31 Temmuz 2010 Cumartesi

ZEYTİN EZMELİ MİNİ MİDYE POĞAÇALAR




Nefis zeytin ve poğaça kokusu çaya davet ediyor....

2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4-5 damla limon suyu
4 su bardağı un
1 kase hazır zeytin ezmesi
üzeri için 2 yumrta sarısı ve çörek otu

Sıvı yağ, su ve tuzu karıştırma kabına alın. Kabın içine karbonat, karbonatın üzerine limon suyu damlatalım. Unu eleyerek azar azar ileve edip kulak memesi kıvamında hamur elde edelim.

15 dakika kadar hamuru dinlendirelim...

Limon büyüklüğünde parçalara bölüp merdaneyle yarım santim kalınlığında küçük yuvarlaklar açalım. İçlerine zeytin ezmeyi koyup yarım ay şeklinde kapatalım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim....

Yumurta sarısına az sıvı yağ az toz şeker ilave edip karıştıralım. Poğaçaların üzerine sürelim. Üzerlerine çörek otu serpip önceden ısıtılmış 185 derece fırında pişirelim... Afiyet olsun...

30 Temmuz 2010 Cuma

MOZAİK PASTA





Pastaların içinde en çok sevdiğim mozaik pasta:)) Eskiden bir paket katı yağ ile yapardık zararlı olduğu için artık krema ile yapıyorum... İster çukulata olarak yiyin ister pasta olarak harika bir lezzet... Denemeniz dileğiyle.

2 paket sütlü çukulata
2 paket bitter çukulata
2 avuç fındık kırığı
2 kutu çiğ krema (400 ml)
50 gr katı yağ
1,5 paket pötibör bisküvi

Krema, çikolata ve tereyağı bir kapta çok kısık ateşte eritin ve 30 dakika kadar soğumaya bırakın.

Bisküvileri kırıp çikolatalı karışıma ilave edin, fınık kırıklarını katın iyice karıştırın.

Dikdörtgen kek kalıbının içine yağlı kağıt serip karışımı aktarın ve 3-4 saat buzlukta dondurun daha sonra dolaba alın toplam 24 saat sonra dilimleyerek servise sunun... Afiyet olsun...

MOZZARELLA PEYNİR EDREMİT ZEYTİNİ




Göze ve damağa hitap eden kahvaltılığım....

Dometesi yelpaze gibi kesip aralarına mozzeralla peynir dilimleri bıraktım... İri edremit zeytinini zeytinyağı, pul biber ve kekikle tatlandırıp nane yaprakları ve iyi demlemlenmiş çay sıcak ekmek hımmm... Afiyet olsun...

KUMRU



Hayırlı cumalar:)) Kolay kumru tarifi dar zamanalarda nefis tat arayanlara... Sevgilerimle

2 adet sosis
2 kalın dilim salam
kaşar peyniri
tereyağı
ketçap, mayonez


Sosis ve salamı julyen doğrayıp az yağda soteleyelim...

Sandaviç ekmeklerinin içine kavurduğumuz salam, sosis ve kaşar peyniri koyup tost makinasında kaşar peyniri eriyene kadar tutalım...

Kaşar peyniri eriyince içine ketçap ve mayonez sıkalım. Ekmeklerin üzerine teryağı sürüp servise sunalım... Afiyet olsun...

27 Temmuz 2010 Salı

KALAMATA ZEYTİN SUNUMU




Günaydın:))) Bu güzel yaz sabahına uygun zeytin ve peynir tabağı hazırladım beğenmeniz dileğiyle....

1 kase kalamata siyah zeytin
Zeytinin sosu için: sızma zeytinyağı, limon suyu, kırmızı pul biber, kekik
1 adet salkım domates
Domatesin içi için: 3 çorba kaşığığı krem peynir, 3 çorba kaşığı tulum peyniri

Dometesi 4 de bölelim çiçek yaprakları gibi açalım... Krem peynir ve tulum peynirini iyice karışrırıp domatesin içini dolduralım...

Servis tabağına alalım... Etrafını soslu iri kalamata zeytinlerle süsleyip servise sunalım... Afiyet olsun...

