30 Ocak 2010 Cumartesi

SUSAMLI EV POĞÇASI




Annemin bana yaptığı akşam süprizi... İşten erken geldiğim akşamlar bizim çay kefi zamnımızdır. Beni şımartan poğça tarifini anemden aldım ve sizlerle paylaşıyorum. Yanlız ölçü yok herşey göz kararı:)

2 Yumurta, az sıvıyağ, az yoğurt, katıyağ, süt un, 1 paket kurumaya, sirke, tozşeker hamur yoğrulur arasına maydonozlu peynir konup şekil verilir. Yağlanmış tepsiye dizelim üzrine yumurta sarısı sürüp üstlerini susamla kaplayalım. Önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirelim. Afiyet olsun...

29 Ocak 2010 Cuma

TAVUK PİRZOLA POŞETTE





İştah açan bir menü üsteklik çok kolay:)


Tavuk pirzolayı fırınlık hazırlatalım derisi ve kemiği alınmış şekilde. Tavukları yıkadıktan sonra süzdürüp havluyla iyice kurulayalım...

Sosu için domates salçası, köri, kırmızı pul biber, kırmızı toz biber, kekik, kimyon, karabiber sıvıyağ iyice karıştıralım. Bu gibi soslar en az bir hafta öncesinden yapılırsa daha güzel oluyor ustalara göre bir ay beklemişi makbulmuş...

Tavuklarımızı sosa bulayıp bir gece bekletelim fırın poşetine dizip pişirelim...
Gerçeken kuş eti gibi oluyor. Susamlı hamburger ekmeği, patates kızartması, hardal, beyaz soğanlı kıvırcık salata menümüz harika... Afiyet olsun...

26 Ocak 2010 Salı

TAVUKLU KIRMIZI BİBERLİ GÖBEK SALATA





Tavuk ve kırmızı biberin iştah açan tadı...

yarım göbek salata (atom kıvırcık)
1 bütün kalçalı tavuk haşlanmış (haşlama suyuna kereviz-havuç-soğan-defne yaprağı)
4 adet közlenmiş biber (süper fresh cam kavonoz)
1 adet kuru soğan
yarım demet maydonoz
sızma zeytinyağı - limon suyu - tuz - mayonez - kekik

Göbek salatayı doğrayalım üzerine yarım ay şeklinde ince doğranmış soğanı, iri doğranmış tavuk etini, 3 adet iri doğranmış közlenmiş kırmızı biberi ilave edelim. Zeytinyağı, limon suyu, kekik ve moyanezi karıştırıp salatamıza dökelim. İyice harmanlayıp servis tabağına alalım. Etrafını yağlı limonlu maydonoz ve közlenmiş kırmız biberle süsleyip servise sunalım... Afiyet olsun...

22 Ocak 2010 Cuma

KIYMALI CEVİZLİ POĞÇA




Şımırtan tadımla Sedai Bey'in biricik eşi Gülten Hanıma yani Gülten anaya gittim... Bugün karne zamanı olduğu için evleri kalabaklıtı aile büyükleri, çocukları ve tarunlarıyla tanıştım beni evlatları gibi gördükleri için hep beraber çayımızı içtik. Bu arada evlerinin manzarası muhteşemdi avcılar denizi göz alabildiğince muhteşemdi gemiler denizin süsüydü, ben deniz manzarasını kışın daha çok severim bu manzaraya karşı tavşan kanı çay veya salep yudumlamak hımmmmm.... Hayat paylaştıkça güzel kalbideki yeriniz kocaman... Ellerinizden gözlerinizden öperim sevgilerimle....

