19 Şubat 2010 Cuma

MANTI





Soframın baş tacı MANTI... İştah açan doyumsuz tad...

4 su bardağı un
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su

İçi için:
kıymanın içine kurusoğan doğrayıp tuz-karabiber katıp yoğuralım

Sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber

2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
maydonoz - sumak

Mantı hamuru için un, tuz, yumurta ve su katıp yoğuralım. Hamuru 4 eşit parçaya bölelim. Parçaların üstne nemli bez serip 1 saat dinlendirelim. Hamuru merdaneyle açıp kare kare keselim kıymalı içten koyup bohça yapalım. Tencerede su kaynatalım içine tuz ve az sıvı yağ koyup kaynayan suya mantıları katalım haşlayalım. Delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Üzerine sarımsaklı çırpılmış yoğurt dökelim. Tavada tereyağı ve sıvı yağı eritip salçayı ilave edip salçanın kokusu çıkınca ocağı söndürüp toz kırmızı biber ve pul biberi katıp karıştıralım. Mantımızın üstüne tereyağlı sosu gezdirelim maydonoz ve sumakla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

DİLLİ SALATA





Dilli salata sofranın prensesi...

Kıvırcık
kırmızı soğan
1 küçük kutu mısır konservesi
sızma zeytinyağı - limon suyu - tuz
füme dilimli dil
mini turşu biber - çeri domates

Kıvırcık ve soğan doğranıp soslanır. Servis tabağına alınıp dil ve mısırlar yerleştirilir, süslenir:) Afiyet olsun...

Dil haşlama: Dili geniş bir kaba alalım, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay bardağına yakın sirke ilave edelim ve buzdolabında 1 gece bekletelim. Suyunu süzüp iyicene yıkayalım tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ilave edelim. Tuz ve tane karabiber ekleyip 3 saate yakın pişirelim. Ocaktan alıp suyunu süzelim, soğuyunca kabuğunu soyalım, isteğimiz şekilde dilimleyelim...

ŞÖLEN PİLAVI


1 kase pilavlık bulgur
1 kase koyun kuşbaşı
1 kase tavuk bonfile kuşbaşı (az kol yağı ile kavrulmuş)
1 çorba kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı biber salçası(Öncü marka ev yapımı cam kavonoz biber salçası tavsiyem)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet sivri biber
4 adet yeşil soğan
1 adet iri kuru soğan
2 adet domates
1 kavanoz mantar
tuz- kırmzı pul biber - karabiber
Servis önerisi: yarım demet yaş nane

Tenceremize yağı alalım kızınca eti katalım kavuralım. Etler pembeleşince ince kıydığımız soğanları katıp kavuralım. Ardından ince doğranmış sivri biberi biraz çevirip iri doğranmış yeşil soğanları kavuralım, biber ve domates salçalarını ilave edip karıştıralım ve bire iki sıcak suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatalım ve yıkanmış bulguru, küçük doğranmış domatesleri katalım karıştıralım tencerenin kapağını katapıt pişmeye bırakalım. Pilav göz göz olunca kavrulmuş tavuk etini, yıkanmış süzülmüz tüm tüm minik mantarları katalım, tencerenin kapağını kapatalım. Suyunu çekince ocağı söndürüp baharatlarını ve ince kıyılmış taze naneyle tatlandıralım ve pilavımızı dinlendirip servise sunalım. Afiyet olsun...

DİLLİ YUMURTA





Sabah kahvaltısı için farklı çok lezzetli önerim....

Tereyağı
1 tüm yumurta
2 yumurta sarısı
füme doğranmış dil

Tereyağını tavaya alalım ısınınca doğranmış dilleri katıp şöyle bir çevirelim. 1 yumurtayı tüm diğerinin sarılarını tavaya alalım tuz karabiber katıp hafif pişirip servise sunalım. Afiyet olsun...

Dil haşlama: Dili geniş bir kaba alalım, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay bardağına yakın sirke ilave edelim ve buzdolabında 1 gece bekletelim. Suyunu süzüp iyicene yıkayalım tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ilave edelim. Tuz ve tane karabiber ekleyip 3 saate yakın pişirelim. Ocaktan alıp suyunu süzelim, soğuyunca kabuğunu soyalım, isteğimiz şekilde dilimleyelim...

16 Şubat 2010 Salı

SÜTLÜ TÜRK KAHVESİ KEYFİ





Süt benim keyif içeceğimdir. Hele bide Türk kahvesiyle hazırlandımı hımmm:)

2 fincan sütün içine 1 çay kaşığı Türk kahvesi isteğe göre şeker iyice ısıtalım (kaynasın) servise hazırdır.

Eti burçak bisküvilerin uç kısımlarını eritilmiş bitter sarelleye batıralım üstlerine toz yeşil fıstık... Keyif tabağımız hazırdır. Afiyet olsun....

15 Şubat 2010 Pazartesi

MANTARLI TAVUK


300 gr. kuşbaşı tavuk bonfile
sıvı yağ
kuyun kol yağı (isteğe göre)Tavuk bonfile yağsız olduğundan koyun yağı lezzet katar.
400 gr. (1 paket) mantar
1 adet sivri biber
1 orto boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz-karabiber-kırmızı pul biber-kekik
Üzeri için kaşar peyniri rendesi

Tenceremize koyun kol yağını koyalım erimeye bırakalım, içine sıvı yağını koyalım tavuk etini katıp kavuralım, pişirelim. Diğer bi yayvan tencereye sıvı yağı alalım ısınınca küçük kıyılmış soğanları katıp kavuralım. Soğanlar pembeleşince ince doğranmış sarımsak ve biberi katıp kavurmaya devam edelim. Kabukları soyulmuş, dörde bölünmüş mantarlarıda ilave edelim kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayalım mantarlara ilave edelim şöyle bir çevirelim salaçasını tuzunu karabiberini katalım pişmeye bırakalım. Sebzeli harcımız pişince kavrulmuş tavuk etini tencereye ilave edelim 5 dakika daha bütünleşmeleri için ocakta tutalım. Ocağı söndürdükten sonra kekik ve kırmızı pul biberi ilave edelim karıştıralım... Servis öncesi kaşar peyniri rendesi serpelim...

Şehriyeli pirinç pilavı eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun...

BAL KAYMAK KEYFİ




Sabahların sultanı bal ve kaymağın bide tereyağının muhteşem buluşması...

Tarifi olmayan tarifim:)

Petek bal, kaymak ve tereyağı iyice çırpılır kavanoza konur sabahları ekmeğe sürüp yenir:)))

Afiyet olsun...

12 Şubat 2010 Cuma

HAVUÇLU HAYDARİ



Çok lezzetli....

4 orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 kase süzme yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz-karabiber-nane-kekik-kırmızı pul biber
dereotu

Sıvıyağda ince kıyılmış soğanları pembeleştirelim, rende havucu ve tuzu katıp soteleyelim. İnmeye yakın karabiber, pul kırmızı biber katıp karıştırıp ocağı söndürelim. Sarımsağı rendeyelim, yoğurda katalım, nane, kekik, ve soğumuş havucu katıp iyice karıştıralım. Kaşıkla servis tabağına alalım dereotuyla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

11 Şubat 2010 Perşembe

MİNİ ÇUKULATALI PASTA
























Şımartan tadım mini çukulatalı pastamla çukulata hayranı ve bu güzel resimleri, minyatürleri yapan Melek Belgin Kantar'cıya oturmaya gittim. Belgin Hanım'la ve kızı Handeyle zaman nasıl geçmiş alnamadım sohbet, çay ve ikramları çok güzeldi, en çok çörekotlu kurabiyesinin tadına doyamadım doğrusu çok lezzetliydi ellerine sağlık. Benimde pastam güzeldi ellerime sağlık...


1 adet kakaolu pasta pandispanyası
1 paket dr. okter CRÈME OLÉ fındıklı sütle hazırlanmış
2 avuç fındık
100 gr. bitter çukulata
1 kutu krema
pastayı ıslatmak için neskafeli şekerli süt
Süslemek için : böğürtlen reçeli - file fıstık

Pasta tabanlarını neskafeli sütle ıslatalım. Arasına creme ole üzerine iri dövülmüş fındık serpelim. Diğer pasta tabanını ütüne kapatalım 3 saat buzdolabında bekletelim. Pastamızı minik karelere keselim kremayı ısıtmak için kaba alalım içine çukulatayı kırıp kıvam alana kadar ocakta tutalım. Soğumaya yakın mini pastalarımızın üstüne 2 şer çorba kaşığı dökelim. Böğürtlen reçeli ve file fıstıkla süsleyelim. Afiyet olsun....

MANTAR IZGARA SALAMLI


Mantarının süslenmiş, lezzetlenmiş hali...

1 Paket mantar irisinden
küp doğranmış etli salam
küçük doğranmış dometes
kaşar peyniri rendesi
tereyağı
sıvıyağ

Mantarları yıkadıktan sonra havlu bezle iyice kurulayalım. İçlerini oyup kabuklarını soyalalım. Teflon tavaya sıvıyağ bırakıp mantarları şöyle bir çevirelim ve tabağa alalım. İçlerine bir parça tereyağı, salam, tuzlanmış domates bırakıp ızgaraya dizelim pişmeye bırakalım. İnmeye yakın kaşar peyniri rendesi serpelim peynir eriyince servise hazırdır. Afiyet olsun...

7 Şubat 2010 Pazar

TAHİN PEKMEZ KEYFİ



1 kase tahine yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi (üzüm pekmezi ekşi oluyor)
1 çorba kaşığı petek bal, yarım çorba kaşığı tereyağ iyice çırpalım çatalla. Koyu bir kıvam alacaktır.

