27 Eylül 2013 Cuma

ŞIMARTAN TATLAR ETKİNLİĞİ 1. BÖLÜM



İlk tarif sevgili Birtutamkekik den. Çook teşekkür ederim katılım için tarif nefissss bunu kim yerse şımarır:)) 
Tarif için tıkk tıkkk

Sevgili burçdaşım Bir dilim aşk sevgili Gayecimdem.
Gayecim katılım için çook teşekkür ederim...
Çupra ızgara ve Profiteröli seçmiş bunları görüp yiyip de şımarmamak mümkünmü:))
Tarif için tıkk tıkkk
http://www.bir-dilim-ask.com/2010/06/firinda-izgara-cupra.html

Tarif için tıkk tıkkk
http://www.bir-dilim-ask.com/2010/06/profiterol-tatli-tarifi.html

Sevgili hamarat arkadaşımız Nursevince Lezzetlerden şımartıp yutkunduran tarifler:)) İkiside birbirinden nefisss katılımın çook teşekkür ederim..
Tarif için tıkk tıkk 

Sevgili Ebrunun Mutfagından şımartan iki nefis pasta tarifi :))
Ebrucum tüm yaptığın tarifler güzel ama pasta bölümün bi başka güzel ellerine sağlık benimde favorim 100. tarif pastan muzlu olanı mutlaka yapıp yiyip:)) şımarıp yayınlayacağım, bisküvilide nefissss katılım için çook teşekkür ederim... 
Tarif için tıkk tıkk 

Sevgili Buzdan Hayeller den canım Mavimden şımartan tatlar:)) 
Mavim ellerine emeğine sağlık bakarkene şımardım yeseydim ne olurdu... Katılımın çook teşekkür ederim.
Mavim sana Niliferden oooo mavilimi armağan ediyorum can...
Tarifler için tıkkk tıkı tıkkk....





Canlarım gönderdiğiniz tariflerle beni ve blogumu şımarttınız ellerinize emeğinize sağlık... 
Devamı geliyor diğer tarifler 2. bölümde...

Sevgilerimle
Banu Altun

22 Eylül 2013 Pazar

ŞIMARTAN TATLAR ETKİNLİĞİ


Merhaba canlarım :) 27 Eylül 11 Ekim 2013 Tarihleri arasında Şımartan Tatlar etkinliği yapmaya karar verdim. 
Beni şımartan un helvası ve çikolatalı tatlardır. 
Peki ya sizi hangi nefis yiyecek tat şımartır?
Sizleri Şımartan Tatları benimle paylaşmanızı bekliyorum.
Paylaştığınız tarifin linkini bana yorum olarak yazmanız yeterli...
 Sevgilerimle 
Banu Altun


19 Eylül 2013 Perşembe

ACUKA ÇERKEZ USULÜ

 ACUKA ÇERKEZ USULÜ
Malzeme
2 yemek kaşığı domates salçası 
2 yemek kaşığı acı biber salçası 
4 diş sarımsak 
100 gr. tuzsuz tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 tatlı kaşığı kimyon 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz kişniş
yarım çay kaşığı karabiber
1 tutam kekik, çok az fesleğen 
1 su bardağı bayat ekmek içi 
1 su bardağı ceviz içi iri dövülmüş 

Yapılışı 
Salçaları çukur kaba alalım, rende sarımsak ve baharatlararı katıp kaşıkla ezerek karıştıralım. 
Sıvı yağ, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ katıp ezerek karıştırmaya devam edelim. 
İyice malzeme birbirine girince ekmek içini katalım, karıştırmaya devam edelim. 
Son olarak yiyeceğimiz kadarına ceviz içini katıp karıştıralım. 
Servis tabağına alalım üzerini ceviz içiyle süsleyip servise sunalım... 
Afiyet olsun...

