27 Kasım 2010 Cumartesi

HAVUÇLU LOKMA





Günaydın:)) Neskafe ve Türk kahvesinin yanına nefis yakışan tadım Havuçlu Lokma yaptım. Diğer adı yalancı cezerye olan Havuçlu Lokma yı denemeniz dileğiyle....
3 su bardağı havuç rendesi
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı su
20 adet bisküvi petibör
yarım su bardağı ceviz kırığı
1 paket vanilya
üzeri için hindistancevizi
Rendelenmiş havucu şeker ve su ile orta ateşte pişirelim. Kıvam alınca yani yumuşayınca ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
Ilımış havucun üzerine rende biskivi, vanilya ve ceviz kırığı katıp elimizle yoğuralım. Parmak şeklini verelim ve hindistancevizli tabağa bırakık heryerini hindistancevizine bulayalım.
Not: havuçlara şekil verirken elimiz yapışkanlaştıkça az su ile elimizi nemlendirelim.
Havuçları servis tabağına aldıktan sonra tekrardan üzerlerine hindistancevizi katıp servise sunalım. Afiyet olsun...

26 Kasım 2010 Cuma

VANİLYALI TÜRK KAHVESİ





Canlarım hayırlı cumalar:)) Bayramdan kalanlara devam edeyim dedim sevgili anneciğimin kahve keyfi :))) Vanilyalı türk kahvesi lokum eşliğinde %100 şımartan bi tat denemeniz dileğiyle...
1 paket türk kahvesi (100 gr.)
2 paket vanilya
su
şeker
çifte kavrulmuş fıstıklı lokum
Öncelikle kahvemizi vanilya ile iyicene harmanlayıp cam kavanoza koyup 1 hafta buzdolabında dinlendirelim.
Kahvemizi yapacağımız zaman bakır cezvemize kişi başına göre fincanla suyumuzu ölçerek koyalım. Suyumuz buzdolabında soğutulmuş olmalı. Şeker isteğe bağlı fincan başına 1 tatlı kaşığı vanilyalı türk kahvesi koyup karıştırıp kısık ateşte kavemiz kabardıkça köğünü fincana alarak pişirelim.
Yanında su ve çifte kavrulmuş lokumla servis yapalım. afiyet olsun...

24 Kasım 2010 Çarşamba

AY ÇEKİRDEKLİ KURABİYE



Günaydın:)) Mutlu sabahlar... Şirin küçük tuzlu kurabiyelerle güne başlamak istedim Ay Çekirdekli Kurabiyeler yaptım nefis oldu. Çekirdek hamura çoook yakışıyor denemeniz dileğiyle...


Sevgili öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlarım.



Gerekli Malzeme

1 paket terem yağ

4 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 yumurta sarısı

1 çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı sirke

yarım çay kaşığı mahlep

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çaybardağı yoğurt

1 çaybardağı ay çekirdeği içi


Üzeri İçin

1 yumurta sarısı

ay çekirdeği


Yağı küp şeklinde doğrayalım üzerine elenmiş unlu kabartma tozuna katıp parmak uçlarımızla birbirine iyicene yedirelim.

Yağlı unlu karışımın üzerine tuz, sirke, yumurta sarısı, sıvvıyağ, ay çekirdeği, yoğurt ve mahlepi katıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamuru buzdolabında 1 saat dinlendirelim. Hamurun yumaşaması için oda sıcaklığında 10 dakika bekletelim.

Hamurdan küçük parçalar kopartıp şekil verelim, ben çiçek kalıp kullanarak şekil verdim. Yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim, çekirdek taneleri serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Bir demlik tavşan kanı çayla servise sunalım afiyet olsun...


21 Kasım 2010 Pazar

ÇİKOLATALI TÜRK KAHVESİ




İşte canım annemin çikolatalı kahve keyfi... İçtikten sonra pek bi şımardı:)) Denemeniz dileğiyle...

