Not: Sevgili canlarım bazen bu kadar basit önerileri de yeni mutfağa giren için yazmanın gerekli olduğunu düşündüm...

Banuşun Süper Dizileri :))

1- Gündüz kuşağı Unutma Beni : Canlarım... Emine-Şerif-İlkay-Ali ve saçını başını yolacağım Ceylan şükür Kenan gitti diziden :))
2- Muhteşem Yüzyıl tek kelime süper her ne denirse densin...
3- Kara Gül oyyyy Kendal ağalı ve Ebru Fırat ın aşkı offf işleri zor çok çileliler...
4- Bugünün Saraylası Ayşen ve Savaş evlenin düğünüzde pasta yapıp evde yiyeceğiz çok sevdim çook...
5- Kurt Seyit ve Şura daha ilk bölüm bittimmm süper süper...

6 Mart 2014 Perşembe

KURU BAMYA ÇORBASI

KURU BAMYA ÇORBASI 
Malzeme 
1 ip kuru çiçek bamya
1 limon 
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 yemek kaşığı tereyağı 
150 gr kuşbaşı koyun eti küçük doğranmış 
1-2 parça kaburga 
1 adet iri kuru soğan
1 kaşık un
5 diş sarımsak 
2 adet iri domates
1 tutam toz şeker  
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı tepeleme acı biber salçası 
5-6 Su bardağı sıcak su 
kırmızı acı pul biber  
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı tane sumak suyu. Tane sumak baharatçılarda bulunmakta tülbente koyup su dolu keseye ıslayalım bu suyu dolmalarda ve çorbalarda kullanıyoruz nefis bir ekşilik veriyor Malatya mutfağının vazgeçilmezi sumak suyu...
Servis zamanı üzerine bol limon suyu, sumak, acı pul kırmızı biber. 
Yapılışı 
Ben çiçek bamya istedim ama bana normal bamya geldi olsun dedim ve çorbamı yaptım :))
Öncelikle kuru bamyayı geniş bir mutfak havlusunun arasına koyup ovalım. Üzerindeki dikenleri dökülecek.
Kevgirin üzerinde hafifçe bastırarak ovalıyarak da  dikenlerini dökebilirsiniz. 
Bamyaları yıkayalım. 
Tencereye su ve yarım limon suyu koyup kaynamaya bırakalım.
Kaynayan suya bamyaları ipiyle birlikte bırakıp yumuşayana kadar haşlayalım. 
Suyundan alıp hemen soğuk suyla şoklayalım. 
İpinden çıkartalım tek tek. 
Çorba tenceresine sıvı yağı alalım. 
Yağ ısınınca küçük doğranmış kuru soğanı katıp sararıncaya kadar kavuralım. 
Eti katıp kavuralım. 
Sarımsağı katıp kavuralım.
Unu katıp kavuralım.
Salçaları katıp kokusu çıkana kadar kavuralım. 
Domatesi katıp karıştıralım, toz şeker ve tuz ilave edip pişirmeye bırakalım.  
  Domatesler pişince 5 yada 6 su bardağına yakın sıcak su katalım,1 limon suyu da ekleyip kaynamaya bırakalım. 
Çorba kıvam almaya başlayınca bamyaları ekleyelim. 
10 - 15 dak yakın kaynatıp ocaktan almadan önce nar ekşini ve sumak suyu ilave edelim 1-2 tıkırdatıp ocaktan alalım. 
Servis zamanı üzerine bol sumak ve limon suyu...
Afiyet Olsun...

Merhaba canlarım :)) nefis ekşili KURU BAMYA ÇORBASI tarifim sizlerle. Biz ekşiyi acıyı biraz bol seviyoruz siz onu damak tadınıza göre azaltırsınız.  Yazarken bile iştahlandım :) denemeniz beğenmeniz dileğiyle.

Kocaman Sevgilerimle
Banu Altun



Nar ekşisi alırken dikkat edin canlarım Nar Ekşili soslar katlı maddeli sadece üzerinde NAR EKŞİSİ yazanını almanızı tavsiye ederim. Ben yöresel kullandığım için markette ki ürünleri yeni fark ettim pes yani dedim. Okumadan alama!!! 

