29 Ekim 2010 Cuma

KIYMALI DOMETESLİ TEPSİ BÖREĞİ


Merhabalar:)) Cumhuriyet Bayramımız Kutlu olsun. Sevcincimiz coşkumuz daim olsun diyorum... Bu güzel günde şöyle bol kıymalı domatesli nefis bi börek yaptım yanında tavşan kanı çayımız hıımmm... Denemeniz dileğiyle...
Malzeme
4 yufka
3 yumurta
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
İçi için
250 gr. kıyma
2 çorba kaşığı sıvı yağı
1 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
karabiber, tuz, kimyon, tarçın, kekik
3 dal maydanoz
Böreğin içini hazırlamak için tavaya yağımızı alalım. Isınınca küçük doğranmış soğanlarımızı katıp sararıncaya kadar kavuralım. Kıymayı ilave edelim fazla kurutmadan kıymayı pişirelim. Karabiber, tuz ve kimyon ilave edip şöyle bi karıştırıp salçayı ilave edelim. Salçanın kokusu çıkınca küçük doğranmış susuz domatesleri ve bi çimdik tarçın ilave edelim. Domatesler de yumuşayınca kıyılmış maydanozu ve kekiği ilave edip karıştırıp ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
Yağlanmış tepsiye yufkayı yanlardan sarkıtarak serelim.
Çukur kapta 3 yumurtayı çırpalım. Süt ve sıvı yağ ilave edip iyice karıştıralım.
Yukaların her katına sosu bolca dökelim. Kıymalı harç dökeceğimiz yufkaya sos dökmüyoruz, kıymalı harcı her yere yayıyaruz üzerini yufayla kapatıp tekrar sos döküyoruz.
İşlem bitince üst yufklayıda sosladıktan sonra çırpılmış 1 yumurta sarısınıda üstüne fırçayla sürüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN


Atatürk , 28 Ekim 1923 akşamı birkaç arkadaşını Çankaya’daki köşküne davet ederek yemek sırasında arkadaşlarına :- Yarın, cumhuriyeti ilan edeceğiz , dedi.Misafirler hiç şaşırmadılar . Zaten böyle bir hareketi bekliyorlardı .Atatürk , Teşkilat-ı Esasi’ye ( Anayasa’ya ) konmak üzere şu öneriyi hazırladı :“ Türkiye Devletinin ...şekli cumhuriyettir. Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisitarafından idare olunur.”Böylelikle yeni devlet şeklinin cumhuriyet olacağına kesin olarak karar verildi.29 Ekim 1923 akşam saat : 18.45’te TBMM oturumu açıldı. Atatürk’ün önceden hazırlattığı Anayasa maddesinin görüşülmesine geçildi.Görüşmeler sonunda öneri kabul edildi.Milletvekilleri ayağa kalkarak üç kez “Yaşasın Cumhuriyet !” diye bağırdılar.29 Ekim 1923 Pazartesi günü saat : 20.30’da Cumhuriyet ilan edildi.

Sevgili arkadaşlar Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun... Coşkumuz sevincimiz daim olsun...

Not: 10 güne yakındır mesai yapıyorum hem sizlerden uzağım hemde bu güzel günde blogumda bayrak resmi yayınlayamadığım için çok çok üzgünüm... Akşam eve gidince yayınlayacağım... Sevgilerimle...

20 Ekim 2010 Çarşamba

YOĞURTLU ISPANAK SALATASI




Merhaba arkadaşlar:)) Vitamin deposu Yoğurtlu Ispanak Salatası... Denemeniz dileğiyle...
2 bağ ıspanak
1 orta boy kuru soğan
limon suyu
sızma zeytinyağı
tuz
1 su bardağı yoğurt
1 diş ezilmiş sarımsak
15 adet mantar
2 çorba kaşığı sıvı yağ (mantarları sotelemek için)
10 adet siyah zeytin
1 adet domates
Yıkanmış kurulanmış ıspanakları elimizle küçük parçalara bölelim. Kurusoğanı küçük küçük doğrayıp ıspanağa katalım. Üzerine limon suyu, tuz ve sızma zeytinyağı gezdirip harmanlayalım. Servis tabağına alalım.
Yoğurda az tuz ve ezilmiş sarımsak katıp iyice özeyerek karıştıralım. Ispanakların üzerine gezdirelim...
Mantarların kabuklarını soyup ince ince dilimleyelim. Teflon tavaya sıvı yağ alalım ısınınca mantarları ilave edip soteleyelim. Sotelenmiş ılımış mantarları salatamıza yerleştirelim.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp doğrayalım, domatesin iç çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayalım. Salatamıza zeytin ve domatesleri yerleştirip servise sunalım. Afiyet olsun...

17 Ekim 2010 Pazar

ETİMEK TATLISI





Mutlu, tatlı pazarlar:)) Tatlı yiyelim tatlı konuşalım dedim ve komşum Hatice hanım için Etimek Tatlısı yaptım. Gerçekten nefis bi tatlı oldu... Püf noktası bir gece dolapta beklesin... Sonra nefis bi pazar ziyafetinin üstüne şerbetli Etimek Tatlısı hımmmm hımmm.... Denemeniz dileğiyle...
Not: Hatice hanım tatlıma 10 puan verdi nefis oduğunu söyledi dünyalarda benim oldu afiyet şeker olsun canım bende o nefis ev lahmacunu unutamıyorum...
Malzeme
1 paket tuzsuz etimek
Şerbeti için
1,5 su bardağı esmer şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Muhallebisi İçin
4 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı katı yağ
Üzeri için
1 poşet krem şanty
1 su bardağı süt
yeşil file fıstık
Şerbet için tencereye tozşekeri alalım kısık ateşte karıştırarak karemelize şeker elde edelim. Şekerimiz sıvılaşınca istediğimiz renk rengi alınca 3 su bardağı kaynar suyu ilave edelim. Şeker eriyene kadar kaynatalım. Kıvamı gelince limon suyunu ilave edip 1-2 taşım kaynatım ocaktan alalım.
Kare borcama dizilmiş etimeklerin üzerine şerbeti dökelim. Dinlenmeye bırakalım.
Muhallebi için un, şeker, yumurta sarısı ve sütü katıp karıştıralım. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelince vanilya ve yağı ilave edip şöyle bi karıştırıp ocaktan alalım. Kabuk tutmasın diye ılıyıncaya kadar ara ara karıştıralım. Ilımış muhallebiyi etimeklerin üzerine dökelim. Soğumaya bırakalım.
Cam kabın içinde kremşatyi sütle çırpalım. Kıvam alması için 2 saat kadar buzdolabında bekletelim.
Soğuyan etimekli muhallebinin üzerine kremşatiyi sürüp tekrar buzdolabında bir gece bektelip üzerine bol yeliş file fıstık serpip servise sunalım. Afiyet olsun...
Not: Ölçüm büyük kare borcama göre fakat 3 adet kadar etimek artıyor onuda minik kare borcama yapıyorum oda yavrusu oluyor:)))


15 Ekim 2010 Cuma

PATATES KAVURMA

Hayırlı cumalar:)) Cumanın bereketiyle girdim mutfağa en sevdiğim Patates Kavurmasını yaptım. Et, tavuk yemeklerinin yanına kahvaltıda 5 çayında mükemmel tat denemeniz dileğiyle....

1 kg. haşlamalık patates
1 çay bardağı zeytinyağı sıvıyağ karışımı
3 adet orta boy kuru soğan
3 adet sivri biber
1 adet kırmızı iri biber
4 adet iri domates
1 adet rende domates
1,5 çorba kaşığı domates salçası
yarım çorba kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
yarım çay kaşığı karabiber
1 tutam kimyon, tuz
1 tutam kişniş
1 çay kaşığı kekik

Patatesleri tuzlu, sirkeli suda haşlayalım. Suyunu süzüp ılıyan patatesleri soyup ezelim.

Yağı tencereye alalım. Isınınca ince kıyılmış soğanları katıp kavuralım.Soğanlar sararıp yumuşayınca ince doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri katalım, kavurmaya devam edelim. Biberler yumuşayınca kabukları soyulmuş ufak doğranmış domatesi katalım kavurmaya devam edelim. Salçaları katalım kokusu çıkınca ezilmiş patatesleri katalım üzerine rende domateside ilave edip kavurmaya başlayalım. 5 dakika kadar patatesi kavuralım. Ocaktan almadan önce tüm baharatları katalım karıştıralım ve ocaktan alalım. Maydanoz, dereotu ve naneyi incecik kıyıp patatese katıp tekrar iyice karıştırıp servis tabağına alıp soğumaya bırakalım.
Soğuyan kavurmamızı turşu çeşitleriyle süsleyip servise sunalım... Afiyet olsun...

12 Ekim 2010 Salı

YEDİ BAHARLI KUZU ETLİ BULGUR PİLAVI



Merhaba arkadaşlar:)) Yedi Baharlı Kuzu Etli Bulgur Pilavı adı dahi insanı sofraya çeken bi pilav. Tadıda nefis oldu. Ben köz sebze sevdiğim için tarifi biraz damak tadıma yaklaştırdım. Biberleri közledim, dere otu maydanoz ve naneyide en sonunda kattım biz bu pilavı çok sevdik. Denemeniz dileğiyle...
Pilavı için
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet iri kurusoğan
3 adet yeşil soğan
birbuçuk çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası (öncü marka ev yapımı acı biber salçası)
1 büyük kase bulgur (malatya bulguru)
1 adet iri domates doğranmış
1 adet iri domates rendelenmiş
4 adet kırmızı iri biber
4 adet yeşil biber (ben urfa acı dolma biber kullandım)
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber, az kuru nane
Eti için
250 gr kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı sıvıyağ, az tereyağı tereyağı
1 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 adet rende domates
1 tatlı kaşığının dolusu domates salçası
tuz, kırmızı pul biber, kekik
Servis zamanı: nar ekşisi
Kırmızı bibeleri ve yeşil biberleri ızgarada közleyip soyalım. İri şekilde doğrayalıy kenara ayıralım.
Tencereye yağları alalım ısınınsa ince doğranmış soğanı katıp sararıncaya kadar kavuralım. İri doğranmış yeşil soğanları katıp kavurmaya devam edelim. Salçaları ilave edelim kokusu çıkınca yıkanmış bulguru katalım 2 -3 dakika kavurup doğranmış ve rendelenmiş domatesleri katıp kavurmaya devam edelim. Sıcak suyunu ve tuzunu, karabiberini katıp pişmeye bırakalım.
Pilavımız delik delik olunca söndürmeden önce közleyip doğradığımız biberleri ve ince doğranmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi katalım. Kırmızı pul biber ve kekik serpip ocağın altını söndürelim. Demlenmeye bırakalım.
Tavaya etleri alalım kavurmaya başlayalım. Suyunu salıp çekince yağlarını katalım şöyle kokusu gelince sarımsakları tüm olarak ilave edelim 1-2 dakika daha kavurup ince doğranmış soğanları ilave edelim. Soğanlar sararınca domates rendesini ve tuzu katalım 2-3 dakika kadar pişince salçasını ilave edelim karışım bütünleşince baharatlarınıda ilave edip karıştırıp ocaktan alalım.
Dinlenmiş pilavı iyice karıştırıp servis tabağına alalım ortasına kuzu etli karışımı bırakıp servise sunalım. İsteğe göre üzerine nar ekşisi dökülür yanında şalgam suyu nefis oluyor:))
Afiyet olsun...