1 Su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta akı
1 paket kabartma tozu
5 su bardağı un - tuz

İçi için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 orta boy soğan
200 gr. kıyma
2 avuç dolusu ceviz içi
karabiber - pul kırmızı biber - tuz

Üzeri için:
2 yumurta sarısı
galete unu

Geniş bir kabın içine unu kabartama tozuyla birlikte eleyerek koyalım. Ortasını havuz gibi açalım yağ, yoğurt, yumurta akı ve tuzu katıp yoğuralım. Hamurun üstünü streçle sarıp dinlenmeye bırakalım. Tavaya yağı koyalım ince kıyılmış soğanı katalım pembeleşinceye kadar kavuralım. Kıymayı katalım fazla kurutmadan kavuralım, baharatları ve tuzunu ilave edip ocaktan alalım. Dövülmüş cevizleri ilave edip iyice karıştıralım. Hamurumuzu 20 adet eşit parçaya bölelim. Avcumuzun içinde yuvarlak açalım kıymalı içle doldurup yuvarlayalım. Önce yumurta sarısına(çırpılmış ve az sıvıyağ katılmış) sonra galete ununa bulayıp yağlı tepsiye dizelim. Galete ununun fazlasını elimizlen atalım... Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 40 dakika pişirelim yanında bergomotlu demli bi çay offf... Afiyet olsun...

ISPANAKLI ÇORBA



Kışa özel soğuk algınlığına ve bedenimize direnç katacak şifalı çorbam....

Yarım kg. ıspanak ince doğranmış
200 gr. kuşbaşı et
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
tereyağ ve sıvıyağ
3 çorba kaşığı un
1 su bardağından az yoğurt
2 litreye yakın su
1 limon suyu
tuz - karabiber
4 adet kurutulmuş arnavut bberi

Soğanı rendeleyelim etle birlikte tencereye alalım. Üzerine su ilave edip etler yumuşayınca kadar pişirelim. Suyunu süzüp etleri ayıralım küçük parçalara bölelim.

Tereyağı ve sıvı yağı tencere alalım ısınınca unu ekelyip sararıncaya kadar kavuralım. Et suyunu yavaş yavaş karıştırarak una ekleyelim. Yoğurdu katalım karıştıralım Etleri,ıspanağı ve tuzu karabiberi çorbya ekleyelim ara ara karıştırarak kaynatalım. Kaynadıktan sonra 15 dakika orta ateşte pişirelim ağzı kapalı. İnmeye yakın rendelenmiş sarımsak ve limon suyu ekleyelim bir taşım kaynatıp ocaktan alalım... Afiyet olsun....

19 Ocak 2010 Salı

YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI


İstanbul'da hava eksi dereceleri gösteriyor. Bu soğuk havada içimizi ısıtacak ilaç gibi çorbam sevdiklerimle....


1 tavuk göüs eti
1.5 litre su
30 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 diş sarımsak - tuz
yarım fincan sirke
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber


Tavuk etini tencereye alalım üzerine su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayalım. (isteğe göre ben haşlama suyuna bir parça havuç, bir parça soğan, limon, defne yaprağı ilave ederim) Suyunu süzerek ayıralım etleri didikliyerek küçük parçalara ayıralım.

Tereyağını tencerede eritip unu ilave edip rengi sararıncaya kadar kavuralım. Bir yandan karıştırarak ayırdığımız tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyelim.

Koyulaşmaya başlayınca tavuk etlerini, tuzu ilave edelim kısık ateşte 10 dakika kaynatalım. İnmeye yakın rende sarımsak ve sirkeyi katıp bir taım kaynatıp ocağı söndürelim.

Tereyağını eritip içine pul biberi katıp karıştıralım ister tencereye ister kaselere döküp servise sunalım.... Afiyet olsun....

15 Ocak 2010 Cuma

KOKOŞ PASTA





Şımartan tadım Kokoş pastamla Sahracıma oturmaya gittim. Pasta bahane sohbet şahane... Sahracım ellerine sağlık hindistan cevizli çukululatı kekin harikaydı tıpkı elmalı kurabiyen gibi isterim isterim kek kurabiye isterim. Melekcim Dilekcim sizleride çok sevdim sevgilerimle....