Merhaba canlarım :)) Nefis nefis Acuka Çerkez Usulü tarifi ısrarla denemenizi tavsiye ederim. Yanında çay, sıcak ekmek, yeterli ama bideee yağlı sert beyaz beynir ve zeytin oldumu hımmm oluyor :)) benden yazması... Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 
Sevgilerimle
Banu Altun



16 Eylül 2013 Pazartesi

DOMATES SOSLU PATLICAN

DOMATES SOSLU PATLICAN 
Malzeme 
2 adet patlıcan 
4 adet yeşil biber tercihen acı 
Kızartma için bol ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 orta boy domates
4 diş sarımsak 
Tuz, şeker, sirke 
Yapılışı 
Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayalım, tuzlu suda karası çıkana bekletelim. 
Patlıcanları hafif elimizle sıktırarak sudan alıp 2 su yıkayıp havlu peçeteyle  kuruluyalım.
Kızgın bol yağda kızartalım.
Havlu peçeteyle fazla yağını alıp servis tabağına alalım. 
Biberleri iki parmak eninde kesip kızartalım.
Havlu peçeteyle fazla yağını alıp servis tabağına alalım. 
Domate sosu için, domatesleri rendeleyelim. 
Dövülmüş sarımsak ve sıvı yağ ilave orta ateşte ağzı açık ara ara karıştırarak pişirelim. 
Kıvam aldığında tuzunu ilave edip ocağı söndürelim. 
Şeker ve sirke ilave edip karıştıralım. 
Sosumuzu patlıcanlı biber kızartmasının üzerine dökelim. 
Afiyet olsun... 

İkramı çok severim bilen bilir beni... 
Bazen habersiz gelene markete gidecek vakit yok uzun uzun hazırlık yapacak vakit olmayınca imdada yine kolay tarifler geliyor. 
Mutfağa gir Allah ne verdiyse hazırla benim mutfağımdan bunlar çıktı. Maksat muhabbet olsun maksat gönüller bir olsun...
Güzel bir hafta diliyorum. Malum bu ara turşu zamanı sonbahara girdik temizlik zamanı eee bu durumda bu tarifler iyi oluyor. Beğenmeniz dileğiyle...
                                     Sevgilerimle 
                                      Banu Altun

13 Eylül 2013 Cuma

DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSU

DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSU 

1 kg acı biber tombul ve sivri karışık
ikibuçuk kg yumuşak domates 
1 su bardağı üzüm sirkesi 
20 diş sarımsak 
2 limon suyu 
4-5 adet limon tuzu
kaya tuzu damak tadına göre
üzeri için maydonoz ve sıvı yağ 

Yapılışı 
Biberler yıkanır iğneyle delinir. 
Domates rendelenir.
Sirke, limon suyu, limon tuzu, rende sarımsak  ve tuz katılır. 
Not: Tuzunu çok aşırı atmayın çünkü bu sosu daha sonra bulgur pilavında, kısırda, mercimek çorbasında sos olarak kullanırsınız. 
Sıvı malzeme iyice karışır ve içine biberler katılıp harmanlanır. 
Kuru kavonozlara doldurulur. 
1 gece kavonoz ağızına tülbent serip bekletilir.
Sabah kavanozun üstü maydanozla kaplanır yağ dökülüp kavanoz kapakları kapatılır. 
2 gün güneş almayan yerde daha sonra buzdolabında 15 gün bekletilir. 
Turşumuz servise hazırdır. 
Afiyet olsun... 






Hayırlı cumalar canlarım :)) Nefisss DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSU tarifim sizlerle. Sosu benim için çook kıymetlidir kısırların bulgur pilavının lezzet sırrıdır:) Mercimek çorbasına da servis zamanı koyarım hımmm... biberin acısı domatese geçmiş ki nefis nefis ya biberler oda domatesin ekşiyle pişmiş ye yiyebildiğin kadar:)) Hımm bide bu sosu yeşil zeytinde kullanırım biberleriyle birlikte bardak bardak çay içirtir... Denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 
Sevgilerimle
Banu Altun

10 Eylül 2013 Salı

YALANCI TAVUK GÖĞSÜ

 YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
4 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt 
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya 
Üzeri için: Toz tarçın ve kakao