25 Temmuz 2010 Pazar

BADEMLİ DAMLA ÇUKULATALI KEK





Mis gibi badem aromalı, badem parçacıklı, damla çukulatalı nefis kekimi denemenizi tavsiye ederim... Yanına da buz gibi Uludağ limonata:)))

3 yumurta
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı süt
2 avuç dövülmüş badem
2 avuç damla çikolata
çeyrek şişe badem aroması
2 su bardağı 2 kere elenmiş un
yarım paketten fazla kabartma tozu

Üzeri için: eritilmiş nutella ve pasta süsü

Yumurtaları derin bir kapta toz şeker katıp 4 dak. kadar çırpalım.

Sıvı yağ ekleyip çırpamaya devam edelim, sütü ekleyip biraz daha çırpalım...

Elenmiş un, kabartma tozu, badem kırıkları, damla çikolata, badem aroması katıp tahta kaşıkla karıştıralım...

Yağlanmış küçük boy kek kalıbına hamurumuzu dökelim...

Önceden hafif ısıtılmış 170 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirelim...

Soğuyunca kalıptan çıkartıp servis tabağına alalım. Üzerine eritilmiş nutella sürelim pasta süsüyle süsleyip servise sunalım... Afiyet olsun...

GORALI





Günaydın:)) Mutlu pazarlar:))) Mutlu sofralar:)) Bu güzel pazar sabahı kahvaltı masamızı goralıyla şımarttım denemeniz dileğiyle:)))

Tarifi olmasayan goralının yapılışı:)) Sandaviç ekmekelerini tost makinasında ısıtıp içine rus salatası sürelim... Salçalı sosis, ızgara sucuk dilimi, salatalık turşusu dilimleri, mayonez, ketçap, hardal kocamaan ısırımlık goralı servise hazırdır.... Afiyet olsun...

23 Temmuz 2010 Cuma

MANTARLI SUCUKLU PİZZA




Hayırlı cumalar:)) Bu güzel cuma sabahı ekmek hamuruyla mantara doymuş kolay pizzamdan yaptım... Nefis oldu denemeniz dileğiyle....

1 ekmek hamuru
yarım çay bardağı tat domates püresi
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy domates
kekik - 1 çimdik toz şeker - kırmızı pul biber - karabiber
1 küçük kavanoz mantar
sucuk - yeşil dolmalık zeytin
rende çerkez peyniri

Yağlanmış tepsiye hamuruzu bırakalım parmak uçlarımızı sıvı yağa batırıp hamurumuzu açalım.

Sosu için, domates püresinin içine 1 çorba kaşığı sıvıyağ, birer tutam kekik, kırmızı pul biber, karabiber ve bir çimdik toz şeker katıp karıştırıyoruz.

Hamurun üzerine sosumuzu serelim ve tereyanı minik parçalar halinde pizamızın üzerine bırakalım, kuşbaşı doğranmış susuz domates parçalarınıda hamurun üzerine dizip ılık 170 derece fırına sürelim hamur pişmeye yakın üzerine kaşar peyniri rendesinin bir bölümünü serelim ve doğranmış mantar, sucuk, dolmalık zeytin, dizelim tekrar fırına sürelim.
İnmeye yakın kalan kaşar rendesini üzerine serpip fırına verelim. Peynir eriyince fırından alalım, biraz dinlendirip servise sunalım. Afiyet olsun...

22 Temmuz 2010 Perşembe

BİBER SARMA




Merhabalar:))) Bu sabah kahvaltı sofrasına közlenmiş biber sarmaları yaptım çok nefis oldu denemeniz dileğiyle...

5 adet kırmızı iri biber
5 adet iri sivri biber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kase tulum peyniri
2 avuç ceviz içi
1 tutam kıyılmış maydonoz
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
nane yaprakları

Teflon tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağı ekleyelim. Isınınca biberleri közlemek üzere tavaya dizelim...

Çukur bir kaseye tulum peynirini, zeytinyağı, kıyılmış maydonoz ve ceviz kırığını alıp iyice harmanlayalım.

Önlü arkalı közlenen bibelerin kabuklarını soyup uzunlamasına ikiye bölelim çekirdeklerini çıkartalım...

Biberlerin enli kısmına 1 çorba kaşığı kadar peynirli içten koyup saralım...
Servis tabağına sarmalarımızı dizelim. Nane yapraklarıyla süsleyip üzrine az zeytinyağı gezdirip servise sunalım.... Afiyet olsun...