1 adet sade pasta taban
Kreması için:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı
1 adet muz

Keki ıslatmak için: 1 su bardağı süt - 1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için: 250 gram pişmaniye - renkli şekerleme

Pasta tabanını servis tabağına alalım ıslatmak için süt ve şekeri karıştıralım kekin alt parçasını sütlü karışımın yarısıyla ıslayalım, kalan sütlede diğer parçasını ıslayalım.
Krema için sütü bir tencereye alalım tozşeker, un ve nişasta ilave edip koyu bir kıvam alana kadar tahta kaşıkla karıştırarak pişirelim. Pişen kremanın içine yağı ve dövülmüş damla sakızını ilave edip telle karıştırarak soğumasını sağlayalım. Karışımın yarısını pasta tabanına serelim üzerine muz dilimlerini dizelim. Diğer pasta tabanının üstünü az kremayla kaplayıp muz dilimlerinin üstüne koyalım. Kalan kremayla pastamızın her yanını kaplayalım. En az 3 saat buzdolabında bekleyen pastamızı servis yapmadan önce pişmaniye ve renkli şekerlemeyle süsleyip servis sunalım. Afiyet olsun....

8 Ocak 2010 Cuma

LEVREK VE KARİDES SUNUMU





Tarifi olmayan balık için servis önerimdir...

Levrek ve karides birbirine çok yakışan bir tat, levreğin karnına sakladığımız ve taşırdığımız soslu karides salatasıda farklı bir sunumumdur.

Balığın üstüne olmazsa olmazı helvayı bu seferde (normal irmik helvasını) yaptıktan sonra dinlenirken içine bir avuç file fıstık kattım karıştırıp kaşıkla servise sundum üzeri bol file fıstıkla süsledim bi demlikte tavşan kanı çay ohhhh.... Afiyet olsun...

AŞURE




Aşure tatlısı evin bereketidir, sevmeyenide yoktur bence...

yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için ben içine az koyup üst süslemede kullanıyorum )
1 kg. toz şeker


1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.

6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar/hurma/yeşil toz fıstık ile süsleyin.

not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat veriyor. Afiyet olsun....

ETLİ BULGUR PİLAVI




Annemin tarifi olan etli bulgur pilavını ben en güzel yemeğe değişmem.Hele bide yanında acılı şalgam suyu veya koyu köpüklü ayran oldumu hımmmm:)

1 kase pilavlık bulgur
1 kase koyun kuşbaşı
1 çorba kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı biber salçası(Öncü marka ev yapımı cam kavonoz biber salçası tavsiyem)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet sivri biber
4 adet yeşil soğan
1 adet iri kuru soğan
2 adet domates
tuz- kırmzı pul biber - karabiber
Servis önerisi: yarım demet yaş nane

Tenceremize yağı alalım kızınca eti katalım kavuralım. Etler pembeleşince ince kıydığımız soğanları katıp kavuralım. Ardından ince doğranmış sivri biberi biraz çevirip iri doğranmış yeşil soğanları kavuralım, biber ve domates salçalarını ilave edip karıştıralım ve bire iki sıcak suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatalım ve yıkanmış bulguru, küçük doğranmış domatesleri katalım karıştıralım tencerenin kapağını katapıt pişmeye bırakalım. Suyunu çekince ocağı söndürüp baharatlarını ve ince kıyılmış taze naneyle tatlandıralım ve pilavımızı dinlendirip servise sunalım. Afiyet olsun...

MANTARLI OMLET





Kahvaltı sofrasının vazgeçilmezi omletin mantarla buluşması... Şımartan kahvaltı sofraları için önerimdir...

