31 Ağustos 2010 Salı

ETLİ YAPRAK SARMA



Günaydın:)) İftar sofrasına yakışır bir tat Etli Yaprak Sarması.... Yapması keyifli yemesi lezzetli sarmam... Denemeniz dileğiyle....
300 gr salamura yaprak
300 gr koyun kıyma
yarım su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
çeyrek çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı limon tuzu
1 tutam maydanoz
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber, sumak
Suyu için
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için
sarımsaklı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
1 çay kaşığı domates salçası
tuz, kırmızı pul biber
Salamura yaprakları kaynamış suyun içine bırakıp, tuzu dökmesi için bekletelim. Ben bu işlemdemden sonra 2 kezde soğuk suya yaprakları basıp süzgeçe alırım....
Pirinci tuzlu sıcak suda ıslatalım...
Kıymayı bir kaba alalım. Üzerine baharatları, kıyılmış soğanı, rende sarımsağı, kıyılmış maydanozu, rende domatesi, 1 çay kaşığı limon tuzunu, ıslatıp süzdüğümüz pirinci ve sıvı yağı katıp iyicene yoğuralım...
Tencerenin içini yaprakla kaplayıp sardığımız dolmaları dizelim...
2,5 bardak kadar sıcak suyun içine, tuz, 1 tatlı kaşığı salça, 1 çorba kaşığı sıvı yağ katıp karıştırıp dolma tenceresine kenarından dökelim. Tekrar dolmarın üzerini yaprakla kapatalım. Üzerine porselen tabak bırakıp, önce hızlı onra kısık ateşte 30 dakikaya yakın pişirelim...
Domates sosu için, tavaya yağı alalım ısınınca rende domatesleri katalım suyunu çektirmeden pişirelim. Pişmye yakın salçasını katalım. Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber katıp ocaktan alalım.
Servis zamanı tabağa sarımsaklı yoğurt koyalım, üzerine dolmarı dizelim. Dolmaların üzerine domates sosunu döküp servise sunalım. Afiyet olsun...

29 Ağustos 2010 Pazar

30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI


Esaretin bittiği özgürlüğün geldiği gün bugün.... Zafer günümüz!
HEPİMİZİN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN....
Sevgilerimle...
Banu ALTUN

27 Ağustos 2010 Cuma

ZETİNYAĞLI HAVUÇ


Günün ikinci tarifi Zeytinyağlı Havuç... Yemeside görüntüsüde nefis oldu:)) Denemeniz dileğiyle:))
Malzeme
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı rivera zeytinyağı
1 büyük kuru soğan
6 tane havuç
tuz, tozşeker
Üzeri için: sarımsaklı yoğurt, kırmızı pul biber
Tencereye yağları alalım, ısınınca küçük doğranmış soğanları katıp kavuralım. Soğanlar hafifçe pembeleşince çubuk çubuk kesilmiş havuçları katalım kavuralım. Havuçların rengi dönünce sıcak
su katalım yarım çay bardağı kadar. Tuz ve toşkeride ilave edip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Pişen havuçları soğuduktan sonra servis tabağına alalım sarımsaklı yoğurt ve pul biber serpip servise sunalım. Afiyet olsun...

HARDALLI MENEMEN


Hayırlı cumalar... Sahur sofrasına farklı önerim Almanya usulü Hardallı Menemen... Denemeniz dileğiyle...

1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 adet sivri biber
3 orta boy domates
1 çay kaşığı dolusu hardal
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
3 dal maydanoz
2 yumurta sarısı

Tavaya yağı alalım ısınınca küçük doğranmış sivri biberleri katıp yumuşayıncaya kadar kavuralım.

Rendelenmiş dometsleri katalım, pişmeye bırakalım. Menemen kıvam almaya başlayınca hardal, baharatlar, kıyılmış maydanozu katıp karıştıralım.

Cam keseye yumurta sarılarını alalım tuz, karabiber katıp iyice çırpalım. Menemenin üstüne dökelim. Çatalın ucuyla arada bir iterek yumurtanın pişmesini sağlayıp servise sunalım.
Afiyet olsun...

23 Ağustos 2010 Pazartesi

KISMET KEBABI






Merhaba:)) Ege den nefis bir lezzet KISMET KEBABI... Görüntüsü şık tadı nefis bir kebap denemeniz dileğiyle...




250 gr. kuzu külbastı
2 iri patates
kızartmalık ayçiçek yağı
1 adet iri kurusoğan
1 kase sarımsaklı yoğurt
2 yeşil sivri biber
1 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
kırmızı pul biber, kekik, tuz

Patateslerin kabuğunu soyup rendeleyin. Kızgın ayçiçek yağına tuz serper gibi patesleri atıp kızartın... Havlu peçeteyle fazla yağını alıp servis tabağına alın.