Yapılışı 
Un ve yağ kavrulur.
Süt ilave edip karıştıralım. 
Topaklı bir karışım olacak merak etmeyin sürekli karıştıralım. 
Şekeri de ilave edelim. 
Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp vanilya ekleyelim. 
15-20 dak. mikserler çırpalım kabar kabar olsun muhallebinin içinde mini hava kabarcıkları olacak. 
Dikdörtgen borcamı suyla ıslatıp tavuk göğsünü yayalım.
1 gece buzdolabında kalan tatlımızı şeritler halınde keselim. 
Rulo kaymak gibi sararak servis tabağına alalım. 
Üzerine tarçın ve kakao serpip kaymaklı maraş dondurmayla 
servise sunalım.
Afiyet Olsun...
Merhaba canlarım :)) Şu yalancı adına çook gülerim herşeyin bir yalancısı olur yalancı dolma, yalancı profitöröl işte bu da Yalancı Tavuk Göğsü tarfi :)) ama çook lezzetli... Gerçeğinden hiç farkı yok denemeniz beğenmeniz dileğiyle... 
Sevgilerimle 
Banu Altun

7 Eylül 2013 Cumartesi

CEVİZLİ KISIR


CEVİZLİ KISIR

Malzeme 
1 kase ince bulgur 
1 kase sıcak su 
1 buçuk yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı acı biber salçası 
yarım çay bardağı sıvı yağ sızma zeytinyağı karışımı 
1 orta boy kuru soğan
yarım limon suyu 
1 çorba kaşığı nar ekşisi 
2 çorba kaşığı acı biber sosu turşu satan dükkanlarda bulunuyor evde yapmak isteyenler için cuma günü tarifini vereceğim 
1 tatlı kaşığı kimyon 
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
1 çay kaşığı sumak 
1 tutam toz kırmızı acı biber
4-5 adet acı yasemin biberi veya 1 adet yeşil biber
1 tutam tuzot
1 tutam çemen tozu
yarım çay kaşığı toz şeker
4 dal yeşil soğan 
2 diş sarımsak 
yarım demet maydanoz 
1 orta boy domates
1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz içi
yarım kahve fincanı iri dövülmüş fındık içi

Yapılışı 
Bulguru sıcak suyla ıslatalım ağzı kapalı.
Soğanı küçük doğrayıp az sıvı yağda soteleyelim. 
Soğanlar iyice yumuşayınca salçaları katalım salçaların kokusu çıkınca ocaktan alalım.
Bulgur ılıyınca yoğurma kabına alıp, yağ, baharatlar, dövülmüş sarımsak, limon suyu, nar ekşisi ve salçalı soğanı katıp fotoda gösterdiğim şekilde bulguru iki avuç aramıza alıp ovuşturarak yoğuralım. 
Bu kısırın püf noktası sadece yoğurmasındadır avuç arası yapılıyor inanın tadını etkiliyor. Etsiz çiğ köfteyide sinide yoğurarak yaparım oda bi başka nefis oluyor :))
İnce kıyılmış maydanoz, çok ince kıyılmış acı biberi katıp yoğuralım iyice.
İnce kıyılmış  soğanı katalım her yerine dağılancaya kadar yoğuralım. 
Kabukaları soyulmuş küçük doğranmış domatesi ilave edelim macun kıvamına gelene kadar 
dediğim şekilde yoğuralım. 
Son olarak da ceviz ve fındığın yarıdan fazlasını kısıra katıp yoğuralım servis tabağına alalım.
Üzeşrine ceviz ve fındık serpip servise sunalım.
Afiyet olsun...


Komşularıma hazırladığım tepsim:)) Gün ortasında hadi bi çay içelim mi deyince ikram böyle oluyor pekde tatlı gidiyor...
Unutma beni de başladı Fox da yarı kızarak yarı gülerek seyrediyoruz...

Merhaba canlarım :)) 5 çaylarında komşularla buluştukmu aman senin kısırın bi başka güzel sen kısır yap biz hamur diyorlar bu ara coştum her buluşmaya bir çeşit kısır yapıyorum yiyen parmaklarımı yuttum diyor :)) benim o sıra ağzım kulaklarım da yine yaparım yine yaparım... 
Bu kısırın farkı cevizli olması, çemen tozu kullanmak aman dikkat çemen tozunu fazla katmayın tadını kaçırır bir parçası nefis tat verir. Sizlerin de denemenisi beğenmesi dileğiyle... 
Sevgilerimle
Banu Altun