18 Temmuz 2010 Pazar

SUSAMLI POĞAÇA





Günaydın:))) İyi pazarlar... Bu sabah evim mis gibi iştah açan mahlep ve susam kokusuna teslim oldu:)) Bu kokuyu duyunca çay nerede diyor insan...Denemeniz dileğiyle...


250 terem yağ oda sıcaklığında bekletilmiş (ülker marka)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı eski kaşar peyniri rendesi (kokulu olanından tadı kokusunda saklı)
1 çay bardağı taze kaşar peyniri rendesi
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı elenmiş un

Üzeri için: 2 yumurta sarı az sıvı yağ ve bir çimdik toz şeker katılmış + susam

Terem yağ, sıvıyağ, yoğurt ve sirkeyi bir kaba alıp mikserle çırpalım krema kıvamında olsun...

Tuz, rende taze ve eski kaşar peyniri katalım elimizle karıştıralım. Un ve kabartama tozunu eleyerek karışıma ilave edelim. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Üzerini streçle kapatıp 1 saat buzdolabında dinlendirelim.

Buzdolabından aldığımız hamuru 10 dak dinlendirip oval şekil verip yağlanımış yağlı kağıdın üzerine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dak kadar üzerleri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...

19/Temmuz/2010 Pazartesi günü DEĞİŞİM Gazetesinde yayınlanan tarifim....

16 Temmuz 2010 Cuma

ZEYTİNLİ OMLET




Hayırlı cumalar... Yeşil ve siyah zeytinle şenlenmiş omlet... Denemeniz dileğiyle...

3 yumurta
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
5 adet yuvarlak doğranmış yeşil dolmalık zeytin
5 adet küçük parçalar şeklinde doğranmış siyah zeytin
1 tutam kıyılmış maydanoz
1 çimdik un
çay kaşığının ucuyla kabartma tozu
1 dolu tatlı kaşığı trabzon tereyağı (muratbey marka nefis kokuyor)
2 çorba kaşığı rende çerkez peyniri...

Yumurtalara tuz ve karabiber katıp çırpalım.

Un, kabartma tozu, doğranmış iki çeşit zeytini ve kıyılmış maydanozu çırpılmış yumurtaya ilave edip şöyle bir karıştıralım.

Tavaya tereyağı katıp eriyince yumurtayı dökelim. Yumurtanın altı pişince bir tabağa alıp diğer tarafını pişirmek için tekrar tavaya koyalım...

Pişen omleti servis tabağına alıp üzerine rende çerkez peyniri serpip servise sunalım... Afiyet olsun...

13 Temmuz 2010 Salı

KAHVALTILIK EZME





Günaydın:))) Kahvaltı soframın vazgeçilmez tadı kahvaltılık ezme hepsini yiyebilirdim zor dur duuuur dedim... Denemeniz dileğiyle.... Sevgilerimle...

2 adet közlenmiş bostan patlıcan
2 adet kırmızı közlenmiş biber
2 adet közlenmiş domates
2 diş ezilmiş sarımsak
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı antep biber salçası
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
az kekik, tuz

Közlenmiş patlıcanı soyup rondoda 1-2 çevirip tabağa alalım, kabukları soyulmuş közlenmiş kırmızı biberi de rondoya alıp 1-2 çevirip patlıcana ilave edelim. Közlenmiş domatesleri soyup çatalla ezelim domates su salarsa süzgeçte süzüp patlıcanlara ilave edelim. Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, biber salçası, sirke ve baharatları katıp iyice karıştıralım ve servise sunalım. Sıcak ekmek demli çay tam yağlı beyaz peynir hımmm hımmm.... Afiyet olsun...

9 Temmuz 2010 Cuma

SALÇALI SOSİS



Kahvaltı soframızı şımartmak için salçalı sosis ve nefis rus salatası....

1 tabak dilimlenmiş sosis
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pulbiber

Sosisleri dilimleyip, 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyduğumuz tavada bir kaç dakika pişirelim. Arasıra karıştırıp hepsinin biraz kızarmasını sağladıktan sonra bir kase içinde salçayı sıcak su ile ezip sosislerin üzerine salçalı sıcak suyu dökelim. Tuzunu baharatını ekleyip bir dakika kadar pişirip yareni rus salatasıyla servise sunalım. Afiyet olsun…

8 Temmuz 2010 Perşembe

MİRAÇ KANDİLİ TEBRİĞİ




MİRAÇ KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN... BU MÜBAREK GECENİN FEYZİNDEN GAFLETTE OLMADAN FAYDALANMAK DİLEĞİYLE...

7 Temmuz 2010 Çarşamba

SALSA SOSLU PATATES KIZARTMASI






Günaydın iyi sabahlar:))) Kahvaltı sofrasında patates kızartması benim için vazgeçilmezdir... Bu sabahda salsa soslu denedim nefis oldu... Denemeniz dileğiyle....

Yarım kilo domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet soğan
2 diş sarımsak
5 adet küçük acı biber turşusu
1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı kişniş

Patates kızartması

Domatesin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayalım üzerine sarımsak ve soğanı küçük doğrayarak ilave edelim. Tencereye zeytinyağını alıp ısınınca domates, soğan ve sarımsaklı malzemeyi tencereye ilave edip karıştıralım.

Orta dereceli ateşte ara ara karıştırarak 5 dakika kadar pişirip domates salçasını ilave edelim. 5 dakika daha pişmeye bırakalım.

Sos kıvam almaya başlayınca küçük doğranmış turşu biber, tüm baharatlar ve kıyılmış maydanozu ilave edip şöyle bir karıştırıp özleştirip sosu ocaktan alalım.

Pişen sosu derin bir kâseye aktarıp 2 saat kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra patates kızartmasıyla birlikte servis yapalım. Afiyet olsun...

****Bu sos cipslede harika oluyor:)))

Not:Salsa sosun kıvamı pişerken çok koyulaşırsa inceltmek için yarım çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.

4 Temmuz 2010 Pazar

KARIŞIK TOST







İyi pazarlar... Bu güzel pazar sabahında kahvaltılık lezzetleri birbirine katıp karışık tostu yaptım çok nefisti... Denemeniz dileğiyle sevgilerimle...

kahvaltılık acı
dilim sucuk
beyaz peynir üzeri kekikli
kaşar peynir
salatalık turşusu
kiraz domates
tost ekmeği

Tost ekmeklerine kahvaltılık salçalı acıdan sürelim, üzerine rende kaşar peyniri serpelim, ızgarada kızarmış sucukları ilave edelim. Domates dilimleri, salatalık turşusu ve beyaz peynir koyup ikinci tost ekmeğini üzerine kapatalım. Tost makinasında ekmekler kızarana kadar tutalım... Demli tavşan kanı çayla servise sunalım... Afiyet olsun....

2 Temmuz 2010 Cuma

KAHVALTI KEYFİİİ




Hayırlı cumalar.... En sevdiğim gün cumaya yakışır bir kahvaltı tabağı hazırladım, bahçamden çiçeklerle tabağıma renk kattım... Sevgilerimle...

Kahvaltı tabağının içindekiler;

Tost ekmeklerini bardakla yuvarlak kesip ızgarada pembeleşene kadar tuttum...

Beyaz peynirin içine az zeytinyağı, pul biber ve kekik ilave edip ezdim. Kaseye streç koyup ezilmiş peyniri içine bastırarak koydum şekil verip kızarmış tost ekmeğinin üzerine bıraktım... Üzerini doğranmış dolmalık zeytinle süsledim...

Kızarmış tost ekmeğinin üzerine nutella döktüm çatalı iyice kavanoza batırıp ekmeğe rulet şeklinde akıttım. Gül modelini alıyor üzerine hindistan cevizi serptim...

Kızarmış tost ekmeğinin üzerine süt kaymağı sürdüm üzerine iri bir çilek reçeli bıraktım üzerine toz yeşil fıstık serptim....

Tavada tereyağını erittim tazecik yumurtamı göz gibi kırdım beyazı pişince kızarmış ekmeğimin üstüne koydum...

Zeytin ezmesinin içine zeytinyağı, limon suyu ilave edip iyice karıştırdım kalp kasesine döktüm üzerine pul kırmızı biber ve limon kabuğu serpip servise sundum... Afiyet olsun...

16/Temmuz/2010 Perşembe günü DEĞİŞİM Gazetesinde yayınlanan tarifim....