Kurusoğanı piyazlık doğrayın ayçiçek yağında kızartın... Kızaran soğanları kızarmış patateslerin üzerine dizin...

Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün...

Ardından siviri biberleri kızartın servis tabağının kenarına yerleştirin. Yağı azaltıp etleri kızartın.
Ardından dometesleri kızartın. Kızaran domatesleri tabağın yanına yerleştirin.

Teflon tavaya tereyağını ilave edin yağ eriyince kırmızı pul biber ve kekik ilave edip etleri tekrar bu sosla kızartın...

Kızaran etleri küçük küçük doğrayın.

Sarımsaklı yoğurt dökülmüş malzemenin üzerini et parçalarıyla kaplayın... Tereyağlı kızartma yağından az biraz etlerin üzerine gezdirip servise sunun...Afiyet olsun...

20 Ağustos 2010 Cuma

KARLI REVANİ





Merhabalar:)) İftar için tatlı bir düş kurdum:)) Karlı Revani... Enfes ve çok bereketli bir tatlı tarifi denemeniz dileğiyle hayırlı iftarlar...
Şerbeti için
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
Revani İçin
6 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
2 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
Üzeri İçin
2 poşet krem şanty
1 su bardağı süt
hindistan cevizi
Önce şerbeti yapalım. Şekerle suyu kaynatıp kıvam tutunca limon suyu ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp soğumaya bırakalım.
Revani için yumrutaları derin kaba kıralım şekerle köpürene kadar iyice çırpalım. Yağ ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edelim. Elenmiş un , irmik, kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesini de katıp iyicene karıştıralım. Yağlanmış kare borcam kaba dökelim önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35 - 40 dakika yani üzeri kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkan revaniyi harı gidene kadar dinlendirip soğuk şerbeti dökelim dinlemneye bırakalım.
Cam kabın içinde 2 paşet şantiyi 1 bardak sütle çırpıp katı bir kıvam elde edelim buzdolabında 2-3 saat kadar bekletelim.
Servis zamanı revanilerin üzerine bol krem şanty ve hindistan ceviziyle servise sunalım. Afieyt olsun....

14 Ağustos 2010 Cumartesi

BARBUNYA PİLAKİ



Merhabalar:) Zeytinyağlı barbunya pilakisini bir de ben yorumlayım dedim... Bol ekşili acılı hımm oldu:))) Denemeniz dileğiyle...
1 kg taze barbunya
1 çay bardağından az sıvıyağ ve rivera zeytinyağı karışımı
2 adet havuç
1 soğan
1 patates
1 yemek kaşığı salça
2 orta boy domates
5 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
yarım limon suyu
1 çay kaşığı toz şeker - tuz
Barbunyaları ayıklayıp 15 dakika bol suda haşlayalım. Ocaktan aldıktan sonra 1 su bardağı soğuk su ilave edip 5 dakika dinlendirip süzelim... Bir kerede soğuk suyun altına tutup süzgeçe koyalım.
Tencereye sıvıyağlı karışı alalım. Yağ ısınınca küçük doğranmış soğanları katıp pembeleşinceye kadar kavuralım.
Yarım ay şeklinde doğranmış havuçları katalım 5 dakika kadar kavuralım.
Salçayı ilave edelim kokusu çıkıncaya kadar kavuralım. Barbunya ve kabukları soyulmuş küçük doğranmış dometesleri ilave edelim 1-2 dakika karıştıralım.
Üstü batası soğuk su ilave edip ağzı kapalı pişmeye bırakalım.
İnmeye yakın küçük doğranmış patesler ve ortadan bölünmüş sarımsaklar, defne yaprağı , tuz, şeker, limon suyu ilave edelim pişmeye bırakalım.
Pişen barbunya yı dinlendirdikten sonra servis tabağına alalım.
Üzerine sızma zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber, minik acı turşu biberi eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun...

