31 Ekim 2011 Pazartesi

HAYDARİ ÇEŞİTLERİ

                                            

Haydari Baharatlı 

1 su bardağı süzme yoğurt (koyun yoğurdu bulursanız harika oluyor)
1 tatlı kaşığı kuru nane 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 diş sarımsak ezilmiş
tuz.
Süzme yoğurdu çukur bir kaba alıp, bir çorba kaşığı su ilave edip macun kıvamına gelene kadar karıştıralım. Tuzla sarımsağı havanda dövüp yoğurda ilave edelim. Naneyi ekleyip iyice karıştıralım. Son olarak kırmızı pul biber katıp şöyle bir karıştırıp servis tabağına alalım. Üzerini baharatla süsleyip servise sunalım... 



Haydari Peynirli 


1 su bardağı süzme yoğurt (koyun yoğurdu bulursanız harika oluyor)
yarım su bardağı ufalanmış veya rendelenmiş beyaz peynir 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 diş sarımsak ezilmiş
tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı 

Süzme yoğurdu çukur bir kaba alıp, bir çorba kaşığı su ilave edip macun kıvamına gelene kadar karıştıralım. Tuzla sarımsağı havanda dövüp yoğurda ilave edelim. Naneyi ekleyip iyice karıştıralım. Son olarak kırmızı pul biber ve peyniri katıp şöyle bir karıştırıp servis tabağına alalım. Üzerini zeytinyağı, beyaz peynir ve baharatla süsleyip servise sunalım... 

                                              

Haydari Dereotlu

1 su bardağı süzme yoğurt (koyun yoğurdu bulursanız harika oluyor)
yarım demet dereotu 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
1 tutam kırmızı pul biber
2 diş sarımsak ezilmiş
tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı 

Süzme yoğurdu çukur bir kaba alıp, bir çorba kaşığı su ilave edip macun kıvamına gelene kadar karıştıralım.
Dereotunu temizleyip ince ince kıyalım. Süzme yoğurda ilave edip karıştıralım. Tuzla sarımsağı havanda dövüp yoğurda ilave edelim, naneyi de ekleyip iyice karıştıralım.Servis tabağına alalım. Üzerini dereotu, zeytinyağı ve kırmızı pul biberle süsleyip servise sunalım... 



                                            3 güzel bir arada:)

Merhaba canlarım:) Bu gün Haydari çeşitlerini yaptım. Peynirli, baharatlı ve dereotlu cipslerin, salatanın ve et yemeklerinin yareni Haydari. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle....

Sevgilerimle 
Banu Altun

28 Ekim 2011 Cuma

KAVURMA

Koyun eti kavurması


Dana eti kavurma

Merhaba canlarım.... Ülkece buruk günler yaşıyoruz Rabbim sabır versin cümlemize... Şehitlerimizin acısı yüreğimizde deprem felaketi yüreklerimizde... Nur içinde yatsınlar....

Kurban bayramına özel kavurma tarifi... Lokum gibi kavurmanın püf noktası ve kurban bayramında sağlımıza dikkat etmek için birkaç hatırlatmam...

Bana göre lokum gibi kavurma koyun etiyle oluyor:) 

Malzeme 
İç yağ 
tereyağı, sıvı yağ 
et 
tuz karabiber

Tenceremizi ocağa bırakalım. İyice ısınınca iç yağı bırakıp eritelim. Ardından tereyağı ve sıvı yağ ilave edelim. Etleri katalım ocağın altını orta ateşe getirip tencerenin kapağını kapatıp etin suyunu salıp tekrar çekene kadar kapağını açmayalım. Etimiz bir kilodan fazla olacağı için suyu yoğun oluyor artı su ilavesi gerekmiyor. 
Et suyunu çekince tencerenin kapağını açıp kavuralım. Etler kızarınca indirmeden önce tuz ve karabiberle tatlandırıp servise sunalım. Afiyet Olsun...

Sağlımız için dikkat etmemiz gerekenler...

Bayram coşkusunu yaşarken sağlığımıza da dikkat edelim... 

Bayram süresince aşırı et yemekten sakınıp, tatlı, şeker, çikolata ve yağ tüketiminde dikkatli olalım.. 

Taze kesilmiş etin hazmı zordur, hazımsızlık yapabilir, sert olmasından dolayı pişirmede ki püf noktalarını da sizlerle paylaştım...


Hazımsızlık sorunu çekmemek için mutlaka etlerin yanında yeşil salata, söğüş domates ve turşu tüketilmesini tavsiye ederim... 

Sabah güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı

Bayram tatlımızı küçük porsiyonlarda sunmamız sevdiklerimizin de şeker alımını azaltacak misafirimizde tabağındakini afiyetle bitirmiş olcaktır:)

Aşırı çay kahve tüketimi  uykusuzluk yapabilir tüketime dikkat edelim.

Günde 2 - 2,5 lt. su tüketimine dikkat edelim.

Etin çok yağlı kısımlarını tüketmeyelim. Bu kısımları yemeklere tat katmak için ilerki zamanlarda kullanabiliriz.

Sakatatlar da kolesterol oranı ve yağ oranının fazla olduğunu da unutmayalım....

Sevgilerimle 
Banu Altun




14 Ekim 2011 Cuma

SUCUK KÖFTE KAYSERİ YÖRESİ


Merhaba canlarım:) İstanbul soğuk havalara teslim oldu, mutfağımız da kış tatlarına geçti bile...
Kayseriye ait aroması bol Sucuk Köfte seçtiğim tatlardan birisi, denemeniz beğenmeniz dileğiyle...
Nefis köftemin baharatları http://www.incibaharat.com.tr/ ...

500 gr. az yağlı kıyma
7-8 diş sarımsak
2 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı sıvı yağ
kimyon, pul biber, karabiber, tuz
1 yemek kaşığı biber salçası

Kıymayı yoğurmaya uygun bir kaba alalım, üzerine, baharatlar, salça, havanda tuzla dövülmüş sarımsak ve 2 çorba kaşığı yağla harmanlanmış irmiği ilave edip 10-15 dakika iyice yoğuralım. Bir gece buzdolabında dinlendirelim.
Not:Streçle sarmadan önce her yerini sıvı yağa sürebilirsiniz az miktarda.
Dinlemiş köftemizi tekrardan iyice yoğurup yassı şekil verip ızgarada veya az yağ konmuş yapışmaz tavada pişirelim.
Ben tavada kızarttım ve köftenin o nefis yağına az daha yağ ilave edip domatesle biberleri kızarttım hımmm... Servise hazırdır. Afiyet olsun...

Sevgilerimle
Banu Altun

12 Ekim 2011 Çarşamba

BABAGANNUŞ


Merhaba canlarım:) İsmi beni pek bi iştahlandır dı Babagannuş tadı bildik benim sık yaptığım patlıcan salatasının küçük bir kaç farklı malzeme yapılmış hali... Ve değişik adıyla soframızı şımartan bir tat:) Beğenmeniz denemeniz dileğiyle....
Not: Ben bu nefis tarifi bir ay önce yapmıştım yayınlamayı unuttum:(( Umarım tezgahlarda bostan patlıcan vardır...

1 kg. bostan patlıcan
yarım limon suyu
250 gr. çarliston biber
3 domates
300 gr. süzme yoğurt
3 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber, tuz

Patlıcan,domates ve çarliston biberleri közleyelim.
Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayalım.
Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştıralım. Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
Domates ve biberlerin kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edelim.
Sarımsakları soyup ezelim. Sarımsakları yoğurda ilave edip iyice karıştıralım.
Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştıralım.
Tereyağını bir tavada eritelim pul biberi ekleyip kokusu gelince hemen ateşten alalım. Yoğurtlu patlıcan karışımının üzerine sıcak tereyağını dökelim. Kıyılmış maydanozla süsleyip servise sunalım... Afiyet olsun...

Sevgilerimle
Banu Altun

10 Ekim 2011 Pazartesi

KAVUN

Günaydın canlarım:)) Bahçemde ki çiçeklerle süslediğim kavun ve beyaz peynir resmi:)) Görüntü çook hoşuma gittiği için paylaşayım dedim... Bide bu hoş kokulu sarışının faydalarından bahsedelim...

Kavun, özellikle yüksek değerde A vitamini ve potasyum minerali içeriyor. Kandaki pıhtılaşma ve dolayısıyla damarlarda ki tıkanmayı engelleyen önemli etkileri var, bu nedenle bool boll yenmesi öğütleniyor...

Kahvaltı sofrasında kavun beyaz peynir,
Meze türü olarak vazgeçilmez bir ikram,
Akşam bahçede, balkonda tatlı niyetine çiçeklerle cilvelenmiş buz gibi sarı hoş kokulu kavunnnn.

Sevgilerimle
Banu Altun

9 Ekim 2011 Pazar

Blog Kardeşliği&Dostluğu:))

Günaydın mutlu pazarlar canlarım:))

Sevgili blog arkadaşım Yıldızım http://mandalincikmazi.blogspot.com/ bana bu güzel hediyeleri göndermiş çook teşekkür ederim canım... Hünerli arkadaşım el emeklerine ve İzmir kokulu hediyelerine baktıkça seni anacağız...
Dostluğumuz http://mandalincikmazi.blogspot.com/2010/04/cocuklar-icin-kahvaltilik-yumurta.html blogunda bu şirin yumurtaları görmemle başladı ay ne espirili ne hoş bi hanım dedim ve yazılarını tariflerini takibe başladım... Nefis tatların bulunduğu, zarif el işleriyle dolu ve tam bir kedi canlı dostu arkadaşım Yıldıza İstanbul dan kocaman sevgiler... Seni bu okyanus da bulmak harika....
Sevgilerimle
Banu Altun

7 Ekim 2011 Cuma

Tahinli Susamlı Bademli Kurabiye

Bahçemden çiçekler.... Mutfağımdan kurabişler:))


Merhaba canlarım:)) Tahin, badem, susam sevenler haydi kurabiye yapmaya...
Yanına demli bergamot aromalı çay, çıtır çıtır Tahinli Susamlı Bademli Kurabiye en sevdiğim son bardak çayda bardağın üzerindeki kurabiye lekeleri lezzetin geçmişini anlatıyor:))) Denemeniz dileğiyle...

4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tahin
2 çay bardağı sıvı yağ
1 tüm yumurta + 1 yumurta sarısı
yarım su bardağından fazla badem + 1 avuç dolusu ceviz rondodan geçmiş
1 çimdik tarçın
1 yumurta akı
1 çay bardağı susam

Unu eleyelim; şeker, tahin, yumurta, yumurta sarısı, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya koyup iyice yoğuralım. Rondodan geçmiş badem, ceviz içi, tarçın ilave edip tekrar yoğuralım. Hamuru 15 dakika dinlendirelim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak şekil verip önce yumurta akına, sonra susama batırıp yağlı kağıt serilmiş az yağla yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim... Afiyet olsun...
Sevgilerimle
Banu Altun

3 Ekim 2011 Pazartesi

PUF PUF PASTALAR



Günaydın canlarım:)) Dar zamanlar için nefis kolay Puf Puf Pastalar denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

10 adet eti top kek fındıklı
yarım su bardağı sıcak şekerli nescafe
2 poşet krem şantiy
1 su bardağından az soğuk su
çilek reçeli tanesi
nutella yani fındık krema:)), fındık kırığı

Top kekleri ortadan bölelim sıcak şekerli nescafe ile ıslatalım.
2 poşet şantiyi 1 su bardağından az sütle mikserin yüksek devrinde çırpıp 2 saat kadar buzdolabında bekletelim.
Nescafeyle ıslatılmış ortadan bölünmüş kekin üzerine krem şantiyi bolca sürelim bir adet çilek reçeli koyalım diğer kek parçasını üzerine kapatalım....
Eritilmiş nutella ben az süt ilave ettim daha akışkan oluyor keklerimizin üzerine dökelim fındık kırığıyla süsleyip bir gece buzdolabında bekletip servise sunalım... Afiyet olsun....

Sevgilerimle
Banu Altun

1 Ekim 2011 Cumartesi

Google AdWors


Merhabalar:)) Google AdWords ile internette yeni müşteriler, blog ve sitenize yeni izleyiciler kazanabilirsiniz. Bana gelen 150 liralık hediye kuponunu kullandım bloguma gelen ziyaretçi sayım iki misli arttı reklam bitti ama ziyaret edenler beni bırakmadı:)) Teşekkür ederim Google AdWors kayıt yapmak için Bizi Arayın: 444 21 07
(09:00-18:00 Pzt-Cuma) veya adwords.google.com tıklayın başarılar...

Sevgilerimle
Banu Altun