31 Mart 2010 Çarşamba

KAŞARLI MELEMEN




Kahvaltı sofrasını şenlendirmek için kaşarlı melemennnnn....


3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı arnavut biberi
1 adet sivri biber
4 adet küçük turşu biber
3 adet orta boy domates
3 dal maydonoz
tuz - karabiber - kırmızı pul biber
1 kibrit kutusu kadar doğranmış eski kaşar peyniri
1 iri tutam rende taze kaşar peyniri
1 yumurta + 1 yumurta sarısı


Sahana yağı alallım ısınınca küçük doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri yağa katıp kavuralım. Kabukları soyulmuş domatesleri küçük küçük doğrayıp biberlere katalım, yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Suyunu hafif çekince ince doğranmış maydonuzu ve küçük doğranmış turşu biberleri, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip şöyle bi karıştıralım küçük doğranmış eski kaşar peynirini katalım hızlıca karıştırıp, yumurta ve yumurta sarısını ekleyip hafifçe pişirip ocaktan alalım, üzerine taze kaşar peyniri rendesi serpip servis yapalım... Afiyet olsun...

ZEYTİNYAĞLI PIRASA




Ekşili pırasa yemeye varmısınız:)))

1 kg pırasa
1 adet irisinden kurusoğan
5 diş sarımsak
3 adet havuç
1 avuç dolusu osmancık pirinci
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet limonun suyu,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay kaşığı şeker,
Tuz

Tencereye zeytinyağı konulup ısınınca ince doğranmış soğanlar katılıp kavrulur. Soğanlar yumuşayınca doğranmış sarımsağı ilave edelim kavuralım ardından halka doğranmış havuç dilimlerini katıp kavruralım.

Salçayı ilave edelim kokusu çıkınca bir parmak kalınlığında doğranmış pırasaları katalım şöyle bi dönderelim kısık ateşte sarıncaya kadar ara ara hırpalamadan kavuralım. Üzerini kaplayacak kadar su bırakalım tuzunu ve şekerini ilave edip tencerenin ağzını kapatıp 15 dak. pişirelim.

Limon suyu ve yıkanmış pirinçleri ilave edip tekrar tencerenin ağzını kapatalım pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ocaktan alıp ılıdıktan sonra buzdolabında iyice soğutup, servis zamanı pırasanın üzerine zeytinyağı gezdirip - pul kırmızı biber serpip - limon dilimleri ve acı turşu biberle süsleyip servis yapalım. Afieyt olsun...

KIŞ CACIĞI





Cacık pilavların yareni...

1 adet kıvırcık
500 gr yoğurt
3/4 su
2 diş sarımsak
zeytinyağı - sirke - tuz - dereotu - pul kırmızı biber - kuru nane

Yoğurdu geniş bir kapta iyice çırpalım. Yıkayıp kuruladığımız kıvırcığı ince şeritler halinde kesip yoğurda ilave edelim. Ezilmiş sarımsak ve suyuda ekleyip karıştıralım.

Servis kaselerine alıp üzerini zeytinyağı, sirke, kıyılmış dereotu, kuru nane ve pul biberle süsleyelim. Afiyet olsun...

26 Mart 2010 Cuma

ANTRİKOT TAVA





Etin şık sunumu....

4 dilim antrikot
1 fincan sıvı yağ
4 çorba kaşığı üzüm sirkesi
4 diş sarımsak
tuz - karabiber - toz kırmızı biber
kızartmak için sıvı yağ
4 adet tahta şiş

Tatlandırmak için: Tereyağı - kekik - kırmızı pul biber

8 adet kırmızı biber
8 adet sivri biber


Etleri marine etmek için sarımsakları soyun rendeleyin. Sirke sıvıyağ, sarımsak, tuz, karabiberi bir kasede karıştırın. Etleri bu karışıma ilave edip iyice harmanlayalım, kabın ağzını kapatıp buzdolabında en az 3 saat bekletelim.

