27 Nisan 2014 Pazar

KUZU KULAKLI YOĞURTLU ÇORBA ve PATLICAN YEMEĞİ Kızartmasız :)

KUZU KULAKLI YOĞURTLU ÇORBA 
Malzeme 
1 kase yoğurt 
5 kaşık süzme yoğurt 
1 yumurta 
1,5 kaşık un
6 su bardağı su 
1 parça limon tuzu 
1 demet kuzu kulağı 
Üzeri için : 1 yemek kaşığı tereyağ sıvı yağ, toz acı kırmızı biber
Yapılışı 
Yoğurtlar, yumurta ve un telle çırpılır. 
Üzerine azar azar su ilave edip iyice karıştırılır. 
Orta ateş de sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirilir. 
5 dak daha kaynama noktasında ocakta tutulurken iri kesilmiş kuzu kulakaları tuz ve limon tuzu çorbaya ilave edilir. 
Tere yağ sıvı yağ karışımı tavada kızdırılır, üzerine toz kırmızı biber katıp ocaktan alınıp çorbaya katılır. Arzu ederseniz servis zamanı tabaklara da koyabilirsiniz. 
Afiyet Olsun...
PATLICAN YEMEĞİ 
Kızartmasız :)
Malzeme 
1 kg patlıcan
4 yemek kaşığı sıvı yağ 
400 gr kuşbaşı et 
4 adet kuru soğan 
1 yemek kaşığı domates salçası 
yarım yemek kaşığı biber salçası 
2 adet kabuksuz minik doğranmış domates 
6 diş sarımsak ortadan kesilmiş 
 yeteri kadar sıcak su 
Yapılışı 
Patlıcanları alacalı soyup iri küp şeklinde doğrayalım. 
Az sıvı yağla harmanlayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine döşeyip fırına sürelim. 
Patlıcanlar kızarmış gibi pişene kadar fırında tutalım. Piştikten sonra soğumaya bırakalım.
Tencereyi ocağa koyup tencere ısınınca etleri katalım. 
Kendi suyunu salsın çeksin kavuralım. 
Yağı katıp kavuralım. Soğanları ilave edelim pembeleşene kadar kavuralım. Salçaları katıp kokusu çıkana kadar kavuralım. 
Sıcak su ilave edip et, soğan ve salça bütünleşene kadar tencerenin ağzını kapatıp pişmeye bırakalım. 
Yemeğin suyu az olması gerekiyor ayarlaması göz kararı :)
Fırında pişmiş patlıcanları ve domatesi ilave edip hafifçe karıştıralım. Su gerekiyorsa az sıcak su ilave edelim üzerine sarımsak dilimlerini dizip ağzı kapalı pişmeye bırakalım. 
Yemeğimiz en 3 saat dinlendikten sonra yareni pirinç pilavıyla servise sunalım. 
Aş Olsun... 
Güzel bir haftasonu olsun tüm blogcanlara :)) Sevdiğim iki nefis lezzet var bugün. 1.Kuzu Kulaklı Yoğurtlu Çorba ekşi sevenler için şifa çorbası her gün olsa her gün içilir bizim evde umarım sizlerde seversiniz.
2. Patlıcan Yemeği Kızartmasız!!!  Fırında patlıcanı ilk denediğimde pek sevmedim aman kızartmalının tadından vazgeçmem derdim....  Avcılardan sevgili öğretmen Dilek Hanım kulakları çınlasın Selam Olsun kendisine bana fırınlanmış patlıcan yemeğini bir nefis anlattı o an tadını damağımda hissettim idare eder dediğim tat kızartmayı unutturdu eve gittim bir daha pişirdim pişiriş o pişiriş yedim ve 10 numara bir yemek karnı yarığı da böyle yapıyorum hele bostan patlıcanla parmaklar gider lezzeten :) Yağsız kolestrolsüz sağlıklı patlıcan yemeği ve şifa çorbamı beğenmeniz denemeniz dileğiyle...
Sevgilerimle 
Banu Altun