9 Ekim 2010 Cumartesi

HAVUÇLU KREMALI KEK





Merhabalar:)) Blogum 11/10/2010 da 1 yılını dolduruyor... Ne iyi yapmışımda tariflerimi sizlerle ve herkezle paylaşmışım. Mutfakda ki ve mis gibi yemek ve çörek kokuları annemle benim en mutlu olduğuz andır ve bu mutlu anı sizlerle paylaşmak mütiş bi duygu... Yeni tarifleri denemenin heycanı sizden gelen yorumlar hayatımızın anlamı oldu... İyki varsınız, iyi varım diyorum. Annem Yasemin Hanım ve ben Banu Altun sizleri çok çok sevdik... Denenmeyi bekleyen 500 aşkın tarifimde yakında sizlerle.. Sevgilerimle...
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı dolusu havuç rendesi
1 su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı mor üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kakao
1 tutam zencefil
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Üzeri için: Hazır vanilyalı sos
Şeker ve yumurtalar 1 dakika köpürene kar gibi olana kadar çırpılır. Sıvıyağ, süt, havuç rendesi, ceviz içi, hindistan cevizi, mor üzüm, tarçın, kakao, zencefil, vanilya katılıp karıştırılır. İki kere elenmiş un ve kabartma tozları ilave edilip tekrar iyicene karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür. 180 derece ılık fırında 45 dakikaya yakın pişirilir.
Fırından çıkmış soğumuz kek arzuya göre vanilyalı sos ve hindistan cevizi eşliğinde servise sunulur. Afiyet olsun...

5 Ekim 2010 Salı

Limonlu ve Süzme Yoğurtlu Kuzu Gerdan Çorbası


Merhaba arkadaşlar:)) Havalar soğumaya başladı bizlere direnç verecek ilaç gibi Limonlu ve Süzme Yoğurtlu Kuzu Gerdan Çorbası... Nefis çorbamı denemeniz dileğiyle... Not: resimleri çekerken ışıklarını ayarlayamışım:(( biri kırmızı biri soluk görünüyor gerçeği kırmızı... Ben bu ışık ayarlamasını çözem ama biraz zaman gerek.... Sevgilerimle...
Malzeme
400 gr kuzu gerdan
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
Çorbası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 çorbağı un
yarım limon suyu
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta
Sosu için
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber
kuru reyhan
Etler yıkanır 8 su bardağı su, tuz , havuç ve soğanla haşlanır. Etler iyice pişince süzgeçe alınır soğumaya bırakılır. Soğuyan etler didiklenir.
Tencereye yağ alınır ısınınca un konup kavrulur un sararınca kokusu çıkınca etin haşlama suyu süzülüp una katılır. Devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirelim. Didilmiş etleri ilave edelim bir iki taşım daha kaynayınca, ayrı bir kapta çırpmış olduğumuz 1 yumurta, yarım limon suyu ve süzme yoğurtlu karışıma 1 kepçe kaynayan çorbanın suyundan katıp ılıştıralım iyice karışınca tekrar 1 kepçe çorba suyu katıp karıştırıp sicim şeklinde çorbamıza katalım çorbayıda karıştırarak. Kaynama noktasına gelen çorbayı 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alalım.
Tavaya sıvı yağ ve tereyağı alalım ısınınca toz kırmızı biberi katalım cızırdama sesi gelince çorbamıza dökelim. Üzerine reyhan serpip servise sunalım... Afiyet olsun...

3 Ekim 2010 Pazar

MAMAZA




İyi pazarlar:)) Pazar sofrasını Edirne'ye ait bir tatla şenlendirdim Mamaza yaptım... İsmi bana çok değişik geldi ama tadı bildik vede nefis oldu patlıcan ve kırmızı biberin muhteşem lezzeti...
2 adet patlıcan
4 adet kırmızı iri biber
2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
yeteri kadar tuz ve zeytinyağı
Patlıcan ve kırmızı biberi közleyip kabuklarını soyalım. İnce olarak dilimleyelim. Sarımsakları tuz katıp havanda dövüp yoğurda katalım. Yoğurdu pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım. Çırpılmış yoğurda patlıcan ve biberleri ekleyelim. Servis tabağına alalım. Başka bir sos tavasında zeytinyağını ısıtıp üzerine kırmızı toz biber serpip cızırdamam sesi gelir gelmez ocaktan alıp yoğurtlu patlıcanlı biberlerin üzerine gezdirelim. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servise sunalım... Afiyet olsun...