Teflan tavada kırmızı ve yeşil biberleri közleyelim son anda az sıvı yağ ekleyip şöyle bir çevirip tavadan alıp, soyup kenara alalım.

Etleri teflan tavada az sıvı yağda kızartalım. Son anda tavadan fazla yağı atıp içine tereyağı ilave edelim etleri tereyağında önlü arkalı kızartalım. Bu işlemde elimizi çabuk tutalım. Ocağı söndürmeden kekik ve kırmızı biberi katıp terar etleri arkalı önlü bu karışıma bulayıp ocaktan alalım.

Etlerin ortasına közlenmiş yeşil ve kırmızı biber koyup tahta şişe geçirip servis tabağına alalım. Tabağımızı közlenmiş biberler ve domatesle süsleyelim. Yeşil mevsim salatası (kuzu kulaklı taza sarımsaklı kırmızı soğanlı salata) eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun...

SÜSLÜ BONBONLAR






Şekerliklerin süsü süslü kuruyemişli bonbonlar...

1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı gurme kakao (dr.otker)
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket gurme vanilya
100 gr. eritilmiş margarin
Bir buçuk paket pötibör bisküvi

Bulamak için : File fıstık - fındık kırığı - hindistan cevizi

Derin bir kaseye rendelenmiş portakal kabuğu, süt, kakao, pudra şekeri, vanilya ve eritilmiş margarini katıp karıştıralım. Bisküvileri iri parçalarda kırarak sıvı karışıma ekleyelim. Bütün malzemeyi elimizle yoğuralım.

Hazırladığımız karışımdan parçalar kopartıp elimizde yuvarlayalım. Daha sonra üç bölüme ayıralım. Bir kısmını file fıstığa, bir kısmını fındık kırığına geri kalanını da hindistan cevizine bulayalım.

Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra servise sunalım... Afiyet olsun...

PORTAKALLI CEVİZLİ HAVUÇLU KEK



Buram buram portakal kokan kekkkkkk.... Çay tiryakilerine özel:))) Seher vaktine özel...


3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı portakal suyu
yarım su bardağı mandalina suyu (kokulu tatlı mandalina)
1 iri portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı havuç rendesi
2 dolu avuç ceviz kırığı
2 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un (iki kere elenmiş, unu elerken kabartma tozuyla bir eleyelim)

Üzeri için: Pudra şekeri

Yumurta ve şekeri kar gibi oluncaya kadar iyice çırpalım. Un hariç tüm malzameyi yumurtaya ekleyip iyice çırpalım.

Kabartma tozu katılmış unu sıvı karışıma ekleyip tahta kaşıkla iyice karıştıralım.

Yağlanmış kek kalıbına döküp 175 derece ön ısıtma yapılmamış fırında 45 dakika pişirelim.
Soğuduktan sonra pudra şekerini şüzgeç yardımıyla her tarına serpip afiyele yiyelim.

PASTIRMALI MELEMEN



Kahvaltı sofrasının kokulu gülü pastırmanın melemenle buluşması...

3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı arnavut biberi
1 adet sivri biber
4 adet küçük turşu biber
3 adet orta boy domates
3 dal maydonoz
tuz - karabiber - kırmızı pul biber
4 dilim çemenli pastırma
1 yumurta + 1 yumurta sarısı


Sahana yağı alallım ısınınca küçük doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri yağa katıp kavuralım. Kabukları soyulmuş domatesleri küçük küçük doğrayıp biberlere katalım, yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Suyunu hafif çekince ince doğranmış maydonuzu ve küçük doğranmış turşu biberleri, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip şöyle bi karıştıralım pastırma dilimlerini melemenin üzerine yerleştirelim, yumurta ve yumurta sarısını ekleyip hafifçe pişirip ocaktan alalım. Afiyet olsun...

24 Mart 2010 Çarşamba

TURŞULU ÇORBA




Fark yaratan çorbam...

