31 Mart 2012 Cumartesi

Muhabbetlik & Gülümseten Tatlar Sunumlar :)))

 Merhaba canlarım:) Hepimiz mutfağı yemek yapmayı seviyoruz. Ve ailemiz,  misafirlerimiz bizlerden nefis tatlar bekliyor. Ayyy bu gün ne yaptı acaba? gibi... Peki ya yorgun olduğumuz günler :(( Hani canımız kek yapmayı bile istemediği zamanlar!! İşte ben öyle zamanlarım da bu gülümseten iştahlandıran muhabbette muhabbet katan tatlarım yaniiii sunumlarım la  yüzlerde ki gülümsemeyi hiç eksik etmem. İşte o küçük ikramlar   Muhabbetlik & Gülümseten tatlar ve sunumu. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle.... 
 Çayın  yareni tuzlu fıstık hımmm... Biz bu tada bir alıştık çay demlenirken sıcak sıcak çıtır tuzlu fıstık bazen de kuruyemiş. Bardak bardak çay içirten tad:) Dvd keyfi de cabası:))
 Bu aralar Dia markette satılan Yağlı Gevrek hımm tadını çok sevdim. çayımın yanında 2 çubuk olmazsa olmazım oldu bol çerek otlu susamlı.... Semt fırınından mini ekler ve çay kurabiyesi az şekerli. Ekmek fırınların da bu kurabişlerin tadı başka... Ekler pastayı görüp de gülümsemeyen yoktur dimi:)))) 
 Kuru yemiş meyve çikolata...
 Nestle markanın nefis çikolata kaplı bisküvileri, fındıklı Nişantaşı çikolatalarım, nar veeee
 Ceviz sandviç!!! Ben buldum ben buldum:) Cevizin arasına fisko birlik fındık ezmezi sürüp servise sunuyoruz. Bazen üzerini çikolatayla da kaplıyorum offf  hımm  oluyor. Biz bu tadı çoook seviyoruz. 
 Yaa ben fıstığı çok seviyorum:) Muhabbet koyu fıstıkları yedik afiyetle. Üzerine nar kırıp haşur huşur yemek hımmmm:)) nefissss.
 Nar gençlik iksiriymiş! Doğal anti oksidan. Benim de en çok sevdiğim tükettiğim meyvedir. Mutlaka meyve tabağımda narları göreceğim. Evin her odasın da süs diye bırakıyorum canım çektikçe kırıp mideye:))) 
 Çocukluk dönemimden nostalji Ülker Asorti Bisküvi ayyy ne severdik annee bundan al diye bizim o zamanlar en özel ikramımız dı kendimize ödülümüzdü. Bide yanın da fıstıklı çikolata çay hımmm. Eskiden bir paket bisküviyle nasıl mutlu olurduk para biriktirip alırdık. Şimdiyse bisküvilerin yüzüne bakmıyoruz. Alındı mı tüm çeşitleri alınıyor....  
Ahhh eski günler... 
 Çikolatalı Bademli Hurma 

 Komşumuzun Hacıdan getirdiği hurmadan esinlenerek yaptım harika da oldu. 
Çekirdeği çıkartılmış yıkanmış kurulanmış hurmaların içi tüm tuzsuz bademle doldurun.
Ülker Metroyu rendeleyip ben mari usulü eritelim. Çok hızlı bir şekilde hurmaların üstünü çikolatayla kaplayalım. Metro karamelli çikolata olduğundan çabuk donuyor elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. 
Tadı karamelli çikolatada:) 
üzerini bol fındıkla süslüyoruz. Afiyet olsun.  
 Bu güzel kağıtlar da sevgili zarif becerikli  arkadaşım Yıldızımdan kulaklarını çınlattık canım yandı mı kulakların???
 Bende ki bu fıstıklık sanırım bol fıstık yemem den geliyor:))) Olmaz sa olmaz fıstık ve bu bol kalorili çikolata snıckers kimse bu ikiliye hayır diyemez sanırım....
 Muhabbete muhabbet katan kabuklu yemişler... Kur bağdaşını al bir demlik çayını al fındık kıracağını çıtır çıtır    badem fındık çayyy :))) 
Evlerimiz de huzur, neşe, bereket bol olsun. Maksat güler yüz tatlı sözse yanındakiler işte bahane. Bahaneniz bol olsun yüzünüz hep gülsün.