13 Ağustos 2010 Cuma

KÖFTELİ ALİ NAZİK





Hayırlı cumalar:)) Hem hafif, hemde lezzetli bir iftar sofrası için önerim Köfteli Ali Nazik... Denemeniz dileğiyle Hayırlı İftarlar...
Gerekli Malzeme
6 adet kalın patlıcan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Köftesi için
500 gr. dana kuzu boşluk karışık köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber, kimyon, kişniş, kırmızı pul biber, kekik
2 kalın dilim bayat ekmek içi
1 çimdik kabartma tozu
1 tutam maydanoz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için
2 subardağı sarımsaklı yoğurt
2 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı silme domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
tuz
Közlemelik 4 adet domates
Patlıcanları közleyip kabularını soyalım. Kararmasın diye limon suyu dökelim. Közlenmiş patlıcanları ezme yapar gibi incecik kıyalım. Tavaya yağ koyup 5 dakika patlıcanları pişirelim...
Domatesler rendelenir. Tavaya yağ eklenip salçalar katılır kokusu çıkana kadar kavurun. Domates ve tuz ekleyip 8 dakika kadar pişirin....
Rende sarımak, rende kurusoğan, bayat ekmek için, biber ve domates salçası, kıyılmış maydonoz, kabartma tozu, sıvı yağ ve kıyma hep birlikte yoğrulur. Dolapta 1 saat kadar dinlendirip şekil verilir... Önce ızgara pişirilir daha sonra teflon tavada az sıvı yağda kızartılır...
Servis tabağına patlıcanı serin. Üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. Izgara köfteleri ve ızgarada pişmiş domatesleri dizip domates sos dökerek servise sunalım... Afiyet olsun...


11 Ağustos 2010 Çarşamba

HURMALI KURABİYE




Hayırlı Ramazanlar diliyorum.... Ramazanın bereketi evlerimize dolması dileğiyle....
Arabistandan çok beğendiğim bir tarif veriyorum denemeniz tavsiye ederim...
Hamuru için
200 gr margarin
1 paket dr.okter kurabiye unu
2 çorba kaşığı gül suyu
1 çorba kaşığı portakal çiçeği suyu (baharatçılarda bulabilirsiniz)
İçi için
200 gr. hurma
1 tatlı kaşığı portakal çiçeği suyu
Üzeri için
Pudra şekeri
Yapılışı
İçi için hurmaları küçük parçalara bölelim çekirdeklerini çıkartalım. Rondaya alalım, poratakal çiçeği suyu ve 2 çorba kaşığı kadar sıcak su ilave edip püre kıvamına getirelim.
Hamuru için, oda sıcaklığında ki tereyağını kaba alalım unu ilave ederek ezelim. Gül suyu, portakal çiçeği suyu ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
Hamurdan küçük bezeler kopartıp ortalarını açarak hurma püresi bırakıp kapatalım. Ben yuvarlak şekil verdim.
Az yağlanmış yağlı kağıdın üzerine kurabiyeleri dizelim. Üzerlerini çatalla delelim. Önceden ısıtılmış 150 derece 30-35 dakika pebeleştirmeden pişirelim.
Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servise sunalım... Afiyet olsun...

9 Ağustos 2010 Pazartesi

YAZ CACIĞI



Hoşgeldin Raman-ı Şerif 11 ayın sultanı hoşgeldin...
İftar sofralarının vaz geçilmezi yaz cacığını kendi yemek arşimde bulunsun diye yaptım ve paylaşıyorum.... Cana can katan yaz cacığı....

4 su bardağı yoğurt

6 adet salatalık

yarım demet dereotu

yarım demet taze nane

3 diş dövülmüş sarımsak

Sızma zeytinyağı

Derin bir kabın içinde yoğurdu özeyelim.

Salatalıkları alacalı soyup küçük küpler halinde keselim yoğurda katalım. Dövülmüş sarımsağıda ilave edip iyice karıştıralım...

Servis kasesine aldığımız cacığın üstünü kıyılmış nane ve dereotuyla süsleyelim. Sızma zeytinyağı ve buz eşliğinde servise sunalım... Afiyet olsun....

6 Ağustos 2010 Cuma

ZEYTİN YAĞLI BİBER DOLMASI









Merhabalar:))) Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi soğuk soğuk Zeytinyağlı Biber Dolma... Denemeniz dileğiyle....
500 gr. yeşil dolma biber
500 gr. kırmızı dolma biber
İçi için:
2 su bardağı pirinç (yarım saat kadar ıslatılmış pirinç)
4 orta boy soğan
yarım su bardağı rivera zeytinyağı
1 paket dolmalık fıstık
1 avuç dolusu kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı dolma bahar
1 çay kaşığı kekik
1 çay kuru nane
yarım çay kaşığı tarçın
tuz ve karabiber
3 adet kesme şeker
1 rende domates
2 adet doğranmış domates ( dolmalık biberlere kapak yapmak için)
Yağ tencereye konur. Fıstıklar ilave edilip hafifçe pembeleşinceye kadar çevrilir. Ardndan kıyılmış soğanları katalım 2-3 dakika yağda çevirelim...
Islatılmış pirinci süzüp soğanlara katalım 2-3 dakika daha çevirelim. Yıkanmış kuş üzümünü ve tüm baharatları ekleyip 1-2 defa daha karıştırıp yarım su bardağı sıcak su ilave edip ateşi iyice kısıp suyunu çektirelim.
Ateşten alınan dolma içine son olarakta kıyılmış maydonoz ve rende domatesi ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakalım...