Kişi başına göre ölçüm
1 fincan soğuk su (buzdolabından alınmış güzel köpürtüyor)
1 tatlı kaşığı türk kahvesi
2 parça çikolata bitter veya sütlü isteğe bağlı (sade kahve içenlere bitter çikolatayı öneririm)
1 adet kesme şeker (isteyen atmayabilir)
Fincan süsleri
Çikolata, badem şekeri, fındıklı çikolatalı drajeler
Cezveye soğuk suyu, çikolata parçalarını, şekeri ve kahveyi koyup karıştıralım. Kısık ateşte ocağa alalım. İlk kabartısının köpüğünü fincana kaşıkla aktaralım, cezvede ki kahveyi iyicene karıştırıp tekrar ateşe koyalım, kabarınca fincanı yarısına kadar dolduralım, tekrar ateşte kabaran kahveyi fincana alalım... Yanına çikolata, badem, fındık draje Çikolatalı Türk Kahvemiz servise hazırdır. Afiyet olsun...

18 Kasım 2010 Perşembe

CİLVELİ UN HELVASI


Tekrardan herkezin Kurban Bayramını kutlarım... Biz bu bayram büyüklerin evinde olduğumuzdan tatlı yapmadım bu nefis Cilveli Un Halvası yayınlanmayı bekliyordu kısmet bugüneymiş... Nefis bir helva denemeniz dileğiyle... Sevgilerimle...
200 gr tereyağı veya teremyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Üzeri için
toz yeşil fıstık
file yeşil fıstık
hindistan ceviz
ceviz kırığı
fındık kırığı
toz şeker
Tencereye sıvıyağ ve tereyağı alıp eritelim. Yağ eriyince unu katalım ve kavurmaya başlayalım.
Orta ateşte sürekli karıştırarak kavuralım. Undan koku çıkıp sararıp eriyince ocaktan alıp ara ara karıştırarak ılıtalım. Üzerine toz şeker ve soğuk suyu koyup, tencereyi tekrar ocağa alalım kısık ataeşte 5 dk. kadar karıştırarak pişirelim. İlk sıcağı çıktıktan sonra kaşıkla şekil verip birini toz fıstığa, birini hindistan cevizine, birini toz şekere bulayıp kesme baklava gibi servise sunalım yaynında çay ikrm etmeyi unutmayalım:)) Afiyet şeker olsun...

15 Kasım 2010 Pazartesi

TRABZON HURMASI SUNUMU





Kurban bayramınızı kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi temenni ederim... Sevgilerimle....
Hurma yemesi zor olan bir meyva olduğundan pek misafirlere sunulumaz... Ben biraz süsledim biraz iştahlandım ortaya bu şekiller çıktı... Sanki her çeşiti başka taddaydı denemeniz dileğiyle...
1
Hurma soyulup ezilir kaseye alınır, üzerine muz dilimleri, kaymak parçası, incecik süzme bal bol ceviz...
2
Hurmayı soydum ezdim üzerini zerde gibi süsledim:)) hindistancevizi, toz fıstık, file fıstık, ceviz, fındık, kuş üzümü, nar taneleri...
3
Hurma soyulup ezilir, üzerine bolca yeşil toz fıstık ve hindistan cevizi serpilir.... Afiyet olsun...


12 Kasım 2010 Cuma

HARDALLI PATATES SALATASI


Hayırlı cumalar... Kurban bayramanın yaklaştığı bu günlerde etin yanına yakışacak nefis Hardallı Patates Salatası denemeniz dileğiyle...

4 adet patates
6 adet yeşil soğan
1 tutam maydanoz
pul kırmızı biber, karabiber
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı mayonez
yarım limon suyu - tuz
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
süzlemek için: çeri domates, zeytin taneleri, maydanoz
Patatesleri haşlayıp soğutalım. Küçük küçük doğrayıp karıştırma kabına alalım. Yeşil soğanları doğrayalım, maydanozları kıyalım patatese ileve edelim. Tuz ve baharatları katıp karıştıralım.
Cam kase içine sos yapmak için, mayonez, hardal, limon suyu, zeytinyağını alalım çırpma teliyle çırpıp patateslerin üzerine dökelim. İyice karıştırıp servis tabağına alalım.
Çeri domates, zeytin taneleri ve maydanozla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

