25 Nisan 2012 Çarşamba

İrmikli Un Helvası ve Sarıkanat Tava :))

 Sarıkanat Tava
Balıkları ayıklayıp yıkadıktan sonara iyice kurulayalım.
Un ve mısır ununu harmanlayıp balıkları bulayıp kızgın bol yağda kızartalım.
Havlu kağıtla fazla yağını alıp servis tabağına alalım.

Merhaba canlarım :)) Bu güne en sevdiğim iki tada yani beni şımartan tatlara yer verdim.
Sarıkanat balığın tavasına doyamam, üzerine sıkacan bol limon yanına da kırmızı yeşil soğan salata elle yemek lazım bide hımmm....  Üzerine deee hemen canım helva ve bir demlik çay çeker :))
İrmikli Un Helvası hımmm hımm nefis ötesi bir helva... Bu ölçüyü yaparak ben buldum. Çünkü baktığım tarifler de ya yağ oranı çok yada un çok az atılmış. Ben sizlerle benim damak tadımı paylaşıyorum. Yiyen tabağı sıyırıyor söyleyim:))) Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...

İrmikli Un Helvası 

100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket dolmalık fıstık ( 1 çorba kaşığı sıvı yağda kavrulmuş)
1 su bardağı un
2 su bardağı irmik
2 su bardağı su
1 su bardağı süt ( isteğe göre koyu renk helva seviyorsanız süt yerine tamamı su kullanın)
iki buçuk su bardağı toz şeker

Öncelikle su, süt ve şekeri bir tencereye alıp kaynatmadan iyice ısıtalım.
Diğer tarafta teflon tencereye tereyağ ve sıvı yağ  alalım.
Isınınca daha önceden kavurduğumuz dolmalık fıstıkları yağı ile katalım karıştıralım.
Un ve irmiği ilave edip orta ateşte altın sarısı renk olana dek kavuralım.
Un ve irmikğin pişkin kokusu gelince tencereyi olcaktan alalım.
Isınmış olan sütlü şerbetini katalım. Hemen iyice karıştırıp ocağa alalım.
Tencerenin ağzı kapalı suyunu çekene kadar kısık ateşte tutalım.
Kısa bir demlenmeden sonra sıcak sıcak dumanı üzerinde servise sunalım...

Not: Kavurma işlemi çok uzun sürdüğünden yağ daha fazla yanmasın diye fıstığı önceden kavurnayı tercih ediyorum...

Sevgilerimle
Banu Altun

22 Nisan 2012 Pazar

Kahvaltı Sofrasından Yumurtalı, Ekmek Arası Notlar:)


Merhaba canlarım:) İş hayatına kocaaaman bir mola verdim:))  İlk iş dinlenmek oldu, uzun muhabbettli kahvaltı sofrası önceliğim oldu...
Benim için en nefis lezzet kareleri sizlerle. Beğenmeniz dileğiyle:))))
***** Sevgili çocuklar 23 Nisan Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun:)

Pastırmalı Yumurta

 Bana göre nefis pastırmalı yumurtanın püf noktası tereyağı, pastırmalar çok az süreyle ateşte çevrilip  aman kurumasınlar! El çabukluğuyla yumurta hemen kırılacak. Ben bu küçük sahanda 1 tüm yumurta 2 yumurtanın büyük aranda beyazını atıp:( kalanını kullandım.


Kavurmalı Yumurta

Kavurmanın en nefis hali hiç çiğ olarak tükettmedi.
Az tereyağında kavurma parçalarını çevirip yine 1 tüm yumurta 2 yumurtanın büyük aranda beyazını atıp:( kalanını kullandım.



