30 Kasım 2009 Pazartesi

KÜLBASTI DÖNERİ




4 adet külbastı
2 adet iri kızartmalık patates
2 adet kırmızı dolma biber
2 adet sivri biber
2 adet domates
2 adet salatalık turşusu
kekik-kırmızı pul biber-tuz
kızartmalık yağ
2 çorba kaşığı sıvı yağ - 1 çorba kaşığı tereyağ

Döner tadını aratmayan yüz akı külbastı tarifim.

Patatesleri soyalım, kalın çubuklar halinde doğrayalım. Kızğın yağda kızartalım. Havlu peçeteyle fazla yağını alıp servis tabaklarına pay edelim. Biberleri ve domatesleri kızartalım tabağımızı süslemek için bir kenara ayıralım. Teflon tavaya sıvı yağı katıp kızdıralım jülyen doğranmış etleri tavaya alalım. Karıştırarak pişirelim. İnmeye yakın tereyağını katalım ardından tuz- kırmızı pul biber-kekik katıp iyicene karıştırıp ocaktan alalım. Patates kızartmalarının üstüne etimizi dizelim kızarmış sebzelerler ve salatalık turşusuyla tabağımızı süsleyelim. Soğumadan servise sunalım... Önerim yanında kıvırcık salata ve pirinç pilavı. Afiyet olsun...

PANCAR TURŞUSU



1 demet pancar
1 çay bardağı sirke
2 çorba kaşığı sirke
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 diş sarımsak

Pancarı yıkayalım, baş kısmını ve sapını kesip tencereye alalım. Üstü batası su koyup ocağa bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra pancarları 25 dakika daha ocakta tutalım. Kaynayan pancarların suyunu süzelim tekrar pancarların üzerine sıcak su katalım üstü batası. İçine bir çimdik tuz, 2 çorba kaşığı sirke ve toz şekeri katalım iyice karıştıralım. Orta ateşte 20 dakika daha haşlayalım. Haşlanan pancarları soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra suyunu süzgeçlen süzüp 2 su bardağı kadarını kabımıza alalım, içine dövülmüş ve doğranmış sarımsak, 1 çay bardağı sirkeyi katıp karıştıralım. Diğer tarafta pancarları soyalım para para doğrayalım ince dilimler halinde. Sirkeli sosunu üzerine döküp 1 gece buzdolabında bekletelim. Servise hazırdır. Püf noktası pancarların yuvarlak dilimlenmesinde. Sosunu daha çok içine emiyor 1 gecede servise hazır oluyor. Sağlımız içinde pancarın suyunu bardak bardak içelim. Afiyet olsun....

20 Kasım 2009 Cuma

SOSYETE MANTISI




Vaktinizin dar olduğu zamanlar için idael bir önerimdir. Yufka mantısı hazır mantılardan hem daha sağlıklı hemde daha lezzetlir.

2 yufka
2 çorba kaş. sıvı yağ
1 iri kuru soğan
1 kase kıyma koyun döş kısmından
karabiber-kırmızı biber - tuz
kızartmak için yağ
sarımsaklı yoğur
Üzeri için:
1 çorba kaş. tereyağ - 1 çorba kaş. sıvı yağ
1 çay kaşığı salça - 1 çay kaşığı toz kırmızı biber


2 çorba kaşığı sıvı yağda küçük küçük doğradığımız soğanı sarartalım. Kıymayı katalım hafifçe kavuralım, baharatları katıp ocaktan alalım. Püf noktası kıyma az pişecek. Yufkalarımızı dörde bölelim geniş kısmana kıymalı harcımızı koyalım gül böreği şeklinde saralım. Kızgın bol yağda kızartıp havlu peçetede fazla yağını alıp servis tabağına alalım. Oda sıcaklığındaki sarımsaklı iyice ezilmiş yoğurdu üzerinde dökelim. Tereyağını ve sıvı yağı tavada ıstalım salça ve toz biberi katıp karıştıralım mantımızın üzerini süsleyelim. Afiyet olsun...

TAHİNLİ




2 adet ekmek hamuru
1 kase tahin
3 çorba kaşığı toz şeker
sıvı yağ

Hamurumuzu tezgaha alalım. Parmak uçlarımızı sıvı yağa batırıp hamuru genişletelim. İyice açmış olduğumuz hamurun içine tahinle tozşekeri karıştırıp 3 çorba kaşığı tahin katıp yoğuralım. 4 bezeye ayıralım parmak uçlarımızı yağa batırıp açalım üstüne bolca tahin katıp hamuru rulo yapalım. Tezgahta ruloyu inceltelim tepsiye gül şeklinde dolayarak bırakalım. Kalan hamur parçalarınıda aynı şekilde yapalım hamurumuza ilave ederek işlemi bitirelim. Üzerine sulandırılmış tahin sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...

ÇEMENLİ PASTIRMALI YUMURTA




Çemenli pastırma kışın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Bide içini bir iki dilim pastırma katarak pişirirseniz daha yoğun daha çok çay içirten bir tad elde edersiniz. Afiyet olsun...

18 Kasım 2009 Çarşamba

SÜNGER KEK



Sizlere yumuşacık sünger gibi annnemin kek tarifini veriyorum.

Kahvaltıda jest kek...

6 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
iki buçuk su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı tarçın
5 adet incir kurusu
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık içi
2 çorba kaşığı kakao
üzerine sürmek için şokella - tozfıstık

Yumurtaları toz şekerle iyice çırpalım. Sırayla sıvıyağ, vanilya ve süt ialave edip çırpalım. Unu kabartama tozuyla karıştırıp kabımıza alalım ve tahta kaşıkla karıştırmaya devam edelim. Yağlanmış keke kalıbına kekimizi bir bölümünü dökelim. Fındığı doğranmış inciri ve tarçını bir kapta harmanlayıp kekin üstüne yayalım. İnce bir kat daha kek hamurunu dökelim. Kalan hamurun içine kakao ve az toz şeker katıp karışrıralım. En üstede kakaolu karışımı dökelim. Kaşık yardımıyla kakaolu karışımı kekin içine alalım. Ilık 170 derece fırında 35 dakika pişirelim. Kekimizi kalıptan çıkartalım geniş ağızlı bir bardakla kekimizi yuvarlak keselim. Üzerine eritilmiş şokella ve yeşil fıstıkla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

KAHVALTILIK TOST


Ben pastırmayı sucuktan salamdan daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için soframdan eksik etmem. Kış aylarında kahvaltı soframın vazgeçilmezi, çay içirten tadımız...


Tost ekmeğinin içine 1 dilim kaşar peyniri - 1 ince dilim domates- 1 dilim pastırma yağ sürmeden tost makinasında pembeleşinceye kadar tutalım. Üzerine tereyağ sürüp yanında demli çayla servise hazır... Afiyet olsun...

6 Kasım 2009 Cuma

ÇUKULATALI KESTANE KEYFİ






Kestane benim için kış keyfidir. Onu en güzel biçimde sunmaksa işin sırrıdır. Sobalar kalktıktan sonra evde kestane pişmez sanırdık ama fırında da gayet güzel oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Kestaneleri yıkadıktan sonra ortalarına bıçakla çizik atalım ıstılmış 180 derece fırına sürelim 30-35 dakika ara ara karıştırarak pişirelim ortaları açılınca fırından alalım. Yanına ben mari usulü eritilmiş nutellla deymeyin keyfime :) Afiyet olsun...

ÇİPURA IZGARA






Bana göre balık pişirmenin tarifi olmaz. Ben sizlere balık pişirmenin ve sunumunun inceliklerini veriyorum...

2 adet orta boy çipura
2 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı limon suyu
roka-limon-kırmızı soğan

Balıkların içini temizleyip yıkayalım. Sirke ve limon suyunu balıkların içine gezdirelim tuz serpelim ısıtılmış ızgarada pişirelim. Roka, limon ve soğanla süslenmiş tabaklara balıklarımızı dik şekilde yerleştirelim sanki balığımız denizde yüzermiş gibi dursun. Balığında üstünü limon dilimleriyle süsleyelim afiyet olsun....

ACILI YUMURTA




Kahvaltının sultanı benim için yumurtadır. En sevdiğimse çemenli yumurta fakat kokusundan dolayı fazla yenmiyor. Çemenli yumurtanın tadını aratmayan acılı yumurta...


2 çorba kaş salça


1 tatlı kaş. acı biber salçası


2 çorba kaş acı pul biber


1 tatlı kaş. kimyon


1 çay kaş. karabiber


1 çorba kaş. sirke


1 çay kaş. toz şeker


1 çay kaş. yenibahar


1 çorba kaş. kekik


1 tatlı kaş. nane


1 tatlı kaş. isot


3 çorba kaş. zeytinyağı


1 çorba kaş. su

1 kaşık tereyağ
1 kaşık sıvı yağ
4 yumurta


Tüm malzeme derin kapta kaşıkla iyice ezilir. Tavaya tereyağı ve sıvıyağı alalım 2 çorba kaşığı acıyı yağda kokusu çıkana kadar çevirelim üzerine 2 yumurtayı tüm 2 yumurtanında sadece sarısını kıralım yumurtaları hafifçe yayalım. Afiyet olsun...

PUF BÖREĞİ KUŞBAŞILI






Hamuru için
2 bardağı un
yarım çay kaşığı karbonat
yarım çorba kaşığı sirke
yarım tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su

İçi için
250 gr. dana koyun kuşbaşı karışık
2 iri kuru soğan
1 kaşık tereyağ
2 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 büyük domates
karabiber-yenibahar-kırmızı biber-tuz

Hamur için unu genişçe bir kaba alalım ve tüm malzemeyi katıp yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Üzerine nemli bez bırakarak 30 dakika hamuru dinlendirelim. İçi için yağları tencereye alalım ısınmış yağa önce eti katalım kavuralım. Küçük doğranmış soğanları katalım, soğanlar pembeleşince küçük doğranmış susuz domatesleri katalım ve pişirmeye devam edelim. Domatesler yumuşayınca salçayı katalım bir iki çevirip baharatları katıp ocaktan alalım. Dinlenmiş hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parça alıp unlanmış tezgahta açalım. Soğumuş kuşbaşılı içten 1 çorba kaşığı hamurumuza alalım "D" şeklinde böreğimizi kapatalım parmak uçlarımızla böreğin kenarlarını kapatım. Açtığımız börekleri unlanmış sofra bezine dizelim. Bol kızgın yağda kızartıp kağıt havluda yağının fazlasını alıp servise sunalım... Yanında demli çay veya bol köpüklü ayran tercih sizin... Afiyet olsun...