9 Kasım 2010 Salı

Domatesli Stramboli ve Kır Böreği






Sevgili Atamızı ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Sevgin yüreğimde sözlerin hep aklımda izindeyim Canım Atam. Açtığın yolda yürüyenim...
Ruhun Şad Olsun Atam...
Bu sabah İtalyan mutfağından Domatesli Stramboli böreği yaptım hamur artınca kalanınada bizim usül Kır Böreği yapıyerdim nefis oldu. Sabahları bu kolay ve nefis börekten vazgeçemiyeceksiniz denemeniz dileğiyle...
2 ekmek hamuru
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kurusoğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
6 dilim etli salam veya jambon
50 gr rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre azaltılabilir)
1 tutam fesleğen ve kekik
1 yumurta sarısı
tuz-karabiber-pul biber
Kır Böreği İçi
1 kase beyaz peynir ve lor karışımı
2 adet yeliş soğan
1 tutam maydonoz yaprağı kıyılmış
2 adet kırmızı arnavut biberi
1 tutam kekik
az kırmızı pul biber
Öncelikle tavamıza yağı alalım küçük doğranmış kurusoğanı tavada soteleyelim ardından küçük doğranmış domatesleri ilave edelim domatesler yumuşayınca salçasını katalım salçanın kokusu çıkınca ocağın altını söndürüp bahartlarını katalım karıştıralım. Soğumaya bırakalım.
Hamuru ikiye bölelim tezgahda yağ ve merdane ile kare şekilde açalım. Domatesli sosu yayalım üzerine salamları dizelim üzerine rende kaşar peyniri serpip rulo şekilde saralım. Yağlanmış fırın tepsisine bırakalım.
Lorlu beyaz peyniri kaseye alalım, ince kıyılmış yeşil soğanı, maydanozu, küçük doğranmış arnavut biberini, ve baharatları katıp iyecene harmanlıyoruz
Diğer hamuruda aynı şekilde açıp beyaz peynirli harcı serelim ve rulo şeklinde sarıp tepsiye bırakalım.
Hamurların üzerlerine yumurta sarısı sürelim 160 derece ılık fırına sürelim. Hamurumuzun kabararak pişmesi için fırının derecesini ara ara çoğaltalım en son 190 derecede son bulacak şekilde ayarlayalım. Pişen böreklerimiz 2-3 dakika dinlendikten sonra dilimleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

6 Kasım 2010 Cumartesi

BROKOLİ YOĞURTLAMASI






Günaydın arkadaşlar:)) Sevgili arkaşım Papatyanın blogunda gördüğüm iştahlandığım:))http://papatya68.blogspot.com/2010/10/brokoli-yogurtlamasi.html
Yoğurtlu Brokoli Salatasnı bende yaptım tadı nefis oldu mantı gibi hemde çok sağlıklı o koca tabak çok kısa sürede bomboş oldu:))) denemeniz dileğiyle...
Tarifi aynen veriyorum sevgili Papatyanın diliyle...
Malzemeler:
yeteri kadar brokoli,
1 kase yoğurt, tuz,
3 kaşık tereyağı,
1 tatlı kaşığı salça,
arzu ettiğiniz kadar pul biber.
Brokoli yoğurtlaması için tencereye biraz su koyup içine de biraz tuz atıp kaynamaya bırakın ve bu arada brokolileri çiçek çiçek ayırıp güzelce yıkayın kaynamakta olan suya atın (suyu az olursa vitamin kaybı olmaz) biraz yumuşayınca brokolileir bir servis tabağına alın
1 kase yoğurda biraz tuz ve bir diş ezilmiş sarımsak ekleyip iyice karıştırın brokoli ılıklaşınca üzerine gezdirin son olarak da bir tava da tereyağını eritin içine 1 tatlı kaşığı salça ile biraz pulbiber atıp karıştırın ve 1 yemek kaşığı kadar su ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra yoğurtlu brokolilerin üzerine dökün eeeee artık bundan sonrasını yazmama gerek yok sanırım haydi daldırın çatallarınızı:)))))))))

4 Kasım 2010 Perşembe

ÜZÜMLÜ FISTIKLI CEVİZLİ UN HELVASI


Günaydın arkadaşlar... Un helvası denince mis kokusu gelir önce aklıma bide o ağızdaki yumuşaklığı... Mantını yedikten sonra demli çayla un helvası hımmm tam keyiftir benim için. Ben un helvasına üzüm, dolmalık fıstık ve cevizle yaparım denemeniz dileğiyle....

