28 Eylül 2011 Çarşamba

Baharat Soslu Patates







Merhabalar:)) Baharatın sihirli dokunuşuyla hazırladığım nefis Baharat Soslu Patates et veya tavuk ızgara yanına çok yakışan bir tat denemeniz beğenmeniz dileğiyle....

Malzeme
Yarım kg patates
1 çorba kaşığı sirke, tuz
1 dolu tatlı kaşığı köri
4 diş sarımsak
4 çorba kaşığı sıvı yağ
Sos için
yarım su bardağı yoğurt
kekik, fesleğen,tuz az sarımsak rendesi
Servis için
kıvırcık veya marul yaprakları

Patatesleri yıkayıp kabuklu olarak yarı yarıya haşlayalım. Su kaynamaya başladığında haşlama suyuna sirke ve tuz katalım...
Patateslerin kabuklarını soyup dörde bölelim. Fırın tepsisine dizelim. Diğer tarafta ezilmiş sarımsak, köri ve sıvı yağı bir kapta karıştıralım. Patateslerin üzerine gezdirelim. Yarım saat bekletelim. Arada bir karıştırarak patateslerin sosu iyice emmesini sağlayalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Sos için yoğurdun içine kekik, fesleğen, tuz ve sarımsağı katıp iyice özeyerek karıştıralım.
Servis tabağına kıyılmış marulu yayalım. Fırından çıkarttığımız patatesleri marulun üzerine dizelim. Baharatlı patateslerimizin üzerine baharatlı sosumuzu gezdirip servise sunalım. Afiyet olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun


19 Eylül 2011 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE MALATYA USULÜ

Lavaş arasına, köfte yeşil soğan, ince dilim domates, yeşillik, limon suyu...
Arnavut biberi, limon suyu ve domates hımmm... Tabağa koyarken elimizle öfeleyerek tane tane serperek koyalım....
Top köfteler, bol acısos, turşu limon suyu kıvırcık....
Merhabalar:) Etsiz Çiğ köfte kısırın daha daha nefisi oluyor ... Bulgur doğunun baş tacı kısır hepimiz yapıyoruz aslında aynı bi urfalılar yumurta katar biz Malatyalı olduğumuzdan Malatya usulü Etsiz Çiğ Köfte tarifim sizlerle. Beni en çok  iştahlandıran sunum özellikleri... Yanında ayran, şalgam suyu, çay, bol limon ve acı minik turşu ve lezzet şöleni...
Bu nefis çiğ köftenin nefis baharatları http://www.incibaharat.com.tr/ ...

1 çukur çorba kasesi çiğ köftelik esmer ince bulgur
5 adet yeşil soğan
1 adet kuru soğan
yarım çay bardağı sıvı yağ
4 diş sarımsak
1 limon suyu
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı acı biber salçası (Antep yöresine ait baharatçılarda satılan sert biber salçası)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber sosu (tamek cam kovanoz)
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sirke
1 domates rendesi
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
tuz
yarım çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı isot
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çimdik köri
1 çimdik tarçın
1 çimdik kişniş

Bulguru geniş çukur bir tepsiye dökelim. Üzerine yarım kase sıcağa yakın ılık su döküp üzerini başka bir tepsiyle kapatıp bulgurun kabarmasını bekleyelim.

Kuru soğanı ince çentelim 2 çorba kaşığı sıvı yağda kavuralım domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar az kavurup ocaktan alalım.

Kabaran bulgurun üzerine salçalı soğanı ilave edelim. Sırasıyla biber salçası, acı biber sosu, baharatları, yağ, nar ekşisi, domates rendesi ve tuzu ilave edip ezerek 10-15 dakika yoğuralım.
Macun gibi kıvam almasını sağlamak için ara ara parmak uçlarımızla az ılık su serpelim...

Kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan ve limon suyunu da bulgura ilave edip yoğurmaya devam edelim vee isteğimiz şekilleri verip ister lavaş arası, ister kıvırcık yaprakları arası ister tabakta isteğiniz formda sunuma hazır... Afiyet olsun...


Sevgilerimle
Banu Altun

15 Eylül 2011 Perşembe

Kızartılmış Domatesli Hellim ve İçi Dolgulu Kruvasan


Merhabalar:)) Yoğun iş temposu beni yorsa da çalışmayı seviyorum... Ben yorgunluğumu çay içerek atanlardandım:) Yorgunluk sonrası deliksiz nefis bir uyku sabah miss gibi bergamotlu çay kokusu, taze ekmek ve;

Kızartılmış Domatesli Hellim
Domatesleri yuvarlak yarım santim kalınlığında kabuğuyla keselim. Teflon tavaya az sıvı yağ koyup domatesleri tuz serpip önlü arkalı pişirelim.
Domatesler pişerken diğer teflon tavaya az sıvı yağ koyup dilimlenmiş suda ıslatılmış tuzu azaltılmış kurulanmış hellimleri kızartalım.
Pişmiş domates ve nar gibi kızarmış hellimleri servis tabağına alalım....