İNCİRLİ CEVİZLİ PORTALAK AROMALI KEK




Kahvaltı sofrası için harika kekim. Mis gibi portakal kokulu, ceviz ve incirin muhteşem karışımı Hımmm.... Bergomot kokulu çayı unutmayalım...

4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su brdağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı un (2 kere elenmiş olsun)
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kobuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
8 adet incir
2 avuç ceviz içi iri kırılmış
1 avuç hindistancevizi
süslemek için nutella

Yumurtaları kabın içine kırıp çırpalım. Tozşekeride ekleyip 4 dakika daha çırpmaya devam edelim. Sıvıyağı ve sütü katıp çırpalım. Unu eleyerek karışıma ilave edelim. Tarçın, portakal, limon kabuğu rendesi, kabartma tozu, vanilyada katıp tahta kaşıkla hızlı bir şekilde karıştırıp ceviziçi, yıkanmış doğranmış incir, hindistancevizinide katıp şöyle bir karıştırıp yağlanmış şekilli kek kalıbına dökelim. Ilık 175 derece fırında 35 dakika pişirelim. Kekimizi erimiş nutellayla servis yapalım. Afiyet olsun....

ISPANAKLI RULO BÖREK






Ispanak sevenlere özel kolay böreğim....

5 yufka
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta

İçi için:
2 bağ ıspanak
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 orto boy kuru soğan
1 kare dilim beyaz peynir
karabiber - tuz - kırmızı pul biber

Soğanı küçük küçük doğrayalım sıvı yağda kavuralım. Haşlanmış doğranmış ıspanağı katalım şöyle bir çevirelim ocağın altını söndürelim baharatlarını ve tuzunu atalım, Soğuyunca ezilmiş beyaz peyniri ilave edelim.

Çukur bir kapta yumurtaları çırpalım, sıvıyağ ve sütü ilave edelim iyice karıştıralım. Yufkaları ortadan bölelim. Bölünmüş yufkayı harçla iyice ıslayalım ıspanaklı harcımızdan yufkanın geniş kısmına bolca koyalım, rulo şeklinde saralım. Tepsimize gül şeklinde yerleştirelim. Diğerlerinide aynı işlemle sarıp tepsiye ek yaparak yerleştirelim. İşlem bitince kalan yumurtalı sosu böreğin üstüne heryerine boca edelim. Isıtılmış 185 derece fırında 40 dakika pişirelim. Yemede yanında yat böreğimiz hazırdır. Afiyet olsun....

5 Şubat 2010 Cuma

BİBERLİ SİYAH ZEYTİN


Pazar kahvaltısı için iştah açan çay içirten bir tad... Baharatı sarımsağı sevenere:)


1 kase iri siyah zeytin
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı pul kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
yarım diş rende sarımsak
arnavut biberi turşusu isteğe göre

Zeytinleri 10 dakika sıcak suda bekletelim, süzüp kapaklı porselen veya cam kaba alalım. Zeytinyağı, sirke, limon suyu, pul biberi ve kekiği ekleyip, iyice karıştırıp buzdolabında en az 2 saat bekletelim. Servis öncesi rende sarımsak doğranmış turşu biberi katıp karıştırıp servis yapalım. Afiyet olsun....

2 Şubat 2010 Salı

SİCİLYA PASTASI


















Şımartan tadımla izin günümde rengarek balıkları canlıları olan kapı komşum Yasemin Hanım'a oturmaya gittim. Onun şirin işyerine uygun rengarenk süsülü sicilya pastası yaptım. Pastanın orjinal tarifinde krema labne peynirliydi ben labne yemediğim için kremayı yine damla sakızlı yaptım... Kuş sesleri, balıkların güzelliği eşliğinde kahvemizi yudumladık pastamızı yedik:) Afiyet olsun bize....

Sade pasta tabanı
böğürtlen reçeli
rende çukulata
yarım su bardağı şekerli süt
bonibon - böğürtlen jelibonlar
1 poşet krem şanty - yarım su bardağı süt
Kreması için
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı

Kremayı ilkin yapıp soğumaya bırakalım. Pasta tabanını su bardağıyla keserek alt kattan 7 yuvarlak üst katından 7 yuvarlak elde edelim. Servis tabağına birinci yuvarlak keki yerleştirelim süstle hafif ıslatalım 1 çorba kaşığı soğumuş krema dökelim üzerine böğürtlen reçeli(resmi var) tekrar krema rende çukalata serpip diğer pasta tabanını üstüne bırakalım hepsinde bu işlemi yapalım. Bu arada 1 poşet şantiyi yarım su bardğı sütle çırpıp dolapta kıvamlanmasını bekleyelim. Krem şatiden 2 çorba kaşığı sakızlı kremaya alıp iyice çırpalım ve mini pastalarımızın üstüne dökelim. Pastalar 2 saat dolapta donduktan sonra krem şantyi şırıngaya doldurup üstlerini süsleyelim. Böğürtlen jelibonlarla üstünü etrafını renkli bonibonla süsleyelim. Neşeli sicilya pastamız hazır. Afiyet olsun...