Sevgilerimle
Banu Altun

23 Mart 2012 Cuma

Mercimek Köftesi Annemin Börecikleri:)



Merhaba canlarım:) Baharın gelişiyle mutfağımız da şenlendi çok şükür... Biz bahçe sezonunu açtık:) İlk bahçe keyfimizden sizler için seçtiğim benim Mercimek Köftem ve annemin nefis patatesli, kıymalı rulo börecikleri. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

Mercimek Köftesi

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik (ince) bulgur
yarım demet maydanoz
3 çorba kaşı sıvı yağ
1 küçük kuru soğan
4-5 adet taze yeşil soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nar ekşisi , tuz
1'er çay kaşığı pul kırmızı biber, kişniş, kimyon

Mercimeği tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayalım.
Üzerin de bir parmak kalacak kadar haşlama suyu bırakıp kalan suyu dökelim.
Ve bulguru mercimeğin üzerine ilave edelim.
20 dakika kadar şişmesini bekleyelim.
Taze soğanları ayıklayıp ince ince kıyalım.
Maydanozu ayıklayıp saplarını atıp yapraklarını doğrayalım.
Kuru soğanı ince şekilde doğrayıp sıvı yağ ile tavada soteleyelim. Son anda domates salçasını ilave edelim.
Salçanın kokusu çıkınca ocaktan alalım.
Taze soğan, kavrulmuş salçalı kuru soğan, maydanoz, biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi, ve baharatları mercimek ve bulgur karışımına ilave edip elimizle iyice yoğuralım.
Avcumuzun içinde sıkarak köfte şeklini verip, limon, turşu, domates ve sarımsakla beraber çayla servise sunalım...
Not: Mercimek köftesi çabuk kuruyup lezzetini kaybedeceğinden çok önceden hazırlanmamalıdır.
       Yeşil mercimekle de yapılabilir....

Patatesli Börek İçi

yarımm kg haşlamalalık patates
2 çorba kaşığı sıvı yağ, yağ, karabiber
yarım su bardağından fazla kaşar peyniri rendesi
yarım su bardağı kadar ezilmiş yağlı beyaz peynir

Patatesleri haşlayalım. Suyunu süzüp kendi halinde soğutalım. Haşlanmış sıcak patatesin üzerine dökülen soğuk su patatesin tadını kaçırır...
Patatesleri soyup ezelim. Rende kaşar peyniri, ezilmiş beyaz peynir, tuz, karabiber ve zıvı yağ katıp iyice karıştıralım.
Patatesli içimiz hazırdır:)

Kıymalı Börek İçi


250 gr. kıyma
2 çorba kaşığı sıvı yağı
1 orta boy kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
karabiber, tuz, kimyon, tarçın, kekik
3 dal maydanoz

Böreğin içini hazırlamak için tavaya yağımızı alalım. Isınınca küçük doğranmış soğanlarımızı katıp sararıncaya kadar kavuralım. Kıymayı ilave edelim fazla kurutmadan kıymayı pişirelim. Karabiber, tuz ve kimyon ilave edip şöyle bi karıştırıp salçayı ilave edelim. Salçanın kokusu çıkınca küçük doğranmış susuz domatesleri ve bi çimdik tarçın ilave edelim. Domatesler de yumuşayınca kıyılmış maydanozu ve kekiği ilave edip karıştırıp ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

Rulo böreğin tarifi Rulo Börek daha önce ıspanaklısını paylaşmıştım bizim evde en sık pişen böreciğimiz:)) İçinin malzemesi size kalmış...