Uno bir güzellik yapmış bizlere nefis Kruvasanlar hazırlamış.
Dalma sakızlı, sade, çikolatalı hımmm çay yanına keyif katmaya birebir. Teşekkür UNO...
Ben sade Kruvasanların içlerini fındık ezmesi, peynir ezmesi, salam, helvayla doldurdum damak tadına göre çeşit artabilir...

Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Sevgilerimle
Banu Altun

8 Eylül 2011 Perşembe

LAVAŞ ARASI SUCUK ve ACI SOS TARİFİ

Ortancalar çiçekler bahçemdem:) Benim güzellerim:)

Günaydın:)) Et ve kebabın yanında görmeye alıştığımız lavaşı sabahı kahvaltı sofrasında yemeye nedersiniz? Evetse buyurun Nefis Lavaş Arası Sucuk yapılışına....

Not: Lavaşı kebapçıdan ve ya çiğ köfte satan dükkanlardan almanızı tavsiye ederim. Marketler deki kapalı paketler sert oluyor ve kesinlikle aynı tat olmuyor...


ACI SOS TARİFİ
2 çorba kaş salça
1 tatlı kaş. acı biber salçası
2 çorba kaş acı pul biber
1 tatlı kaşığı acı sos (isteğe göre azaltılabilir)
1 tatlı kaşığı ketçap
2 çorba kaşığı domates rendesi
1 tatlı kaş. kimyon
1 çay kaş. karabiber
1 çorba kaş. sirke
1 çay kaş. toz şeker
1 çay kaş. yenibahar
1 çorba kaş. kekik
1 tatlı kaş. nane
1 tatlı kaş. isot
1 minik tutam köri
3 çorba kaş. zeytinyağı
1 çorba kaş. su tüm malzeme ezilerek karıştırarak
Lavaş
sucuk dilimleri
kaşar peyniri rendesi
tereyağı

Lavaş ekmeğinin ortadan ikiye bölelim. Acılı ezmeyi her yerine sürelim. Üzerine kaşar peyniri serpelim, ızgarada kızartılmış sucuk dilimlerini dizelim ve bir ucunu diğer ucun üzerine kapatalım. Parmaklarımızın ucunu hafifçe ıslatıp kenarlarına bastıralım.
Teflon tavada az tereyağında alt üst pişirip demli bergamot aromalı çayla servise sunalım... Afiyet olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun




2 Eylül 2011 Cuma

KARİDES GÜVEÇ





Merhaba canlarım:) Tahmin ediyorum herkesin bayram sofrası kırmızı et ağırlıklıdır bende misafirlerime bayramın 3. günü bol domatesli şehriye çorba, olta istarvit kızartma, karides güveç, salata ve paçanga böreği ve meşur irmik helvamı yaptı nefis bir menü oldu:) Herkez masadan şımararak kalktı:))
Menüde olanlar Karides Güveç hariç hepsine arşivimden bakabilirsiniz... Gelelim Karides Güveç yapına...

yarım kg fazla karides
defne yaprağı, sirke, soğan kabuğu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet sivri biber
1 küçük kavanoz mini mantar
3 adet domates
2 adet domates rendesi
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Karidesleri yıkayalım. Haşlama tenceresine sıcak su, sirke, defne yaprağı, soğan kabuğu ve karidesleri koyup 15 dakika haşlayalım ara ara karıştırarak. Haşlanan karidesleri süzelim üzerine soğuk su döküp ılımaya bırakalım. Önce kafasını kopartalım, sonra kuyruğundan hafifçe kabuğunu çekerek soyalım...

Tencereye sıvı yağı alalım ısınınca kıyılmış soğan ve sarımsağı katalım, sararınca küçük doğranmış sivri biberi katıp kavuralım. Biberler yumuşayınca ortadan ikiye bölünmüş mini mantarları katalım kavuralım. Küçük doğranmış domatesleri katalım domatesler iyice yumuşayınca salça ve domates rendesini katalım malzeme iyice iç içe geçince ayıklanmış mantarları katıp 5 dak kadar pişirip ocaktan alalım. Yağlanmış kabına aktaralım. Kaşar peyniri rendesini her yere eşit miktarda serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında peynir eriyene kadar tutalım veee servise hazırdır... Afiyet şeker olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun