28 Şubat 2011 Pazartesi

KÖFTELİ ENGİNAR





Mutlu akşamlar:)) Akşam yemeğini ziyafete dönüştüren karaciğerin dostu nefis Köfteli Enginar denemeniz dileğiyle...
Malzeme
10 adet enginar ( küçük boy)
zeytinyağı
limon suyu
300 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı galete unu
tuz, karabiber, kimyon
bir tutam kıyılmış maydanoz
Sosu İçin
2 çorba kaşığı sıvı yağ
4 orta boy domates
yarım çorba kaşığı salça
yarım su bardağı su
tuz, yaprak kekik
Kaşar peyniri rende
Ayıklanmış yıkanmış enginarları zeytinyağı, limon suyu ve tuz katılmış suda ağzı kapalı pişirelim.
Kıymayı kaba alalım. Soğanı rendeleyelim, kabartma tozu, tuz, baharatlar, süt, kıyılmış maydanoz, galate unu ve zeytinyağı katıp köfteyi yoğuralım. Tercihen bir gece dinlendirelim...
Enginarların içi kadar yuvarlak köfteler yapalım. Teflon tavada az yağda şöyle bir çevirelim yani arkalı önlü hafif kızartalım...
Pişmiş enginarların suyunu süzüp yağlanmış fırın kabına dizelim. Enginarların her yerine fırçayla zeytinyağı sürelim. Üzerlerine köfteleri dizelim.
Sos için çukur kaba yağı alalım, ısınınca 3 adet rende domates ve tuz ilave edip pişirelim. Kıvam almaya başlayınca salaçasını ilave edelim az pişirip suyunu ilave edelim. Bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alıp kekik katalım. Ilıyınca köfteli enginarların üzerine bolca dökelim. Üzerine yuvarlak şekilde esilmiş domates dilimleri bırakıp önceden ısıtılmış 180 derece fırına sürelim. Mis kokular gelince üzerine rende kaşar peyniri serpip peynir eriyene kadar fırında tutup hiç bekletmeden servise sunalım. Afiyet olsun....


27 Şubat 2011 Pazar

ÇİKOLATALI TAHİNLİ KURABİYE





Mutlu pazarlar:)) Damağı şımartan nefis Çikolatalı Tahinli Kurabiye enfes bir tat denemeniz dileğiyle....

Malzeme
250 gr margarin veya tereyağı
1 yumurta
2 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı bal
1 kahve fincanı tahin
1 çorba kaşığı neskafe
1 su bardağında az toz şeker
1 kahve fincanı irmik
üç buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İç Malzeme
1 su bardağı tahin
yarım su bardağı toz şeker
2 iri avuç ceviz içi
Üzeri için
Eritilmiş çikolta
Toz antep fıstığı
Yoğurma kabına oda ısındaki yağı alalım. Üzerine tahin, yumurta, yumurta sarıları, tozşeker, bal, neskafe ve irmiği katıp iyice elimizle karıştıralım. Elenmiş kabartama tozuyla karıştırılmış unu ileve edip yoğurmaya devam edelim. Hamuru streçleyip buzdolabında 15 dakika dinlendirelim.
Kaseye tahin, toz şeker ve ceviz kırığı katıp karıştıralım. Dolaptan çıkarttığımız hamuru elimizle yuvarlak açıp içlerine tahinli karışım koyup ağzını kapatıp yağlı kağıt serilip az yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
Önceden ısıtılmış 175 dere fırında 25 dakika kadar pişirelim. Üzerleri hafif pembeleşsin...
Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerine eritilmiş çikolata sürüp toz antep fıstığı serpip servise sunalım. Afiyet olsun...

25 Şubat 2011 Cuma

AYVALIK TOSTU TARİFİ ve 6. BLOG ÖDÜLÜM









Hayırlı cumalar:) Keyifli bir cuma sabahına yakışan nefis Ayvalık Tostu yaptım yemesine doyum olmayan bu enfes tostu denemeniz dileğiyle...
İnşallah yolum Ayvalı'a düşerde aslını yerim diyorum....
Ve ödülüm http://anneanneninemekleri.blogspot.com/ sevgili annemin emeklerine çok teşekkür ederim beni bu ödüle layık gördüğü için pek bir şımardım:))
Ayvalık Tostu için ben tam buğday ekmeği (ben en yakın bu ekmeği buldum) ince dilimleyin.
Ekmeklerin iki yüzüne kaşar peyniri dilimi bırakalım.
Sucukları ince dilimleyip ızgarada şöyle bir pişirip kokusu çıkana karadar tutalım. Tostumuza yerleştirelim sucuk dilimlerini.
Minik kokteyl domatesleri yuvarlak dilimleyip sucukların yanına dizip ekmekleri birşeştirip tost makinasında kaşar peyniri eriyene kadar tutalım...
Tencereye az yağ bırakıp ısınınca az salça katıp kavuralım üzerine sıcak su ilave edip sosisleri katıp 5 dakika pişirelim...
Tost makinasından aldığımız tost ekmeklerinin arasını açıp bol rus salatası bir adet sosis ketçap mayonez sıkıp yanında bol rus salatası ve minik acı biber turşusuyla servise sunalım...
Rus Salatası Tarifi
Haşlanmış patatesleri ezelim. Az sıvıyağ, mayonez ve azar azar sütle macun kıvamına getirelim.
Bol küçük doğranmış salatalık turşusu katalım. Karabiber ve isteğe göre tuz katalım. Havuçları haşlayıp küçük doğrayıp patates ezmesine katalım. Haşlanmış bezelye katıp karıştıralım. Afiyet şeker olsun....