24 Nisan 2014 Perşembe

ACILI TAVUK KANATLARI ve MOZAİK PATATES SALATASI

ACILI TAVUK KANATLARI 
Malzeme 
Tavuk kanadı 
2 çorba kaşığı yoğurt 
1 çorba kaşığı salça az biber ve domates karışımı 
1 yemek kaşığı sıvı yağ 
tuz, karabiber, sarımsak tozu, toz acı kırmızı biber, köri
Yapılışı 
Tavuk kanatlarını yoğurt, salça ve baharatlarla harmanlayın. 
Sıvı karışım az gelirse ölçüyle çoğaltalım. 
Kanatları 2 saat kadar kadar sosda bekletip ızgarada pişirelim. 
Afiyet Olsun 
MOZAİK PATATES SALATASI 
Malzeme 
a) 1 kase rendelenmiş pancar turşusu 
b) 1 tutam kıyılmış maydanoz, 4 adet acı turşu minik biber, 2 adet salatalık turşusu minik doğranmış. Tüm bu malzeme  limon suyu ve zeytinyağı ile harmanlayalım
c) Haşlanmış ezilmiş patates, yoğurt, mayonez, zeytinyağı, karabiber iyice ezerek karıştıralım. 
d) 3 adet havuç rendesi sıvı yağda soteleyelim soğutunca kullanalım.
Yapılışı 
Kek kalıbının içini streçle kaplayalım. 
Pancar turşusunu bastırarak yerleştirelim. 
Üzerine maydanozlu salatayı döşeyelim. 
Üzerine patates ezmesini yerleştirelim. 
Üzerine sotelenmiş havucu bastırarak kaplayalım. 
2-3 saat buzdolabında bekletelim. 
Servis tabağına alalım. 
Not: servis tabağına alınca az sotelenmiş havuç ayırıp tabağın kenarına çember şeklinde koyalım. Ben unuttum :)) Tabaklara koyarken yaptım :)) 
Afiyet olsun...

Merhaba canlarım :)) Bu günlerde benden hünerlerimi göstermem isteniyor. Nedeni ise ahhh ben ahhh 13-14 yaşlarında sırf X harfiyle resim yapmak için bin bir dil döküp annemi kandırıp daktilo kursuna yazılma hikayem :)) Daktilo kursları kapanmış artık BİLGİSAYAR Kursu var derler ben ve 3 kafadar yok daktilo kursu deriz parasını öder resim yapmaya başlarız öğretmen anlar kulağımızdan tuttuğu gibi kapıya koyar bizi Öğretmen gururu incinir!!! 6 adet izmalanmış senet 1 taksidi ödenmiş 5 senet büyük tartışmalarla iptal edilir... Evde büyük tartışmalar ben muzur hala aklım X harfinde etamin örneği yapacaktım diye çocuk cahil aklıyla :)) Sonra bunun imkansız olduğunu anladım ve ben yemek yapma tutkusuna girerim mutfak da ziyan var offf off sonunda bu günleri bulduk ama ŞÜKÜRLER OLSUN... 

Bu ara nefis lezzetler arkaya arkaya yayına gelir ilki şip şak mini ziyafet hazırlamak için 2 nefis önerim.  ACILI TAVUK KANATLARI ve MOZAİK PATATES SALATASI. 
Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
                                            Sevgilerimle
                                             Banu Altun





19 Nisan 2014 Cumartesi

PUFUR KESE LİF

 Güzel bir haftasonu tüm canlara :)
Mutluluk bakmaya doyamadığım yüncü tükkanı yani :) dükkanı. 
Renkli yumuşacık yünler beni neşelendirir. Onlara dokunmak bir şeyler örmek çook güzel.
Yün tutkum olduğundan renk renk yün alırım kazak hırka örmesem de en sevdiğim bu modelden lif örerim dizi izlerken çay içerken.
Lifin arkası tam bir kese görevi yapıyor, püsküllü pufur kısmına sabun sürün sıcak suyla köpük köpük pamuk pufur lif oluyor... 
Denemeniz beğenmeniz dileğiyle 
Sevgilerimle
Banu Altun 