Dolma biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra soğumuş içle dolduralım. Domatesleri dilimleyip dolmara kapak yapalım. Tencereye dolmaları dizelim 1,5 bardak sıcak tuzlu su ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı da ilave ateş orta ateşte dolmalar pişirilir. Ilıdıktan sonra servis tabağına alalım 1 gece buzdolabında bekletelim...
Servis yaparken bir kasenin içine 1 limon suyu, 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı koyalım iyice çırpıp dolmaların üzerine dökelim. Limon parçaları mini acı turşu biberle süsleyip sunalım... Afiyet olsun...

5 Ağustos 2010 Perşembe

KIYMALI PASTIRMALI MENEMEN


Merhabalar.... Şöyle sıkı bir kahvaltı yapmak isteyenlere, ekmeği bana bana yemelik Kıymalı pastırmalı menemen... İştah açar:))) Denemeniz dileğiyle....
2 yemek kaşığı sıvı yağ, çok az tereyağı (aroma katsın diye)
1 adet kuru soğan
2 adet acı sivri biber
1 avuç dolsu kıyma
2 orta boy doğranmış domates
1 adet rende domates
pastırma dilimleri
tuz, karabiber, kırmızı biber, az tarçın
2 yumurta sarısı, 1 yumurtanın akı
Tavaya yağı alalım ısınınca küçük doğranmış soğanları katalım yağda çevirelim. Soğanların rengi sarınca tuz, karabiber ve çok az tarçın atıp tekrar kavuralım...
Soğanların içine küçük doğranmış sivri biberleri katalım.
Biberler yumuşamaya başlayınca kıymayı ilave edelim. Kavurmaya devam edelim...
Etin rengi dönünce doğranmış 2 adet domatesi ilave edelim...
Domatesler yumuşamaya başlayınca rende domatesi ilave edelim...
Menenmen kıvamını alınca pastırma dilimlerini yerleştirelim yumurtaları bir kapta karıştırıp menemenin heryerine dökelim... Yumurtalar pişince servise sunalım... Afiyet olsun...


3 Ağustos 2010 Salı

DAMLA SAKIZLI TÜRK KAHVESİ


Merhabalar... Türk kahvesini içmek büyük bir keyiftir benim için... En sevdiğim çeşidiyse Ege yöresine özel Damla Sakızlı Türk Kahvesi dir...

Sevgili blog arkadaşım Önzur Hanım'ın namına yudumladım bu kahveyi. Çünkü kendisi merak etmiş tarifi...

Öznur Hanım yapıp içerken kulaklarımı çınlatmayı unutmayın:))

1 paket damala sakızı (aktarda satılandan) havanda iyice ezerek toz haline getirilir ve 100 gram çekilmiş kahveye katılarak iyice karıştırılır ve kavanozda saklanır.

Bir hafta kadar buzdolabında dinlendikten sonra bildiğimiz gibi Türk kahvesi pişirilir.
1 fincan dolaptan alınmış su,
2 çay kaşığı sakızlı kahve
2 adet kesme şeker
malzeme cezvenin içinde iyice karıştırılır,
kısık ateş köpürene kadar tutulur,
1. seferde köpük kaşıkla fincana alınır,
2 kez kahve kabarınca fincana bir bölümü alınır tekrar ateşe konur
3 kez kahvemiz kabardığında tamamı fincana boşaltılır...

Çikolata eşliğinde servise sunarız.... Afiyet olsun...

2 Ağustos 2010 Pazartesi

YEMEKTEYİZ





Merhabalar:)) Bugün tarif yok çünkü yemekteyiz.. Sanal olarak da olsa bu heyecanı yaşamak güzel birşeymişş:)) Sevgili blog arkadaşım Fuat Gencal'la yani Şifalı yemekler (bağlantı kurmayı bilmiyorum Fuat Bey:((..... ) beni seçtiği için çok teşekkür ederim .
Bendeeee aşağıdaki sevgili arkadaşlarımı mimliyorumm.... Başarılar:))



Başlangıç
Yoğurtlu köfteli çorba
Ara sıcak
Peynirli miföy börek
Zeytinyağlı enginar dolma
Salata
Köz patlıcanlı domates salata
Ana yemek
İç pirinç pilavı
Domates soslu pirzola kızartma
Ana yemeğin sunumu kralın tacı olarak yapılacak
Tatlı
Kaymaklı dondurmalı revani
&
Damla sakızlı Türk kahvesi eşliğinde

Eğlence olarak hafif bir müzik eşliğinde sohbeti tercih ederim. Misafirlerimi tanımak için...

Şimdi ben seçiyorum ve mimliyorum başarılar...