7 su bardağı su
3 çorba kaşığı sıvı yağ
yarım tavuk göüsü haşlanmış
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı un silme
1 kereviz
1 havuç
1 patates
4 salatılık turşusu
yarım çay bardağı turşu suyu
1 fincan üzüm sirkesi
1 çay bardağı kıyılmış dereotu - tuz

Servis zamanı: Limon suyu, sirke, isteğe göre tereyağını eritip kırmızı pul biberle karıştırıp üzerine gezdirebilirsiniz...

Haşlanmış tavuk etlerini minik parçalara bölelim, suyunun bir bölümünü çorba için ayıralım.

Sebzeleri küp şeklinde doğrayıp az suda hafif haşlayalım. Havucu haşlayıp kenara alalım, ardından patatesi haşlayıp kenara alalım en son olarakta kerevizi haşalayıp ocağı söndürelim.

Çorba tenceresine sıvı yağı alalım ısınınca ince kıyılmış soğanları katıp kavuralım. Unu ilave edip kavuralım. Kokusu çıkınca tavuk ve sebzenin haşlama suyunu katalım iki taşım kayanatalım. Ardından haşlanmış sebzeleri katalım özleşene kadar kaynatalım.

Turşu suyunu çorbaya ekelyip bir taşım kaynatın. Küp doğranmış salatalık turşusu ve tavuk etlerini ekleyip, sirkesinide katıp ocağı söndürelim. İnce kıyılmış dereotunu katıp karıştıralım 5 dak. dinlendirip servis yapalım... Afiyet olsun...

İRMİK PASTASI




En favori pastam...

7 kaşık irmik
1 su bardağından az toz şeker (dudak paylı:))))
1 litre süt
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket vanilya
1 paket petibör bisküvi iri kırılmış
2 avuç fındık kırığı

Üzeri için: Fındık kırığı, kakao, eritilmiş bitter çukulata

Süt, irmik, şeker, margarin tencereye alalım. Orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirelim. Son anda vanilyayı atalım. Dana gözü olunca hemen ocaktan alalım.

Borcam dikdörtgen tepsiyi suyla ıslatıp irimiğin yarısını dökelim. Arasına bisküvi parçalarını ve fındık kırığı ile kapalayalım kalan irmiği üzerine dökelim. Islak spatulayla üzerini düzleyeli üzerine fındık serpelim buzdolabında bir gece bekletelim.

Servis zamanı dilimleyip üzerine bol kakao serpelim eritilmiş çikolatayla süsleyip afiyetle yiyeli....

Not: İrmik çobuk katılaştığı için piştikten sonra çok hızlı hareket etmeliyiz...

19 Mart 2010 Cuma

KUZU KULAKLI YEŞİL SALATA



Ekşi sevenlere özel salata...

1 bağ kuzu kulağı
1 küçük kıvırcık
2 orta boy kırmızı soğan
1 limon suyu - tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
3 adet kırmızı arnavut biberi
1 baş sarımsak turşusu
Kokteyli domates

Geniş bir kabın içine kuzu kulağı, kıvırcık ve arnavut biberini doğrayalım. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu katalım elimizle karıştıralım. Servis tabağına alalım.

Salatının üzerini halka soğan, kokteyli domates ve sarımsak turşusuyla süsleyelim. Afiyet olsun...

HELLİM PEYNİRLİ BARBEKÜ TAVUK



Bodrum'dan gelen lezzet...

1 Tavuk göüsü izgaralık doğranmış
2 adet kırmızı biber
4 adet sivri biber
200 gr mantar
2 iri kuru soğan
dilimlenmil suda bekletilmiş hellim peyniri
10 adet kornişon turşu
10 diş sarımsak
Rivera zeytinyağı
Biberiye - kırmızı pul biber - kekik

Biberleri uzunlamasına ortadan ikiye bölelim. Mantarların kabuklarını soyalım, soğanı yuvarlak kalın dilimleyelim.

Derin bir kabın içine sarımsakları rendeleyelim zeytinyağını katalım baharatları katalım karıştıralım. Önce zebzeleri bu karışıma bulayıp bir tabağa alalım. Ardından tavukları bu sosa bulayıp yaklaşık 2 saat bekletelim.

İyice ısınmış telleri yağlanmış berbekü ızgarada önce zebzeleri ardından tavuğu pişirelim. İnce dilimlenmiş salatalık turşusunu da ızgara 5 dak. kadar tutalım.Tavukları ateşten almadan önce üzerlerine ince dilimlenmiş hellim peyniri koyalım. Peynir erimeye başlayınca ateşten alalım.

Kuzu kulaklı yeşil salata eşliğinde servise sunalım... (Salatalar bölümünde)

Afiyet olsun...

ACILI SABAH KURABİYESİ



Çayın vazgeçilmezi...

2 yumurta (1 yumurta sarısı kurabiyenin üzerine ayrılacak)
125 gr. terem yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
yarım limon suyu
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri için: Çöreotu ve susam

* Üzerine süreceğimiz yumurta sarısının içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve bir çimdik toz şeker katarsak parlak ve kırmızı olur.

Çukur bir kaba bir yumurta + 1 yumurtanın akı, yoğurt, sıvıyağ, şeker, limon suyu, tuz, mahlep ve oda ısısında yumuşamış yağı ilave edip elimizle krıştıralım kabartma tozu katılmış unu azar azar ilave edelim yumuşak bir hamur elde edelim. Son olrakta kırmızı pul biberi ilave edip ceviz büyüklüğünde yuvarlak şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. (Yağlı kağıda az bi sıvı yağda sürersek güzel oluyor) Üzerine yumurta sarısı sürelim. Çörek otu ve susam serpelim. Önceden ısıtılmış 190 dere fırında 35 dakika üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun...

TAVUKLU EKŞİLİ BAMYA




En sevdiğim tavuklu bamya..

1 kutu bamya konservesi
Sıvıyağ ve tereyağı
1 iri kurusoğan
1 adet domates rendesi
1 adet doğranmış domates
1 tavuk göüsü kuşbaşı doğranmış kuzu kol yağı ve tereyağında kavrulmuş
1 limon suyu
Tuz - karabiber
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı biber salçası

Soğanı ince kıyalım ısınmış tereyağı ve sıvıyağ karışımına ialve edelim kavuralım.

Domates salçasını ilave edelim kokusu çıkınca rende domatesi katalım tuzunu ve karabiberini ekleyip şöyle bir çevirelim. 2 su bardağı kadar sıcak suyunu ve sulandırılmış biber salçasını ilave edelim orta ateşte kaynamaya bırakalım.

Kaynayan suya bamyaları, kavrulmuş tavuk etini, limon suyu ve doğranmış dometesi ilave edip 7 dakika pişirelim. Domatesli pirinç pilavı eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun...

ÇİKOLATALI ÇUBUKLAR





Kahvaltı sofrasının tatlı kaçamağı...

1 paket sade grissini
1 paket bitter çukulata
3 çorba kaşığı süt

Süslemek için
Hindistancevizi
Renkli süsleme şekeri
Toz fıstık

Çikolatayı küçük parçalara ayırın ve cam bir kaseye alın. Kaseyi içi sıcak su dolu bir kabın içine yerleştirerek çikolatayı eritelim ve sütü azar azar ilave ederek kıvam tutturalım. Erimiş çukulatayı düz bir tabağa dökelim.

Grissinilerin yarısından fazlasını çukulatayla buluyalım, çukulata donmadan üzerlerine süsleme şekeri, hindistan cevizi ve fıstkla süsleyelim ve yağlı kağıt üzerine dizelim. Donduktan sonra servis yapalım... Afiyet olsun...

SİMİT KEYFİİ






Pazar günü kahvaltı soframızı simitle keyiflendirelim...