16 Nisan 2014 Çarşamba

KUTLU DOĞUM HAFTASINA ÖZEL GÜL KOKULU LOKMA 2014

2014 Kutlu Doğum Haftamız Mübarek Olsun... 
Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Sallallahu aleyhi ve sellemin şefatine cümlemiz nail olalım... 
Bu kıymetli günlerde bol bol Salavat okuyalım kalben dillen bülbül olalım...
Sevgili canlarım bende nefis mayasız lokma düktüm. Tatlı kaşığıyla döktüm kaşığı şöyle dönderin gül şekli gibi oluyor. Hamuruna şerbetine gül suyu kattım mis mis oldu...  Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
Ağzınız tatlı evleriniz huzur dolu olsun...
 Sevgilerimle
Banu Altun

 GÜL KOKULU LOKMA
Malzeme 
Hamuru
4 yumurta 
5 yemek kaşığı yoğurt 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı gül suyu 
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu 
1 çay kaşığı vanilya 
Şerbeti
2 su bardağı su , 1 su bardağı şeker kaynatalım soğuyunca 1 çorba kaşığı gül suyu  katalım
Kızartmak için 
sıvı yağ 

Yapılışı 
Hamur için olan malzemenin tümünü çukur kapta çırpalım. 
Tatlı kaşığını sıvı yağa batırıp hamurdan alalım kızdırılmış yağda önlü arkalı kızartalım. 
Bir kişi lokma dökerken bir kişide kızartıyor yani tarif yapan 2 usta olacek :))
Lokmaların yarısını şerbetsiz peynir zeytin ezmesiyle sundum. 
Yarısını da şerbetledim. Şerbet soğuk lokma soğuk olsun az bekletip tabağa alalım. 
Şerbete ve lokma hamuruna kattığımız gül suyu da buram buram gül gül kokacak ...
Sevgili canlarım kutlu doğum haftasında gül almayı unutmayalım...


13 Nisan 2014 Pazar

PASTIRMALI GÜVEÇTE KURU FASULYE

Sevgili Canlara güzel pazarlar :))
Hava pırıl pırıl içim pırıl pırıl...
Güzel havayı fırsat bilip Sirkeci Eminönüne gittim. Hem tarih kokan yerleri gezmek hemde yiyecek cennetinden alışveriş yapmak çok güzel... Eminönü çarşısından kahvaltılığın hası pastırmanın pamuk gibi yumuşak olanı Eminönünde. Memleketten erzak gelmeyince üzülmeyin hemen Eminönü yapın kuru dolmalıklar baharatlar burada. 
Hacı Bekirden helva lokum almadan geçmek asla olmaz aman unutmayın derim. 
Geçenlerde kurum bitmiş mecburen marketten kuru fasulye aldım bir markanın veee pişirdim  yıkıldım ben nasıl böyle berbat bir kuru fasulye yaptım diye emek malzeme ziyan oldu tatsız yenen yemek oldu. 
Analdım ki fasulye de sorun Eminönünden ispir fasulye aldım ama gerçek ispir çakma değil bombay ve diğer fasulyeden de aldım onların tarifleri ilerleyen günlerde... 
Kurumu pişirdim kebap oldu parmak yutturan kuru. Sır bendemi yarı yarıya. Önce malzeme kaliteli olacak sonra el lezzeti işte tarif... 
Beğenmeniz dileğiyle 
Segilerimle
Banu Altun

Eminönün de fotoğraf çekilecek çook yer var ama elde poşetler yorgunluk olunca fazla çekilmiyor...