Sevgilerimle
Banu Altun

19 Mart 2012 Pazartesi

HABER MRT TEŞEKKÜR:)



Merhaba canlarım:) 3. Bölge siyasi gazetesi  Haber Mrt bana ilk sayılarında yer verdikleri için kendilerine teşekkürlerimi sunarım...
Yayın hayatlarında başarılarının devamını dilerim...
Teşekkür biraz geç oldu, nedeni tariflere öncelik vermemden dir... Sırada yayın için bir dünya tarif var....
Cuma günü nefis mercimek köftesi tarifimle sizlerleyim:)
Sevgilerimle
Banu Altun

16 Mart 2012 Cuma

Şehriyeli İki Renkli Pirinç Pilavı Sebzeli Et Tarifi




 Hanımlar bu et çok terbiyeli çünkü terbiyesini geceden ben verdim:))))

 Pilavın kavruluşu....Renklerin güzelliği:))
Hayırlı cumalar canlarım:) Mini ziyafet sofrası için Şehriyeli İki Renkli Pirinç Pilavı ve Sebzeli Et...Benim gibi vakti az olanlar için çalışan bayanlar için tam bir kurtarıcı:)  Denemeniz beğenmeniz  dileğiyle....

Şehriyeli İki Renkli Pirinç Pilavı

2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı arpa şehriye
2 su bardağı pilavlık baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su
az et suyu tablet olarak ve tuz

Pirinci yıkayıp sıcak tuzlu suda yarım saat bekletelim.
Tenceremize sıvı yağ ve tereyağı alalım.
Yağ ısınınca arpa şehriyenin yarısını atıp kavuralım.
Şehriyeler renk alınca suyu süzülmüş tekrar bi sudan geçirilmiş pirinci tencereye alıp kavurmaya başlayalım.
Üzerine kalan arpa şehriyeleri de katıp kavuralım. Böylece arpa şehriyeler 2 farklı renk olacaktır.
Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca üzerine kaynar suyu, et suyu tabletinden çok az bir parça elimizle ufalayarak katalım, Tablette tuz oranı olduğundan tuzu biraz daha az atıp pilavımızı karıştırıp tencerenin ağzını kapatalım.
Orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Pilavımız göz göz oluca ocaktan alıp üzerine kalın bir peçete serip tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye alalım.


Sebzeli Et 

500 gr. antrikot et
sıvı yağ, kekik
1 kavanoz köz kırmızı biber
1 demet yeşil soğan ayıklanmış
10 adet kokteyl domates
kızartmak için sıvı yağ ve tereyağı

Etimizi geceden sıvı yağ ve kekikle iyice harmanlayıp dinlendirelim.
Dinlenmiş etleri teflon tavada az sıvı yağında arkalı önlü kızartalım.
Tavada ki yağı döküp az tereyağı ve sıvı yağ koyalım ısınınca tekrar etleri kızartalım.
Etlerimizi servis tabağına alalım.
Aynı yağda yeşil soğanları kızartalım etlerin üzerine alalım.
Domatesleri tüm olarak tavaya alıp hafifçe kızartalım.
Kızarmış domatesleri etin üzerine alalım.
Köz kırmızı biberi de  irice doğrayıp etin üzerine yerleştirelim.
Servise hazırdır.
Afiyet Olsun...

Sevgilerimle 
Banu Altun

9 Mart 2012 Cuma

PEKMEZLİ FINDIKLI KEK

 Pekmezli Fındıklı Kekin nefis halleri:))




 şu haliyle tam yemelik...
 Süt ve yağ ialve olunca nefis rengi...
Yumurtayla çırpılmış pekmez hali:)) hımmm:) yerim ben yerim:)

Merhaba canlarım:)) Hayırlı cumalar:) Bu gün daha önce bahsettiğim sevgili Kader Hanım ın nefis Pekmezli Kekini pişirdim hımmm gerçekten nefis oluyor, pişerken ve yerken o nefis mis pekmez kokusuna diyecek yok. Ben tarife birde fındık parçası ilave ettim hım hım oldu:) Bu nefis kekin bir özlelliği diyabet yani şeker hastalarıda yiyebilir sadece üzerine pudra şekeri atmadan!
Pekmez yemiyen çocuklar için ve bizler içinde enerji deposu bir kek...  Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...