Simit
Pastıtma dilimleri
Fıstıklı salam dilimi
Kahvaltılık acı salçalı
Kaşar peyniri rendesi
Tereyağı
Kayısı haşlanmış yumurta

Simidi enlemesine keselim. İçlerine tereyağı sürelim, alt kısmına acı sürelim pastırma ve salam dilimlerini yerleştirip ızgaraya bırakalım, simidin üst kısmının içinede rende kaşarla kaplayıp hepsini bir ızgaraya sürelim kaşar eriyince,pastırma ve salamın kokusu çıkınca fırından alalım ve simitleri birleştirelim. Kayısı haşlanmış yumurtayıda simidin ortasına yerleştirip servise sunalım. Yanında bir demlik tavşan kanı çayla servise sunalım.:)) Afiyet olsun...

11 Mart 2010 Perşembe

SEBZELİ MERCİMEK ÇORBASI





Vitamin deposu çorbam...

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağından az ince bulgur
Tereyağı ve sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz
1 adet patates
1 iri bağ ıspanak
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı acı biber salçası
1 parça limon tuzu
3 adet kurutulmuş acı kırmızı biber
Bir parça ilikli kemik
Tuz – kırmızı pul biber - karabiber
Süslemek için doğranmış kereviz yaprağı

Geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı koyup ısıtalım ince kıyılmış soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavuralım bırakalım. Mercimekler ezilince rende havucu ve bir kasede sulandırılmış acı biber salçasını, tuzunu katalım karıştıralım. Bir taşım kaynadıktan sonra ince doğranmış ıspanak, rendelenmiş kereviz ve patatesi ilave edelim karıştıralım. Kurutulmuş biberleri , ince bulguru da ilave edip kaynamaya bırakalım. Suyla eritilmiş limon tuzunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alalım. Servis kasesine alalım üzerini baharatlar ve kereviz yaprağıyla süsleyelim. Limon ve beyaz peynir eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun….

BULGAR PİLAVI





Komşumuz Bulgaristan'dan gelen tad...

1 kase baldo pirinç (1 saat tuzlu sıcak suda ıslatılmış)
Yarım çay bardağı tel şehriye
Tereyağı ve sıvı yağı
Tuz – tane karabiber
500 gr. İrisinden hindi boynu
Domates – dereotu – karabiber
Kaymaklı yoğurt – acı Arnavut biberi
Hindi boyunlarını iyice yıkayalım bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar su, tuz, tane karabiber ilave edip 1,5 saate yakın haşlayalım.
Pilavımız için tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım. Isınınca tel şehriyeyi katalım koyu pembe oluncaya kadar kavuralım. Yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuzunu katıp sıcak hindi boynunun haşlama suyunu döküp pişmeye bırakalım.
Haşladığımız süzdüğümüz hindi boyunlarını tereyağı ve sıvı yağı katılmış tencerede iyice kavuralım. Ocaktan alıp ılımaya başlayınca didelim.
Servis zamanı kaselere 3 çorba kaşığı didilmiş hindi eti koyalım üzerine pilavı koyup bastıralım servis tabağına ters çevirerek bırakalım üzerine karabiber serpelim . Tabağımızı domates dilimleri ve dereotuyla süsleyelim. Kaymaklı yoğurt ve acı biber eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun…

ETLİ KABAK DOLMASI



Kabak sevmeyene kabağı sevdiren dolmam...

1 kg. kabak
1 kase koyun dana karışık kıyma
1 çay bardağı köftelik bulgur
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı sumak
1 tutam yenibahar
1 tutam dolma baharı
1 tutam karabiber
1 tutam kekik
1 çorba kaşığı limon suyu - tuz
Suyu için
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı - tuz
1 domates dolma ağızlarına kapak yapmak için