PASTIRMALI GÜVEÇTE KURU FASULYE 
Malzeme 
2 su bardağı geceden bol suda ıslatılmış ispir fasulye 
1 yemek kaşığı Trabzon tuzsuz tereyağı 
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 iri kuru soğan 
250 gr haşlanmış kuşbaşı et 
1 buçuk yemek kaşığı domates salçası 
yarım yemek kaşığı biber salçası 
et suyu 
2 adet doğranmış kabuksuz domates 
4 adet kurutulmuş kırmızı acı biber
yeteri kadar pastırma dilimi 
Servis zamanı : Kırmızı pul biber, toz kişniş, karışık turşu ve pirinç pilavı
Yapılışı 
Kuruyu iyice yıkayıp bol suda 12 saat ıslatalım.
Süzüp soğuk su koyup 15 dak haşlayıp süzelim.
Soğuk sudan geçelim. 
Tekrar tencereye soğuk su koyup yumuşayıncaya kadar haşlayalım. 
Haşlarken üzerinde ki köpükleri alalım. 
Köpük gazdır!
Yumuşayan fasulyeyi soğuk su dolu başka kaba kevgirle alalım.
Bu işlem fasulyenin çatlama patlamasını önler. 
Ve 2 kez haşlama suyunu atmayım yemek de kullanın. 
Gazını köpüklerini alarak aldık haşlama suyunda vitamin var hemde fasulyeye kıvam verir unutmayın. 
Tencereye tereyağ sıvı yağ koyalım.
Isınınca soğanı kavuralım. 
Haşlanmış eti katıp çevirelim.
Salçaları katıp kokusunu çıkartalım. 
Az az su vererek kavuralım. 
Yemeğin çeyrek suyunu verelim 15 dak. pişsin ağzı kapalı.
Fasulye suyundan ve et suyundan karışık göz kararı yemek suyunu verip kaynatalım. 
Salça et suyla özleşsin Kuruyu katalım. 
Hafifçe ileri geri yaparak karıştıralım. 
Üzerine domatesleri serelim. 
Ağzı kapalı domatesler pişinceye kadar pişirelim. 
1 gün bekletelim. 
Ertesi günü tencerede az ısıtıp fasulyemizi güvece dökelim.
Üzerine hafif yağda çevrilmiş pastırmaları katıp 190 derece fırında kıvam alana kadar tutalım. 
Kurumuz servise hazırdır yarenleri Kırmızı pul biber, toz kişniş, karışık turşu ve pirinç pilavı ile...
Aş olsun Afiyet olsun

7 Nisan 2014 Pazartesi

KIRMIZI LAHANA TURŞUSU Şeker Renginde :)

KIRMIZI LAHANA TURŞUSU 
 Şeker Renginde :))
Malzeme 
1 adet kırmızı lahana
Deniz tuzu, limon tuzu
1 adet limon suyu 
4 diş ezilmiş sarımsak
1 su bardağı su -  su bardağı sirke
az toz şeker
Yapılışı 
Lahanayı ince şekilde kıyalım. 
Limon tuzu, deniz tuzu ve sarımsakla lahana yumuşayıncaya kadar elimizle ovalım. 
Kavanoza lahanaları koyup dolana kadar su, az toz şeker ve sirke dökelim. İstenirse az elma sirkesi de katalım. 
Şeker katılımı sirkeli suyun asidini ayarlar. 
1 hafta buzdolabında bekletip servise sunalım.
Afiyet Olsun

Merhaba canlarım :) Güzel bir hafta olsun şeker gibi şıkır şıkır... 
Turşu sofraların Kralı denir bende Kralsız sofra düşünemem. Her zaman soframda turşum olur tüketim hızına yetişemediğimizden günlük haftalık turşular favorim. 
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU Şeker Renginde :) bu nefis şıkır rengi veren limon tuzudur!!! Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
Sevgilerimle
Banu Altun