31 Ekim 2024 Perşembe

Muzlu Rolo Pasta Tarifi

İstanbul'un tarihi pastane pastasi
Muzlu Rulo Pasta 


Muzlu pamuk kıvamında nefis pasta hayatımın en güzel anılarınin, çocukluğumun ve kutlamaların pastasidir. 

2008 yılında peluş üstü sohbetlere başlamıştık. ilk çay yareni lezzetimiz de muzlu rulo pasta olmuştu. 2008 de tarihi pastaneden alırdım. O küçük daracık içi pasta çörek dolu mis dükkanlardan...

Yumuscik peluş, sıcacık çay, mis kokulu çiçekler pamuk gibi pasta sevgi dolu sohbetle muhabbet edip ruhumuzu yenilerdik💕 2024 de yine peluş üstü sohbetleri yapalım dedik annemle ve başladık. Özelliği tv yok, el işi yapma yok sadece muhabbet sohbet var...

İstanbul'un tarihi pastanelerinin meşhur muzlu rulo pastasını haydi yapalim🍰


Pandispanya Malzemeleri 

5 yumurta (yumurta büyük boy ise 4 adet)

1 fiske tuz 

1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker

3 çorba kaşığı kaynar su 

1su bardağı un 

1 tatlı kaşığı nişasta 

1 tatlı kaşığı kabartma tozu 

1 paket vanilya 

1 çorba kaşığı sıvıyağ 

Krema Malzemeleri  

2 su bardağı süt 

2 çorba kaşığı nişasta 

1 çorba kaşığı un

3 çorba kaşığı şeker  ( şeker oranı artabilir)

1 yumurta sarısı 

1 tatlı kaşığı kase margarin 

Yarım su bardağı sütle hazırlanmış krem şanti 

Pudra şekeri 

4 adet muz



Yapılışı 

  • Oda ısısında yumurtalar bir fiske tuz eklenip çirpılır.
  • Şeker eklenir yumurta sarısı kaybolup beyazlasana kadar. Kaynar su da eklenerek çirpılır.
  • Elenmiş un, nişasta,vanilya ve kabartma tozu 3 evrede eklenir yumurtayı söndürmeden içe doğru karıştırılır.
  • En son sıvıyağ eklenir karıştırılır.
  • Dikdörtgen tepsiye yağlı kağıt serilir Pandispanya eşit şekilde tepsiye serilir.
  • Hafifçe tepsi yere vurulur havası çıkartılır.
  • Öncede ısıtılmış 180 derece fırında 12 dakika pişirilir. Fırının agzi açık 3 dakika bekletilir. 
  • Fırından çıkan Pandispanyanin üzerine mutfak havlusu örtülür.
  • Ilık hale gelen Pandispanya pudra şekeri serilmiş yağlı kağıt üzerine ters çevrilir,  dikkatlice pişirme kağıdı çıkartılır, şekerli kağıtla rulo sarılır.

  • Krema için süt, un, nişasta, şeker ve yumurta sarısı çirpılır pürüzsüz kıyma gelince sürekli karıştırarak koyulaşıp göz göz oluncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan almadan margarin ve vanilya eklenir bir tur karıştırılır soğuması için başka bir tencereye aktarılır.
  • Kremanin kabuk tutmasını önlemek için üzerine mutfak poşeti serilir.
  • Soğuk Kremaya  soğuk krem şanti eklenir kıvam alan kadar çirpılır. 
 

  • Pandispanya 8 veya 16 eşit parçaya bölünür. 
  • Krema ve bir parça muzla rulo sarilir. Pastamiz hazir🍰😋🫖💕
  • Kremayı eşit pay etmek için bölme işleminden sonra kremayı pay etmenizi tavsiye ederim.
  • Servis zamanı pudra şekerini serpelim. Muzlu Rulo Pasta #afiyetolsun

#muzlurulopasta #muzlupasta #pastaneusulü #çaymuhabbeti #çaykeyfimiz 

















22 Ekim 2024 Salı

Doğal Parfüm Itır Bitkisi



 Pencere önü çiçekleri güzelliği kadar faydaları da çoktur.

🪴 Eve zenginlik katar

🌺 Toz girişini azaltır

🌻 Kokulu çiçekler sardunya, ıtır, lavanta, biberiye, fesleğen rüzgar ve siz dokundukca mis kokusu salar.

🪷 Perde yerine geçer, kamufule ediyor 🥰

🌼 Pozitif enerji verir 🌷🪻⚘️🌹🪴

💐 itir bitki yapraklarını doğal parfüm olarak kullanıyorum. Giysimin içinde, çantamda çekmeceler de, yatak içinde solana kokusu azalana kadar bırakıyorum. En çok sevilen ıtır bitkisini budama oluyor,  doğal parfüm 🌿🌹











Pencere önlerini bir yılda çiçeklendirdim. 41 kere maşallah subhanAllah büyüdüler.



















21 Ekim 2024 Pazartesi

Sacher Torte Tarifi

Viyana Pastası
Sacher Torte Tarifi 1832 Viyana 


Sacher Torte Viyana Pastası 1832 asil pastayi Viyana da meshur pastanede yemeyi isterdim.

Ben sizlere Sacher Torte ev usulü tarifini paylaşacağım.
Fatih semtinde çok sevilen bir tarif idi fakat adının Sacher turta viyana Pastası olduğunu bilmezdik 1980 li yıllarda. Reçelli çikolatalı pasta olarak bilirdik. Bizim Fatih semti sakinlerinin bir ayağı hep yurt dışında olduğundan Paris, Almanya, Viyan,Italya Portekiz, saymakla bitmez Türkiye ye döndüklerinde  ise en meşhur mekanlara giden kişiler olduğundan bu gibi tarihi tarifler çok yaygın idi. O yıllar zengin ile orta direk ayni semtte yaşıyor ve komşuluk ediyordu.❤️❤️
Yıllar sonra bizim Reçelli pastanın Viyana Sacher Torte olduğunu öğrendim🫠🥰🍰
Tarifi öğreten tüm çikolata soslarini süt değil su ile yapmamızı tavsiye ederdi. Bizim hanimlar uygun fiyatlı olduğu için tercih ederdi.

Sacher Torte Malzemeleri 

5 yumurta 
1 su bardağı toz şeker 
1 paket vanilya 
1 fiske tuz 
1 tatlı kaşığı kakao
2 çorba kaşığı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı 
60 gr bitter çikolata 
1 su bardağı + 1 kaşık un
Ben 1 tatlı kaşığı kabartma tozu kullanıyorum gerçek tarifte kullanılmıyor. Size kalmış.

Arasi için: kayisi reçeli 

Üzeri için
1 çay bardaği şeker 
1 çay bardaği su
150 gr bitter çikolata 

#afiyetolsun #viyana #torte #pastatarifi #kayısıreçeli #banualtun #nefis 
#kolaytarifler #asmr