Servis zamanı
Sarımsaklı dereotlu yoğurt
Yağda yakılmış kırmızı biber
Soğanı ince kıyalım, sarımsağı rendeleyelim, bulguru ayıklayalım ve kıymaya katalım. Baharatları, limon suyunu, salçaları ve yağları da kıymaya ilave edip az su ilave ederek macun gibi yoğuralım.
Kabakları oyacağın tırtıklı kısmıyla kazıyalım, ortadan ikiye bölüp içlerini oyalım. Yıkayıp kurulayalım.
Kabakların içini bulgurlu kıymayla dolduralım. Domatesi kapak olacak şekilde kesip dolmaların ağzını kapatalım. Tencereye dolmaları yatık biçimde dizelim.
Bir tasın içine su koyalım salçayı, yağları ve tuzu ilave edip iyice karıştıralım. Dolmaların üzerine dökelim. Dolmalar dağılmasın diye üzerlerine tabak koyalım pişirmeye bırakalım.
Servis zamanı sarımsaklı kıyılmış dereotlu yoğurt dökelim. Üzerine de tereyağında yakılmış toz kırmızı biber ile süsleyelim. Afiyet olsun….

EKŞİLİ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI





Ekşi sevenlere özel dolma...

300 gr. Salamura yaprak
2 su bardağı Osmancık pirinç
1 iri kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı pirince koymak için
Yarım çay bardağı zeytinyağı suyuna katmak için
Kişniş – karabiber – kırmızı pul biber – sumak – tarçın –
Yenibahar – dolma baharı – toz şeker
1 paket dolmalık fıstık
Yarım paket kuş üzümü
1 tatlı kaşığı limon tuzu suyla sıvılaştırılmış
Yarım limon suyu pirince katmak için
Yarım limon suyu suyuna katmak için
1 çorba kaşığı sumak ekşisi pirinç için
1 çorba kaşığı sumak ekşisi suyuna
Pirinci tuzlu sıcak suda saat ıslatalım.
Yaprakları sıcak suda sefer yıkayıp tabağa alalım.
Soğanı ince kıyalım tuzla ovalım, sarımsağı rendeleyelim ,içene yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edip köfte yoğurur gibi iyice yoğuralım. Dolmalık fıstıkları tavada yağla kavurup pirince ilave edelim. Suda ıslatılmış kuş üzümlerini ve tüm baharatları, limon suyunu limon tuzunun bir bölümünü, sumak ekşisini pirince katıp iyice ezercesine yoğuralım.
Hazırladığımız içle yapraklarımızı saralım. Tencerenin içine yaprakla kaplayıp dolmaları dizelim.
Geniş bir kaseye suyu alalım içine zeytinyağını, tuzu, limon tuzunun kalanını, sumak ekşisini, bir tutam sumak ve limon suyunu katıp karıştıralım. Dolmaların her katına bolca dökelim. Dolmaların üstünü yaprakla kapatıp üzerine tabak kapatıp önce orta ateşte, sonra kısık ateşte pişirelim.
Soğuyunca tencereden alalım üzerine limon suyu, zeytinyağı ve limon dilimleriyle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun….

BAYRAM KAHVESİNİN ELMALI ÇUKULATASI






Bayrama özel elmalı çikolatalarım ve Türk kahvesi bol köpüklü....

1 paket hazır kakaolu kek
2 küçük elma
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı fındık kırığı
1 paket fıstıklı bitter çikolata
2 yemek kaşığı krema
Süsleme şekeri ve fıstık tozu
Elmaların kabuklarını soyup irice rendeleyelim. Üzerine toz şekeri tarçını atıp elimizle yoğuralım.
Keki mutfak robotunda un haline getirip elmaların üzerine serpelim fındık kırığını da ilave edip yoğuralım. Buzdolabında yarım saat dinlendirelim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayalım.
Çikolatayı ve kremayı bir kabın içinde eritip iyice karıştıralım. Elmalı topları çikolataya bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Üzerlerine süsleme şekeri ve toz fıstık serpelim. 1 gece buzdolabında bekletelim.
Bol köpüklü Türk kahvesiyle servise sunalım. Afiyet olsun…

10 Mart 2010 Çarşamba

ÇUKULATA SOSLU PROFİTEROL



En sevdiğim tatlı....