5 Eylül 2013 Perşembe

HAVUÇ LİMONLU ve SOSLU

 Havucun hep gözlere iyi geldiğini biliriz. Doğru gözlerin dostu olan havuç kemiklerin de dostu kalsiyum deposu olan havucu süt içemeyenler kemik erimesi olan veya risk altında olan biz hanımlar bol boll yemeliyiz. Yanaklarıda al all yapıyor allıklar çöpe :))
 LİMON SOSLU HAVUÇ 
Havuçlar çubuk çubuk doğranır limon suyu olan bardağa konur içine 1-2 damla yağ katalım vitamini açılsın diye dizi izlerken bilgisayar başında cips niyetine çıtır çıtır yiyelim. 
Afiyet Olsun :))
 SOSLU HAVUÇ 
Süzme yoğurt ve az normal yoğurt karışımına bol kıyılmış maydonoz, ezilmiş sarımsak, tuz, pul biber katıp karıştıralım. 
İster rendelenmiş yağ limon suyuyla harmanlanmış havuç salatası üzerine dökün, ister sosu kup bardaklara koyun yağlı limonlu kalem kalem kesilmiş havuçları sosa batırıp batırıp yiyin:)) dondurma niyetine :))
Afiyet Olsun
Merhaba canlarım:)) Ben iştahlıyım malumunuz arada ölçüyü kaçırınca kendimi sebzeyle avutuyorum. Dizi izlerken, balkondo otururken hep yiyecek bir şeyler istiyorum dondurucudan dondurmayı çıkarıp yemek an meselesiyken yoğurtlu soslu havucu kuplara koyup yiyorum. Cips çok canım çektimi çıtır çıtır limonlu havucu çıtırdatıyorum :)) zaten ekşi ve yoğurt tatlı tuzlu isteğini ağzıdan alıyor bir günü kurtarmış oluyorum:)) Önerimi beğenmeniz denemeniz dileğiyle... 
Sevgilerimle 
Banu Altun

2 Eylül 2013 Pazartesi

YAĞLI KIRMIZI BİBER TURŞUSU


MALZEME 
2 kg kırmızı iri biber
2 litre su 
bir buçuk su bardağı sirke
2 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı silme limon tuzu
2 çorba kaşığı toz şeker 
1 çorba kaşığı tane karabiber 
1 tatlı kaşığı tuz 
2 demet dereotu 
1 baş sarımsak 

YAPILIŞI 
Kırmızı biberleri yıkayıp kuruluyalım. 
Biberlerin başlarını kesip ortadan ikiye bölelim.
İç çekirdeklerini ve içinde köpük gibi görünen damarlarını temizleyelim.
Büyük geniş tencereye, su, sıvıyağ, sirke, şeker, limon tuzu, tuz ve tane karabiberi koyup kaynatalım. 
Kaynayan suyun içine kırmızı biberleri atalım önlü arkalı haşlanacak şekilde fazla koymayalım. 
Önlü arkalı haşlanan biberleri tabağa alıp diğer biberleri haşlamaya bırakalım. 
Haşlama işlemi bitince biberler tam soğumadan ama sıcakda olmayacak !!! kavanoza biberleri dizelim arasına  yıkanmış kurulanmış sadece sapları kopartılmış dereotu, dilimlenmiş sarımsak koyup biberleri kat kat bu şekilde dizelim.
Kaynattığımız sirkeli yağlı suda ılıyınca biberlerin üzerine dökelim. 
Kavanozumuzun ağzını kapatıp buzdolabında 1 hafta bekletip servise sunalım...




Nefissss :)) Turşuyu yerken kırmızı biberini bırakıp ben sade dereotu yiyeceğim dahi dersiniz. Dereotu biberin o hafif sıcaklığında yumuşuyor yağ sirkeyide yedimi yenmezmi oooo :)))

Merhaba canlarım :) En sevdiğim tarif  YAĞLI KIRMIZI BİBER TURŞUSU ile geldim. Benim vazgeçilmez tarifim hani derlerya yüz akım işte bu tarif. Benim çocukluğumda peynir pek olmazdı soframızda çayda öğlenleri turşuyla ikram edilirdi ekmek arası acur, salatalık, biber turşusu çay kaymaklı bisküvi en özel ikramda. Bu turşu çay yanında oldumu özel ikramında özeli olurdu:)) 
Sizlerimde denemesi beğenmesi dileğiyle...

Sevgilerimle
Banu Altun