23 Şubat 2011 Çarşamba

KOLAY POĞAÇA TARİFİ




Merhaba canlarım:)) Bu erkenci olduğum akşamı şımartmak için Kolay Poğaça yaptım. Pamuk gibi oluyor hımm denemeniz dileğiyle...
Malzeme
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı
1 yumurta
3 yumurta sarısı
1 kase yoğurt
tuz
1 tutam mahlep
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
İçi için
Maydonozlu peynir
Yumarlak Poğaça için
Maydonozlu peynir isteğe göre miktarı ve pul kırmızı pul biber
Üzeri için
Yumurta sarısı, çörek otu
Tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve yumurta sarısı, yoğurt, tuz, sirke, mahlep hepsini bir elimizle karıştıralım. Elenmiş unu kabartma tozuyla karıştırıp sıvı malzemeye katıp yoğuralım. 10 dak. kadar dinlendirip hamuru 2 ye bölelim elimizle yuvarlak şekil verip içlerini peynirle doldurup poğaça şeklini verelim. Yağlı kağıt serilmiş az yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
Hamurun ikinci yarısına maydanozlu peynir ve kırmızı pul biber katıp yoğuralım yuvarlak şekil verip tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim (sarısının içine az sıvı yağ ve toz şeker serpelim parlak olur) çörek otu serpip önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirelim. Demli tavşan kanı çayımızla servise sunalım. Afiyet şeker olsun...

20 Şubat 2011 Pazar

BAL KABAĞI TATLISI



Merhaba canlarım:)) Soğuk kış günlerinin sıcak renkli Bal Kabağı Tatlısı tadına doyum olmayan neşeye neşe katan tatlıyı denemeniz dileğiyle....

Tencerenin alt katanını şekerle kaplayıp, yıkanmış kabakları dizelim üstüne şeker tekrar kabak tekrar şeker olarak işlemi bitirelim. Bir gece bekletip sabah 3 kğ kabakğa 1 su bardağı kadar su ilave edip önce yüksek sonra orta ateşte ortalama 35 - 40 dak. arası pişirelim. İnmeye yakın az limon suyu bırakıp ocaktan alalım. Soğuyunca bol ceviz kırığıyla servise sunalım. Afiyet şeker olsun....

18 Şubat 2011 Cuma

CEVİZLİ TARÇINLI KURABİYE




Canım Ümüşümün bere nasılda yakışmış bana dimi.... Güzele ne yakışmaz canımmm:)))))



Hayırlı cumalar:)) İzin günüm bitmeden yetiştim bilgisayara... Öncelikle sevgili dostum Ümüş Hanımın bana ördüp hediye ettiği bu güzel kırmızı bere için kendisine çok teşekkür ederim. Ellerin dert görmesin Ümüşüm:))
Misafirlerimize de nefis Cevizli Tarçınlı Kurabiye yaptım içinde ki irmik ve yumurta sarısı ve tabiki tarçının ve cevizin mütüş uyumuyla tadına doyulmaz bir kurabiye oldu denemeniz dileğiyle....
Malzeme
200 gr. tereyağı veya margarin
1 avuç ceviz içi iyice dövülmüş
1 tutam tarçın
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
üç buçuk bardak un
İçi İçin: 1 su bardağı dövülmüş şeker ve tarçınla karıştırılmış ceviz içi
Üzeri için: Bol pudra şekeri
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, pudraşekeri, az tarçın ve 1 avuç kadar ceviz içini mikserle iyice çırpalım. Sıvıyağ, yumurta sarısı ve irmik katıp yoğuralım. Elenmiş unlu kabartma tozunu ilave edip yoğurmaya devam edelim. Ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayıp elimizle hamuru açalım ortalarına tarçınlı şekerli ceviz içinden koyup ovel şelilde ağzını kapatıp yağlı kağıt serilmiş hafif yağlanmış tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Ilıdıktan sonra bol pudra şekeri serpip bir demlik tavşan kanı çayla servise sunlalım... Afiyet olsun...