1 paket profiterol topları
Ara krema
½ süt
1 yumurta
1 su bardağından az toz şeker
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
Üstü için
1 kutu hazır krema
80 gr. Bitter çukulata
Yeşil file fıstık
Yumurtayı şeker ile çırpalım. Yavaş yavaş un ve sütü ilave ederek çırpmaya devam edelim. Kaynayınca ocaktan alıp tereyağı ve vanilyayı ilave edelim. Profiterol toplarının üstlerini keselim kremayla doldurun ve kapatın.
Üstü için bir tencereye sıvı kremayı dökelim içine çukulataları kırarak ilave edelim çukulatalar eriyene kadar ocakta tutalım. Kremamız ılımaya başlayınca profiterol toplarının üzerine dökelim. File fıstıkla süsleyip bir gece buzdolabında bekletip servise sunalım. Afiyet olsun…

MAHLEPLİ KANDİL SİMİDİ



Mis gibi mahlep kokusu alıp götürür beni çocukluğuma....

Gerekli malzeme
250 gr. Tereyağı
4 su bardağı un – 1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep – 1 tatlı kaşığından az tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker – 1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Üzeri için
2 yumurta sarısı – susam ve çörekotu
Mahlep, tuz, şeker ve elenmiş un, kabartma tozunu yoğurma kabına alalım, iyice karıştıralım. Tereyağını küp küp doğrayıp unlu karışıma katalım ve parmak uçlarımızla yedirelim.
Sirke, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyelim. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim. Hamuru 1 saat buzdolabında dinlendirelim. Buzdolabından çıkarttığımız hamuru yumuşaması için oda ısısında 10 dakika bekletelim.
Hamurdan küçük parçalar kopartıp mini simit modelini verelim yağlanmış tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısı sürelim ve susama batıralım. Diğer simitlerimizin üzerine de tuz serper gibi çörek otu serpelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun….

BAHARATLI ZEYTİNLER



Ekşi sevenlere bandıra bandıra yemeli zeytin...:):)

1 kase çizik zeytin
3 çorba kaşığı taze kişniş (yoksa 1 çay kaşığı toz kişniş)
3 çorba kaşığı maydanoz
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
Yarım çay kaşığı kimyon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı limon suyu
Süslemek için kırımızı Arnavut biberi – maydanoz – limon parçaları
Zeytinleri kavanoza dolduralım. Maydanoz ve kişnişi kıyalım. Sarımsağı rendeleyelim. Zeytinlere ilave edelim.
Baharatları zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırıp zeytinlerin üstüne döküp iyice karıştıralım. Kavanozun ağzını kapatıp sık sık çalkalayarak en az 1 hafta buzdolabında muhafaza edelim.
Servis zamanı üzerine kıyılmış maydanoz, limon parçaları ve ince kıyılmış Arnavut biberi ile süsleyelim. Afiyet olsun…

EKMEK PANE


Pazar sabahının mis kokulu ekmeği....

10 adet tost ekmeği
100 gr. Urfa peyniri
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
4 yumurta
Kızartmak için sıvıyağ
Tost ekmeklerinin kenarlarını keselim. Peyniri dilimleyelim. İki ekmeğin arasına dilimlenmiş peynirden koyalım ve kenar kısımlarını una bulayıp süte batıralım. Son olarak da ekmeklerin her tarafını çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartalım. Servis yapalım. Afiyet olsun…

ÇEŞNİLİ TEREYAĞI


Tereyağının süslenmiş hali...

1 küçük paket tereyağı
1 diş sarımsak
1 tutam kıyılmış dereotu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru kekik
Tuz
Tereyağını oda sıcaklığında yumuşayıncaya kadar bekletin. Sarımsağı rendeleyerek tereyağına ilave edin. Dereotu, tuz, kırmızı pul biber ve kekik ekleyip iyice karıştırın. Kasenin içene streç film serip tereyağını içene yerleştirin şekil alması için, buzdolabında 1 saat beklettikten sonra sıcak ekmek, peynir ve tavşan kanı çayla servise hazırdır. Afiyet olsun…

SUCUKİÇİ YUMURTALI



Sucugu aratmayan tad... Sucukiçi...

