28 Aralık 2010 Salı

Boza Nasıl İçilir ve Kalbimden Gelen Hediyeler


Merhaba canlarım:)) İşim nedeniyle bu aralar yine sizden uzağım hele hele yeniyıl akşamı beni yoğun bir iş tepposu bekliyor. Şimdiden hepinize Mutlu Yıllar Dilerim:)) 2011 yılının bereket, sağlık, huzur getirmesini dilerim.
Bu güzel yılın en güzel hediyeside sevgili Kalp Kurabiye http://kalpkurabiye.blogspot.com/yani Deniz'ciğimden geldi. Sevgili Derya http://deryayla.blogspot.com/arkadaşımızın hediyeleşme etkinliğinde Denizin şansına kurada ben çıkmışım:) Bu dostluğun hediyesi beni çok duygulandırdı... Çok teşekkür ederim Denizcim tabağı çeyizime kaldırdım, çekme helvayıdı afiyetle seni anarak yedik:)) Ağzın tatlı olsun arkadaşım sevgilerimle....
Soğuk kış gecelerine tat katmak isteyenler için eve neşe katacak önerim buzzz gibi boza boozaa.... Sobanın önünde, battaniyenin altında tv izlerken içilecek nefis bir içecek... Bozayı unutmamanız dileğiyle....

Boza Nasıl İçilir
Büyük bardaklarda, üzerine tarçın leblebi serpilip, yine yanında kasede bol leblebiyle sunulur. Önce içilen bozo sonuna geldiğinde tatlı kaşığıyla afiyetle yenir:)))
Bozanın Faydaları
*Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok yardımcıdır.
*İçerdiği aktif mayalar sayesinde probiyotik etkisi bulunur.
*Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur.
*Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır.
*İçerdiği laktik asit nedeniyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir.
*Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler.
*B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir.
*Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
*Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
*İçerdiği mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır.
Haydi boza almaya:)) Sevgilerimle....

24 Aralık 2010 Cuma

MAYDANOZLU ve LORLU KURABİYE


Hayırlı cumalar.... Sevgili blog arkadaşım http://hasretlilezzetler.blogspot.com/Hasret'in Kurabiye etkinliği için Maydanozlu ve Lorlu Kurabiye yaptım... Herzaman ki gibi nefisss oldu:)) denemeniz dileğiyle.... Sevgilerimle:))
Gerekli Malzeme
500 gr tuzsuz kaşar loru
2 yumurta
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı sirke
1 kabartma tozu
3,5 su bardağı un
isteğe göre tuz
yarım demet maydanoz
Üzeri İçin
2 yumurta sarısı ve çörek otu
Maydonozu yıkayıp kuralayalım. İnce kıyalım. Lor peyniri, yumurta ve sıvıyağ ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar parmak uçlarımızla ezelim. Yumuşamış tereyağını tuzu ve kıyılmış maydanozu ilave edelim. Kabartma tozu ile birlikte elenmiş unuda ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizelim.
Üzerine yumurta sarısı sürüpi, çörekotu serpip ınce uçlu bir biçakla üzerlerini hafifçe artı veya yuvarlak şekilde çizelim pişince o nefis çatlak görüntüsü oluyor. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Demli limonlu çayla servise sunalım. Afiyet olsun...

21 Aralık 2010 Salı

KAHVALTI KEYFİM VE TEŞEKKÜRLERİM:)))

Günaydın canlarım:)) Sabah nette gezinirken blogumu yayınlayan 2 yeri daha buldum bana yer vermeleri beni çooook nutlu etti... Sevgili Maydonoz Topluluğu http://cimcimeblog.blogspot.com/2010/05/banudan-smartan-tatlar.html ve Avcılar Belediyesine ait net sitesi Kültür Sanat http://avcilarhaber.net/?p=161ban yer verdikleri için teşekkür ederim....

Bu güzelliklerin üzerine keyif dolu bir tabağı hakettim dedim ve hazırladım... Yerken de şımardım:))) Sizleri çok seviyorum iyi burdayım sevgilerimle.....

18 Aralık 2010 Cumartesi

PİRZOLA TAÇLI DOMETESLİ PİLAV






Merhaba arkadaşlar:)) Uzun zamandır katılmayı istediğim sevgili arkadaşım http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/Özlem'in Kurban Bayram Sofralarına nihayet son iki gün kala bir tarif gönderiyorum:)) Beğenmeniz denemeniz dileğiyle...
Pilavı İçin
2 çorba kaşığı sıvyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay bardağı tel şehriye
4 iri domates (isteğe göre azaltılır ben bol domatesli severim:)))
1 kase pirinç (baldo)
az toz şeker, tuz
1 yemek kaşığı rivera zeytinyağı
Tacı İçin
pirzola (1 gece önceden yağ ve kekikle marine edilmiş)
sivri biber
kokteyl domates
kuru soğan halkaları
kızartama için ayçiçek yağı
Mantar ve kaşar peyniri
Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat ıslatalım, unu çıkıncaya kadar yıkayıp süzelim.
Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alalım. Isınınca tel şehriyeyi katalım kızarana kadar kavuralım. Rendelenmiş domatesi katalım 3 dakika kadar pişirelim yani kıvam alıncaya kadar... Sıcak suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım. Kaynayan suya pirinçleri şeker ve tuzu katıp karıştıralım. Ağzı kapalı önce orta sonra kısık ateşte pişirelim. Pilavımız göz göz olunca rivere yağı döküp ocaktan alalım. Üzerine havlu bez örtüp kapağını kapatım dinlenmeye bırakalım...
Kızartma için tavaya yağı alalım. Önce halka soğanları ardından, uçları kesilmiş yarıya kadar ortadan bölünmüş biberleri kızartalım. Marine edilmiş pirzola etleri kızartalım. Pirzolaları tekrardan başka bir tavada tereyağını erit kızarana kadar şöyle bir kızartalım. Tereyağının içine diğer kızartma yağından az ilave edip kokteyl domatesleri şöyle bir kızartalım... Biber ve soğanın fazla yağını havlu peçeteyle alalım.
Not: Biberleri domatesi diriliğini kaybetmeden kızartalım. Pilava sonradan ilave etiğimiz zeytinyağı parlaklık ve tane tane olmasını sağlar...
Mantarları ızgarada önce içlerine az tereyağı koyup pişirelim sonra bol kaşarpeyniri ilave edelim peynir eriyince ızgaradan alalım...

15 Aralık 2010 Çarşamba

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMA





Merhaba canlarım:)) Bu soğuk havalarda mutfakfa fazla zaman kaybetmeden şip şak lezzetlerim devam ediyor. Bu nefis Asma Yaprağında Enginar Dolma ızgara levrek yanına mütiş yakışıyor. Çorba, ızgara balık, şip şak dolma salata ardından helva:))) Bulaşıklar makinaya balıksız olan tabaklar tabiki:(( Denemeniz dileğiyle...


6 adet enginar (konserve)

1 limon

yarım su bardağı zeytinyağı

12 adet iri asma yaprağı, tuz

tencerinin içini kaplamak içinde bolca asma yaprağı



Dolması için

1 su bardağı pirinç

2 orta boy soğan

1 çorba kaşığı kuşüzümü (ayıklanıp ıslatılmış)

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 tatlı kaşığı kuru nane

yarım çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı yenibahar

yarım çay kaşığı karabiber

1 kesme şeker

yarım limon suyu, tuz, su


Pirinci ayıklayıp yıkayıp 10 dakika tuzlu sıcak suda bekletelim.

Tencereye yağı alalım fıstıkları katıp kavuralım, hafif renk değiştirmeye başlayınca küçük doğranmış soğanları katalım, sararıncaya kadar kavuralım. Süzdüğümüz pirinci katıp kavurmaya devam edelim. Pirinçler tane tane olunca, yıkayıp süzülmüş kuşüzümlerini, şekeri, tuzu ve suyu katıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp hemen tüm baharatları ve yarım limon suyu ilave edip iyice karıştırıp demlenmeye bırakalım.

Konserve enginarları bol suda yıkayalım. Mevsiminde taze enginar ile yapılacaksa limonlu suda haşlayıp soğutalım. Asma yapraklarının tuzunu kaynar suda çıkartalım.

Bir asma yaprağını enginarın altına serelim. Hazırladığımız dolma içini enginarın çanak kısmına dolduralım. İkinci asma yaprağı ile üzerini kapatalım. Gerekirse iple saralım.


Yayvan tencerenin altını ve yanlarını asma yapraklarıyla kapatıp enginar dolmaları dizelim. Üzerine zeytinyağı, tuz, limon suyu ve su ilave edip dolmalar pişene kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. İpleri çözüp servis tabağına alalım dereotu ve limon dilimleriyle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun....




10 Aralık 2010 Cuma

ÇAKALLI MENEMENİ

























































Canlarım günaydın:)) Facebook tan bana gelen öneri Çakallı Menemenini denedim gerçekten nefis bir menemen oldu sanki kuymağın domateslesi... Not: bu menemen 1 taze ekmek yedirir hımmm!! Samsun Çakallıya özel bu menemeni denemenizi tavsiye ederim. Sevgilerimle...
Not: Arkadaşlar bu menemenin özelliği yapılışında olduğu için bukadar çok resim yayınladım yeteri kadar açıklayıcı olması için...
tereyağı ve sıvıyağı
1 adet küçük arnavut biberi
1 adet yeşil biber
5 adet salkım domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
kaşar peyniri rendesi, tel peynir, turşu minik biber
3 yumurta sarısı (az beyazları kalsın)
Tavaya yağları alalım ısınınca biberleri katıp soteleyelim. Kabuğu soyulmuş yarım domatesleri tavaya alalım yumuşayıncaya ocakta tutalım. Domatesler erimeye başlayınca çatalla ezerek karıştıralım baharatları katım karıştıralım. Peynir karışımlarını, turşu biberleri katıp karıştıralım yumurtaları ilave edip karıştırıp yumurtalar pişinceye ocakta tutup taze ekmek
turşu biber ve çayla servise sunalım... Afiyet olsun...

8 Aralık 2010 Çarşamba

BROKOLİ KARNIBAHAR SALATASI


Merhaba canlarım:) Şöyle hem sağlıklı hemde leziz bişeyler hazırlayım dedim ortaya Brokoli Karnıbahar Salatası çıktı. Diyet yapanlar için ızgara et yanına nefis yakışan salatamı denemeniz dileğiyle...
300 gr. brokoli
300 gr karnıbahar
2 adet kırmızı iri biber közlenmiş soyulmuş
4 dal yeşil soğan
2 diş sarımsak
1 iri tutam dereotu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
Brokoliyi haşlayıp süzüp servis tabağına alalım.
Karnıbaharı haşlayıp süzüp servis tabağına alalım.
Sos için: zeytinyağı, limon suyu, rende sarımsak, közlenmiş küçük doğranmış kırmızı biber, ince kıyılmış dereotu, ince kıyılmış yeşil soğan çukur bir kapta iyice karıştırılıp salatamızın üzerine dökülür servise hazırdır. Afiyet olsun...


5 Aralık 2010 Pazar

PORTAKAL LOKUMLU KURABİYE









Mutlu pazarlar:) Pazarımıza keyif katmak için Potakal Lokumlu Kurabiye yaptım. Tadı gerçekten nefis oldu özellikle ılıkken çay yenmesini tavsiye ederim. Portakallı lokum bukadarmı yakışır bir kurabiye anlatamam... Denemeniz dileğiyle...
Malzeme
125 gr. margarin
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3,5 su bardağı un
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 çorba kaşığı portakal suyu
1 çimdik portakal kabuğu rendesi (çok az olsun)
İçi için
1 kase portakallı lokum (koska marka)
Üzeri için
1 kase hindistancevizi
Kabımıza margarini alıp yoğuralım. Yumurtayı kırıp tekrar yoğuralım. Üzerine portakal suyu, yoğurt, sıvıyağ ilave edip yoğuralım. Undan yarım su bardağı döküm yoğurmaya devam edelim. Ardından elenmiş un, kabartmatozu ve pudra şekerini katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamurumuzdan küçük seviyorsak 26 büyük seviyorsak 22 eşit parçaya bölelim. Elimizle yuvarlak açıp içlerine bir parça lokum koyup ağzını kapatıp yuvarlak şekil verelim. Hindistancevizine bulayıp yağlanmış tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 185 dere fırında pembeleşinceye kadar pişirelim. Ilık servis yapılmasını tekrar öneririm nefis oluyor yanında bergomot aromalı keyif çayınıda unutmayalım. Afiyet olsun...


3 Aralık 2010 Cuma

MANTAR & KAYMAK KEYFİ







Canlarım merhaba:)) Kahvaltıda 5 çayında keyif yapmayı isteğiniz zamanlarda şipşak keyifliklerim. Bol cevizli süzme ballı kaymak, güveçte kaşarlı mantar keyfi denemeniz dileğiyle....

4.BLOG ÖDÜLÜM



Blogdünyasında bu dördüncü ödülüm oldu. Bu ödülü bana layık gören arkadaşım Deniz' e http://denizkayra.blogspot.com/ teşekkürlerimi sunuyorum.. Kırmızı halıda yürüyüp ödülümü aldım:)) Bende bu ödülü ;

2 Aralık 2010 Perşembe

FIRIN POŞETİNDE TAVUK BAGET


Merhaba canlarım:)) Mutfakta zaman kazandıran leziz Fırın Poşetinde Tavuk Bageti denemeniz dileğiyle.... Sevgilerimle...

10 adet derisi çıkartılmış tavuk baget
4 alma dilim patates
15 arpacık soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı limon suyu
3 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı salça
1 tatlı kaşığı soya sosu
Kırmızı pul biber, kekik, karabiber, köri
Not: ben soya sos kullanınca tuz kullanmıyorum.

Yıkanmış kurulanmış tavuk bagetleri çukur cam kaseye alalım. Sıvıyağ, limonsuyu, rendelenmiş sarımak, soya sos, salça ve tüm baharatları katıp en az 3 saat veya bir gece buzdolabında bekletelim.
Fırın poşetine unu tuz gibi serpelim. Son anda soslu bagetlere elma dilim patatesleri ve arpacık soğanları katıp karıştırıp fırın poşetine koyalım. Poşetin ağzını kapatıp iğneyle birkaç yerinden delik açıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-40 dakika arası pişirelim. Afiyet olsun...