16 Şubat 2011 Çarşamba

Kiraz Domates Salatası



Günaydın arkadaşlar:)) Baharı müjdeyen Kiraz Domates Salatasıyla güne keyifle şımararak başlamak isteyenlere önerimdir... Sofranızın bahar gibi cıvıl cıvıl olması dileğiyle....
Bu nefis tabak için yeteri kadar kiraz domates, üzerine küp küp kesilmiş tam yağlı koyun peyniri, ince kıyılmış maydanoz, sızma zeytinyağı, üzüm sirkesi ve taze fırından çıkmış ekmek tavşan kanı çay hımmm.... Minik acı turşu biberlerin resmini çekmeyi unutmuşum:(( nefis oluyor afiyet olsun...

7 Şubat 2011 Pazartesi

EDİRNE KÖFTESİ



Merhaba canlarım:)) Trakyalı Genç Şair Aytaç Öztürk'ün http://siirolmadanasla.blogspot.com/Şiraz Gözleri adlı şiir kitabını bir solukta okudum.... Ruhum yenilendi sizlere Şiraz Gözleri okumanızı tavsiye ederim. Bana kitabını hediye ettiği için tekrardan kendisine teşekkür ederim yüreğine sağlık... Aytaç Bey'i tanıdığıma çok memnun oldum yeni kitaplırının takipçisiyim... Kendisine jest olarak kitabını tanıtırken memleketinin meşur köftesini yaptım nefis oldu denemeniz dileğiyle....

Köftesi İçin Gerekli Malzeme

500 gr kuzu kıyma (ben dana etiyle kuzu etini karışık kullandım)

1 büyük kuru soğan

3 diş sarımsak

2 yumurta

3 dal maydanoz

3 dilim bayat ekmek içi

tuz, karabiber, kimyon

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Servis İçin

Közlenmiş domates, sivri biber

Piyaz İçin Gerekli Malzeme

2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

1 kırmızı kuru soğan

1 beyaz kuru soğan

bol maydanoz, sumak, tuz, zeytinyağı

İsteğe göre sirke veya limon suyu

Piyaz için haşlanmış kurufasulyelere, zeytinyağı, sumak, doğranmış soğanlar, kıyılmış maydanoz, tuz ve sumakla harmanlayıp isteğe göre limon ve ya sirkeyle tatlandırıp servis tabağına alalım.

Köfte için kıymayı çukur kaba alalım. Üzerine soğanı soyup rendeleyelim, sarımsakları soyup rendeleyelim. Ekmek içlerini ufalayıp ilave edelim. Maydanozu incecik kıyıp kıymaya katalım. Tuz, karabiber, kimyon, zeytinyağı katıp yoğuralım. Yumurtaları ekleyip tekrardan iyicene yoğuralım. Köftemizin üzerine sıvıyağ sürüp 24 saat dinlendirelim.

Dinlenmiş köftemizi cevizden biraz daha büyükçe parçalar kopartıp avcumuzun içinde yassılaştırarak köfteleri hazırlıyalım. Köftelerin üzerine fırçayla sıvıyağ sürüp ızgarada hafifçe pişirelim. Artından az yağda teflon tavada sık sık çevirerek kızartıp piyaz közlenmiş domates sivri biber eşliğinde servise sunalım. Afiyet olsun....

2 Şubat 2011 Çarşamba

FINDIKLI BROWNİ

















Merhaba canlarım:) Takvim Şubat ayını gösterince akıllara eminim AŞK geliyordur... Sevgili Özlem Hanımda http://ozlemingunlugu.blogspot.com/ Çikolata Aşkı adında nefis bir etkinlik düzenlemiş aşık olmamak elde değil... Hemen mutfağa girdim büyük bir aşkla nefismi nefis aşk tadında içi dışı çikolatalı Fındıklı Browni yaptım.... Denemeniz dileğiyle ama mutlaka deneyin derim enfes:)))
Malzeme
4 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kase margarin
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı kakao
1 çimdik tuz
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık
1 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Sosu için
1 kutu krema (pınar marka)
1 paket bitter çikolata (büyük paket)
Not: Çırpma kapları kuru olsun...
Yumurtanın aklarını bir kaba, sarsını bir kaba kıralım.
Öncelikle yumurta sarısına şeker, portakal kabuğu ve kakao katıp iyicene çırpalım. Yağları ilave edip çırpalım. Elenmiş un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım.
Yumurtanın aklarına bir çimdik tuz ekleyip yıkanıp kurulanmış mikserle kar haline gelene kadar çırpalım...
Fındıkları ve kar halindeki yumurtayı sarısıyla buluşturalım, ortadan dışa doğru karıştıralım. Dikdörtgen borcamı yağlayıp karışımı dökelim. Ilık 180 derece fırında pişirelim.
Kek pişerken, kremayı bir tasa alalım, içine çikolatayı kırıp kısık ateşte çikolata eriyene kadar tutalım.
Kekimiz fırından çıkınca sıcakken kare keselim hemen çikolatalı kremayı kekimize dökelim. İster ılık ister soğuk servise sunalım. Afiyet olsun....