3 yumurta 
1 çay bardağı dut bekmezi 
1 çay bardağı fındık yağı 
1 çay bardağı süt
3 buçuk çay bardağı tam buğday unu 2 kere elenmiş
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya 
2 dolu çorba kaşığı kakao
3 iri avuç iri dövülmüş fındık içi
Üzeri için bol pudra şekeri 


Pekmez ve yumurtayı iyice köpürene kadar çırpalım.
Süt ve yağ ilave edip çırpmaya devam edelim. 
Un, kabartma tozu, vanilya, kakao ilave edip tahta kaşıkla karıştırmaya devam edelim.
Son olarak da fındık parçalarını ilave edip iyice karıştırıp yağlanmış kek kalıbına dökelim.
Ilık fırında kabarana dek pişirelim.
Ilımış keki kabından çıkartıp servis tabağına alalım.
Servis zamanı bol pudra şekeri serpip demli çay veya nes cafeyle servise sunalım. 
Not: Pudra şekerini yemeden biraz önce serpelim bekleme olunca şekerlenme oluyor!


Sevgilerimle
Banu Altun

5 Mart 2012 Pazartesi

Çikolatalı Fındıklı Bisküvili Sütlü Kup Tarifi





Merhaba canlarım:) Sizleri çook özledim... Ben artık her yere yetişemiyorum:(
Bu tarifimi de  biraz mahcup yayınlıyorum. Nedeni 30 kasımda Çikolatalı Fındıklı Bisküvili Sütlü Kup Kader Hanım'ın oğlu sevgili Yiğit için yaptım. Annesiyle biz tariflerden konuşurken abla sütlü tatlın az biraz ağırlık ver dedi. Şımartan Abla olarak bu nefis muhallebiyi yaptım delikanlı yedikten sonra hem bana teşekküre iş yerime gelmiş benim izinli olduğum gün üstüne teşekkür maili atmış fakat ben o mail adresimin şifresini unuttum ha bugün ha yarın işte bu gün cevapladım:(((
Şimdi cuma günü sizlerle nefis Kader Hanım'ın pekmezli kekin tarifini paylaşacağım en kısa zamanda sevgili Yiğit'e nefis bir sütlü tatlı daha yapacağım..
Allah nazardan saklasın bu delikanlı derslerinle çok başarılı çok disiplinli gelecek vaat eden pırıl pırıl delikanlı. Böyle çalışkan efendi çocukların çoook olamsı dileğiyle...
Gelelim tarife...

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 poşet Dr.Oetker pirinç unu
3 çorba kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı sıvı kase margarin
1 paket vanilya
1 paket eti burçak veya eti kakaolu bisküvi
4 avuç dolusu iri fındık kırığı
1 paket Dr. oetker çikolata sosu sütle hazırlanmış ve 1 paket sütlü çikolata ilave edilmiş.
Not: Çikolata sosu hazırlarken sütünü biraz azaltmanızı ve inmeye yakın 1 paket çikolata ilave etmenizi tavsiye ederim.

Yapılışı 
Süt ve şekeri kaynatalım.
Çukur bir kasenin içine pirinç unu ve nişastayı alıp yarım çay bardağı suyla boza kıvamına getirelim.
Kaynayan süte sürekli karıştırarak sicim şeklinde nişasta ve pirinç unu karışımını ilave edelim.
Sürekli karıştırarak 5 - 6 dakika kaynatalım.
Ocaktan almadan vanilya ve margarin katalım.
5 dakika kendi halinde ılımaya bırakılan muhallebiyi mikserin yüksek devirin de çırpalım.
Göz göz olan muhallebiyi kuplara pay edelim.
Üzerine rondodan geçirdiğimiz bisküvi ve fındık kırığı ile kaplayalım.
Son olarak da bolca çikolata sosu döktüğümüz kupları fındık parçalarıyla süsleyip en az 1 gece buz dolabında bekletip servise sunalım.
Afiyet olsun.

Sevgilerimle 
Banu Altun