1 su bardağı ayçiçek yağı,
2 su bardağı un,
1,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket dolmalık fıstık
yarım su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı siyah üzüm

Bir tencerenin içine sıvı yağı ve unu ekleyerek rengi kahverengi olana kadar kavuralım.
İri kıydığınız cevizleri, dolmalık fıstığı, ıslatılmış siyah üzümleri ve toz şekeri ekleyip karıştıralım.
Ocağın altını iyice kısıp ve yavaş yavaş suyu ilave ederek karıştıralım. Helva suyunu çekince ocağın altını kapatıp 10 dk. dinlendirmeye bırakalım. Kaşık kaşık şekil verip bol cevizle servise unalım... Afiyet olsun...



3 Kasım 2010 Çarşamba

YENİŞAFAK GAZETESİ BLOG HABERİM...


Merhabalar:)) Blogum haber oldu dünyalar benim benim oldu:))


Öncelikle bana 30/10/2010 tarihinde yer veren Yenişafak Gazatesine, Aysel Yaşa, Ümit Oğuz'a ve sevgili eğitmenim Özlem Hanıma çok çok teşekkür ederim...


AYSEL YAŞA - LEZZET DURAKLARI


Şımartan tatlar bu sitede
Bu hafta farklı bir şey yaparak sizlere bir internet sitesi bloğundan bahsedeceğim. Banu'dan Şımartan Tatlar ismiyle yola çıkan Banu Altun'un internette verdiği yemek tarifleri herkes tarafından çok beğeniliyor. 2008 yılında şiir kitabım Çırpınış isimli şiir kitabını çıkaran Altun, şimdiyse bir kadının en mutlu olduğu yerden mutfağından lezzetli, süslü, denenmiş ve püf noktalı tarifler veriyor ve herkesi sevdiklerini şımartmak için internet sitesinde gezinmeye davet ediyor.




1 Kasım 2010 Pazartesi

KARDALA


Merhaba arkaşadaşlar... En güzel şehrimiz İzmir'e has Kardala eti hazırladım hamurunu vaktim olmadığından yapamadım. Ama gerdan etini hiç böyle yememiştim gerçekten nefis bi tad şehriyeli pirinç pilavıylada nefis oluyor denemeniz dileğiyle....
Haşlamak için
1 kg kuzu gerdan
1 patates
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet defne yaprağı
4-5 adet tane karabiber
Malzeme
3 adet kuru sağan
1 çay baradağı zeytinyağı
3 adet domates
1,5 çorba kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
1 çimdik toz şeker
Öncelikle gerdanı yıkayıp tencereye alalım. İçine iri doğranmış patates, soğan, havuç katalım. Tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve üstüne çıkacak kadar su ilave edip haşalyalım. Haşlanan gerdanı süzüp etlerini didikleyip kenara alalım. Haşlama suyuna katılan sebzeler etimize lezzet katmak içindir. Haşlama suyunu çorba ve pilavlarda kullanmanızı tavsiye ederim...
Tencereye zeytinyağını alalım ısınınca küçük doğranmış soğanları katıp pembeleşene kadar kavuralım. Ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ve tuzu ileve edelim, domatesler yumuşayınca salçayı katalım. Salçanın kokusu çıkınca şeker ve toz karabiber ilave edip şöyle bi karışrıp didiklenmiş etleri katalım etleri domates ve soğanla iyicene bütünleştirelim 1-2 dakika daha kavurup ocaktan alalım... İster pilavla ister lavaşla servise sunalım. Afiyet olsun...