250 gr koyun kıyma
2 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı - tuz
Üzeri için yumurta
Kıymanın içine tüm baharatlar, yağ ve sarımsak katılıp iyice yoğrulur. Bir gece dinlendirdikten sonra yağda çevirip üstüne yumurta karıp servise sunalım. Afiyet olsun…
Not: Tavaya ihtiyacımız kadar sucuk içi alırız. Önerim kişi başı 1 çorba kaşığı sucuk içidir. Bu ürünü en fazla 1 hafta içerisinde tüketiniz….

PEYNİRLİ KANEPE



Beş çayı için pazar kahvaltı keyfi için iadeal önerim...

1 kase beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2 dal yeşil soğan
1 adet közlenmiş kırmızı biber
1 yumurta
Kırmızı pul biber – kekik – az karabiber
1 domates
1 fincan rende kaşar peyniri rendesi
1 adet ekmek dilimlenmiş üzerine kase margarin sürülmüş

Bir kaba beyaz peyniri rendeliyoruz. Üzerine yumurtayı kırıyoruz. Maydanoz, dereotunu, yeşil soğanı, közlenmiş kırmızı biberi doğruyoruz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Macun gibi bir kıvam elde ediyoruz. Elde ettiğimiz bu karışımı yağlanmış ekmeklerin üstüne sürüyoruz.
İster ızgarada ister 180 derece fırında 8-10 dakika pişiriyoruz.
Ekmekler pişmeye başlayınca domates dilimini ilave edelim. Son anda kaşar rendesini serpelim.
Büyük bardak tavşan kanı çayla servise sunalım. Afiyet olsun…

SARAY USULÜ SOĞANLI YUMURTA



Saray usulü kahvaltı:)


2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
1 adet iri kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Karabiber – tuz – kırmızı pul biber - yenibahar
1 çimdik tarçın – 1 çimdik toz şeker
2 yumurta - 1 adet yumurtanın sarısı

Yağları tavaya alalım kızınca ince doğranmış soğanı katıp kavuralım. Soğanlar yumuşamaya başlayınca salçayı katalım şöyle bir çevirelim, baharatları ve tuzu ilave edelim 2 yumurtayı kıralım yayalım tavanın ortasına da yumurta sarısını bırakalım yayalım az pişirelim servise hazırdır. Afiyet olsun…

KÖZLENMİŞ BİBER SALATASI




Kahvaltı sofrasının iştah açan salatası...

4 adet közlenmiş biber (ekşi olması için ben kavanozda tat marka aldım)
1 avuç maydanoz ince kıyılmış
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tulum peyniri
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı elma sirkesi – tuz
Közlenmiş biberleri 2 cm kalınlığında uzun şeritler halinde doğrayın. Servis tabağına alın.
Zeytinyağı, sirke, ince doğranmış sarımsak ,tuz ve maydanozu karıştırın harmanlayın biberlerin üzerine dökün. Tulum peyniri parçalarıyla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun….

ISPANAK SALATASI


Sofranın tadı tuzu salata...


Malzemesi
2 bağ ıspanak
3 yemek kaşığı rivare zeytinyağı
Tuz – karabiber – 1 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
4 yemek kaşığı yoğurt
1 avuç ceviz içi

Üzeri için
3 adet közlenmiş kırmızıbiber
1 yemek kaşığı rivera zeytinyağı
Közlenmiş biberleri küp şeklinde doğrayalım. Yağda 3 dakika soteleyelim.
Yoğurda sarımsağı rendeleyelim ve çırpalım. Ispanak, doğranmış dereotu ve iri doğranmış cevizleri ekleyip karıştıralım. Üzerine biberleri yerleştirip servise sunalım. Afiyet olsun….