FINDIKLI KEDİ DİLİ PASTA









Kolay pasta diye ben bu pastaya derim. Vaktinizin kısıtlı olduğu zamanlar için idael lezzetli bir önerimdir...

1 paket kedi dili bisküvi
1 paket fındıklı puding
1 litre süt
1 kase fındık kırığı
1 poşet krem şanti
1 çorba kaşığı nescafe
1 çay bardağından az toz şeker

Pudingimizi yarım litre sütle tarifine göre hazırlayalım. Yarım su bardağı sütle krem şantiyi hazırlayalım ve bir süre buzdolabında bekletelim. 1 su bardağı sütü şekerle ısıtalım neskafeyi katalım iyice karıştıralım. Dikdörtgen cam kabı ıslatalım bisküvileri sıcak süte hızlı bi biçimde batırıp kabımıza dizelim. İlk katı dizince pudingin bir bölümünü her yerine sürelim üstünü fındık kırığıyla kaplayalım. İkinci kat içinde bisküvileri ıslatıp dizelim kalan pudingle pastamızı kaplayalım. Fındık ve kremşantiyle süsleyip 2 saat dolapta bekletip servise sunalım. Ben bu kolay pastamı sunarken bahçemde ki çiçeklerle süsledim sizlerede önerimdir. Afiyet olsun...

KIYMALI ARPA ŞEHRİYE





İçimizi ısıtacak iştah açan haliyle bol kıymalı ekşili arpa şehriye...


Avuç içi dolusu kıyma
1 iri domates rendesi
1 çorba kaşığı salça
2 avuç arpa şehirye
yağ-tuz- karabiber-kırmızı biber
limon

Tenceremize kıymayı alalım yağsız kavurmaya başlayalım ardından sıvıyağını katalım şöyle bi karıştırdıktan sonra rende domatesi katalım bir iki karıştıralım salçayı katalım salçanın kokusu çıkınca sıcak suyunu ila edelim. 10 dakika kaynamaya bırakalım ve şehriyeyi katıp 3 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Baharatlar ve limonla servise sunalım. Afiyet olsun...

KARIŞIK SALATA





Salata sofranın tadı. En güzelide karışık olanı roka, kıvırcık,dereotu, yeşil soğan, turp - havuç rende, kırmızı soğan, minik acı turşu biber. Bide üstüne saf zeytinyağı, limon suyu, tuz, toz fesleğen ve ezilmiş sarımsaklı sos... İster sıcak ekmek yanında yağlı beyaz peynirle sunun, ister et balık yanında her haliyle muhteşem iştah açıcı... Afiyet olsun...

PEYNİRLİ BÖREK







5 yufka


4 yumurta


3 su bardağı süt


1 çay bardağı sıvı yağ


250 gr beyaz peynir tam yağlı


1 tutam maydonoz




Yumurtalar çırpılır, süt ve yağ katılır iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye birinci yufkayı serelim yumurtalı harçatan az dökerek ilk katı ıslayalım. (İlk kata harcı fazla dökersek böreğin altı kızarmaz). Üstüne ikinci yufkayı serelim bolca yumurtalı harcımızı dökelim. Üçüncü yufkayı serelim ezilmiş peyniri maydonozla karıştırıp yufkamızın üstüne yayayılm üzereine dördüncü yufkayı serip harcımız dökelim, beşinci yufkayla böreğimizi tamamlayalım. Yumurtalı harcın en fazlasını son yufkamıza ayıralım. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika pişirelim. Afiyet olsun...

CEVİZLİ İNCİRLİ BİKÜVİ PASTASI




Yaş pastayı aratmayan tadıyla bisküvü pastası...




3 su bardağı süt


2 çorba kaşığı kakao


2 çorba kaşığı un


1 su bardağı toz şeker


1 çorba kaşığı nişasta


3 çorba kaşığı margarin


8 adet kuru incir


2 paket kakaolu bisküvü (tercihim eti marka)


1 su bardağı ince kıyılmış ceviz


üstünü süslemek için tüm ceviz içi




Sütü, unu, tozşekeri, kakaoyu tencereye alın. Nişasta ve margarini de ekleyip, kısık ateşte koyulaşana dek pişirelim. Bisküvileri ufalayalım. İnce kıyılmış cevizleri, küçük doğranmış incirleride ilave edip, ılımış muhallebiyi bisküvilere katalım ve iyice karıştıralım. Islatılmış çukur bir kaseye hazırladığımız harcı dökün. Bir gece dolapta bekletin. Ters çevirerek servis tabağına alın. Üzerini tüm cevizlerle süsleyin. Afiyet olsun.