2 yumurta
2 yemek kaşığı su
1 tutam un
1 çimdik tuz
1 parça tereyağı

İçi için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
10 adet mantar
rende kaşar peyneri

Tavaya yağı koyup ince kıydığımız mantarları kavuralım pişeye yakın ayrı bir kapta yumurtaları kıralım içine tuz, un, su katıp çırpalım başka bir tavaya tereyağını koyup omletimizi arkalı önlü pişirelim. Servis tabağına alıp pişen mantarları üzerine serelim üzerine rende kaşar peyniri serpip servise sunalım. Afiyet olsun....

1 Ocak 2010 Cuma

BİSKÜVİLİ BATON PASTA




Muhasebecimiz Berkan Bey için yaptığım şımartan doğum günü pastası...

Berkan Bey doğum günün kutlu olsun ömrün uzun güzel olsun...


1 paket Dr. Oetker supangele
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 avuç tuzu alınmış kavrulmuş badem kırığı
1 paket petübör bisküvi

Üzeri için: 80 gr. bitter çukulata - 5 yemek kaşığı süt - badem kırığı

Supangeleyi su ve süt karışımıyla pişirelim. (Su bitter tadı veriyor) Oda sıcaklığına gelince badem kırığı ve iri parçalar halinde kırdığımız bisküvileri ilave edelim. İyice karıştırıp streç film ile kaplanmış kalıba dökelim. Buzdolabında yaklaşık 5 saat bekletip streçten çıkartalım. Üzeri için, sütü ocakta ısıtıp çukulatayı eritelim akışkan bir kıvam elde edelim gerekirse süt ilave edebiliriz. Pastamızın üzerine kalın bir şerit halinde çukulatamızı dökelim. Bademle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

CEVİZLİ TAHİNLİ ÇÖREK





2 ekmek hamuru
eritilmiş tereyağı
1 büyük kase tahin
2 avuç ceviz içi dövülmüş
3 tatlı kaşığı toz şeker
2 yumurta sarısı

Ekmek hamurunu yumurta büyüklüğünde parçalara bölelim, elimizle yuvarlak açalım fırçayla eritilmiş yağ sürelim hamurun önüne arkasına. Tahinle cevizi ve şekeri karıştıralım hamurun içine birer tatlı kaşığı dolusu koyup yuvarlak şekil verelim yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp ılık fırında 30 dakika pişirelim. Afiyet olsun...

SOSİS VE AMERİKAN SALATASI KEYFİ



Yeni yılımız kutlu olsun. 2010 hepimize salık, mutluluk getirsin...

Yeni yıl sofrasında olmazsa olmaz Amerikan salatısını birde böyle denemenizi tavsiye ederim. Sosisde keyfii....


4-5 adet orta boy patates
3 yemek kaşığı süt az gelirse ilavesi isteğe bağlı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kutu garnitür konserve(isterseniz kendinizde hazırlayabilirsiniz)
kornişon salatalık turşusu isteğe göre
4 yemek kaşığı mayonez
6–7 yemek kaşığı katı süzme yoğurt
Tuz, limon suyu
----------------------------------
1 paket sosis
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
tuz- kırmızı pul biber
hardal - ketçap

Patatesleri haşlayıp püre haline getirelim. Sıcakken içine tereyağı,süt,tuz ve limon suyu ilave edip karıştıralım. Patates püremizi dolapta 20-30 dakika dinlendirelim. Diğer taraftan garnitürümüze süzme yoğurt, mayonez ve doğranmış salatalık turşusunu karıştırıp Amerikan salatamızı hazırlayalım.
Soğuyan patates püremizi kâse şekli ya da çanak şekli verip içine salatamızdan koyalım üzerine isteğinize bağlı kırmız biber turşusu ile süsleyebilirsiniz...

Yanına, sosisleri salçalı suda bir taşım haşlayıp suyunu süzelim tencereye sıvıyağı bırakalım rende domatesi ilave edip pişirelim salçamızı katalım kokusu çıkınca sıcak su, tuz, kırmızıpul biberi katalım sosisleride ilave edip 10 dakika daha pişirelim servis tabağına alıp hardal ve ketçapla servise sunalım. Afiyet olsun...