3 Mart 2014 Pazartesi

LAHANA TURŞUSU KAVURMASI

LAHANA TURŞUSU KAVURMASI 
Malzeme
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 orta boy kuru soğan iri doğranmış
1 yemek tabağı dolusu lahana turşusu yıkanmış az suda bekletilmiş orta boy kıyılmış
1 yemek kaşığı silme acı biber salçası içinde 
1 tatlı kaşığı silme domates salçası 
1 çay kaşığı toz şeker
tuz ve bol acı kırmızı pul biber

Yapılışı 
Tavaya yağı koyalım.
Isınınca soğanı kavuralım sararınca salçaları katıp kavuralım.
Salça kokusu çıkınca toz şekeri atıp karıştıralım ardından lahana tursunu katıp kavurmaya devam edelim. 
Kavurma sırasında damla damla 5 damla kadar sıcak su katabilir salça yanmasın diye.  
Ocaktan almadan önce bol kırmızı pul biber serpip karıştırıp servis tabağına alalım. 
Afiyet Olsun...

Merhaba canlarım :)) Ekşi sevenler için nefis çay yareni LAHANA TURŞUSU KAVURMASI tarifim sizlerle. 
Bizim eve lahana turşusu yetişmiyor :) bir salamura yapıyorum, bu olana kadar da günlük turşuyla idare ediyorum :))
Sırada lahana turşulu patatesli ve etli yemek tarifi var en kısa zamanda sizlerle... 
Kış bitiyor indirimler başladı semt pazarları da cıvıl cıvıl Rabbim Nasip eylesin işte seneye kışlık alıyoruz bu arada güzel yorumlarınıza iadeyi ziyaret yapamıyorum. Bir kaç güne geliyorum ziyarete :)

Sevgilerimle 
Banu Altun


1 Mart 2014 Cumartesi

KIRMIZI LAHANA TURŞUSU KÜRT USULÜ

Güzel bir hafta sonu dilerim :) Nefis çok nefis KIRMIZI LAHANA TURŞUSU KÜRT USULÜ tarifim sizlerle. Pilav yareni CanMacidem Vişnapımın dediği gibi kuru fasulye ve bol acılı patates yemeği yareni bir turşu. Ben ekşi hoşaf dedim daha da soframdan eksik etmem.
Her geçen gün yeni farklı tarifler mutfağıma giriyor yemek bir okyanus uçsuz ve bucaksız.
Yemek yapmayı mutfağı çook seviyorum güzel olansa  sevdiklerime yapıp beraber yemek...
Yemekler yenirken de gelen övgülerse mutluluk BONUSU yorgunluğu silip atan İLAÇ... Zahmetli yemekmi ne demek 5 dak. hazır :)) 
Gelsin börekler, pastalar, dolmalar, köfteler :)) yorulmam ki ben :)
 Sevgilerimle
Banu Altun 
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU KÜRT USULÜ 
Malzeme 
1 orta boy kırmızı lahana orta boy kıyılmış 
1 yemek kaşığı sirke 
Yarım kg rendelenmiş olgun domates 
5 adet tohumlarıyla küçük doğranmış süper acı biber :)
5 diş ezilmiş sarımsak 
1 çay bardağı üzüm sirkesi 
1 limon suyu 
Acı kırmızı pul biber, limon tuzu  ve tuz 

Yapılışı
Tencereye su koyalım ısınmaya yakın lahanayı katalım su üstüne az çıksın içine 1 kaşık sirke, limon tuzu katıp ara ara alt üst ederek yumuşayıncaya kadar haşlayalım. 
Suyu çok kıymetlidir temiz bir kaba suyunu süzelim lahana ve suyunu soğumaya bırakalım. 
Çukur kaba domates, biber, sarımsak, sirke, limon suyu, tuz ve kırmızı biberi iyice karıştıralım. 
Soğumuş lahana ve suyunu domatesli karışıma katalım karıştıralım. 1 gece bekletip ertesi gün servise sunalım. 
2-3 gün içinde tüketelim. 
Afiyet Olsun