Karışık Yumurta
Karışık tost, pide olur da yumurta olmazmı?? Hımmm hemde nefis olur...
Tavaya tereyağını alırız. Isınınca kavurma, iri doğranmış pastırma, sucuk ve salam dilimleri katılıp şöyle bir yağda çevrilir. Ardından 1 tüm yumurta 2 yumurtanın büyük aranda beyazını atıp kalanını kullanılır. Az kaşar peyniri rendesi serpelim. Tam ortaya da 1 tüm yumurta ekmeği bandırmak için kırılır hımmm hımmm:))) 



Sucuklu Yumurta
Hep sucuk reklamlarında böyle bir sucuklu yumurta görürüm ayyy bi canım çeker:) mutfağa girerim ev usulu yumurtayı sucukların üzerine kırarım bu görüntü olmaz:)) Bu sefer yaptım ama:)
Tereyağı tavaya alalım ısınınca sucuk dilimlerini önlü arkalı az pişirelim. Sucuk dilimlerini bir tabağa alıp yağa yumurtaları kıralım top top. Üzerine sucuk dilimlerini dizip servise sunalım:))


Gözleme Çeçil ve Tulum Peynirli
Benim misafirleirm en çok gözlememi sever. Benim püf noktam yufkayı kestikten sonra eritilmiş az tereyağı sürüp, iç malzemeyi katıp katlarım. Yine tereyağı ile teflon tavada pişirip sıcak sıcak servise sunmak...
Bu aralar çeçil ve tulum peynirli iç hazırlayıp yaptığım gözlemelere en başta ben doyamıyorum:))
Not: tulum peynirini çok az ağırlık çeçil peyniri olsun...

Izgara Böbrek
Hımmm mis gibi ızgara böbrek kendi yağıyla pişmiş. Bir bardak çay Banuş yumuldu ekmeğe:)))
Ya çok sevdiğim yiyecekleri görünce gözüm hiç bir şeyi görmüyor:)))
Kahvaltı sofrasında en sevdiğimdir ızgara böbrek hep bana bayram sabahını hatırlatır:)) 


Sucuklu Ketçaplı Tost
Tost ekmeğinin kenarlarını keselim.
Tost ekmeklerinin içine bolca acılı ketçap sürelim.
Izgarada pişirilmiş sucuk dilimleri kalın bir dilim kaşar.
Ekmeği tost modeline getirip tost ekmeklerinin iki yüzüne de tereyağ sürüp, ısınmış tost makinasında kızarana kaşar peyniri eriyene kadar pişirelim. Bir kupa çayla nservise sunalım:)

Kavurmalı Tost
Kavurmalı tost ekmek arası nefisss oluyor. Ben kaşar peyniri yerine dil peyniri kullanıyorum.
Ekmeğimizin arasına bol dil peyniri ve kavurma parçaları koyup. Ekmeklerin üzerini az kase margarinle yağlayıp iyice ısınmış tost makinasında kızarana kadar pişiriyoruz. Kavurmanın o kendi yağı peynir ve ekmek karışımıyla ağzınıza gelimce sadece hımmm oluyur. Yanında kaca bir bardak çay.
Not: Bu nefis tost kış aylarında daha nefis gidiyor o kapalı kış sabahı nefis kokusu ve tadıyla bi başka gidiyor:)

Sevgilerimle
Banu Altun

13 Nisan 2012 Cuma

Peynir Pane & Zeytin Ezmezi Kahvaltı Sorfasından Kareler:))


Merhaba canlarım:) Sevgili blog arkadaşım marifetane nin Çay kahve Bahane etkinliği için seçtiğim kolay zaman almayan ama çayla nefis gidecek sohbeti tatlandıracak nefis tatlar seçtim. Denemeniz beğenmeniz dileğiyle...


Peynir Pane 
250 gr. keçi peyniri
az un
2 yumurta 
1 su bardağı galeta unu
yarım su bardağı rende kaşar peyniri veya 3 çorba kaşığı permesan tozu 
İsteğe göre toz halinde ceviz 1 çorba kaşığı kadar 
Kızartmak için ayçiçek yağı 
Yapılışı 
Peynirleri küp küp keselim. 
Önce hafifçe una bulayalım. 
Ardından hafifçe çırpılmış yumurtaya bulayalım. 
Galeta unu, toz kırmızı biber, kaşar peyniri veya permesan peyniri, toz ceviz hepsini iyice harmanlayalım. 
Yumurtalı peynirleri bu karışıma batıralım. 
1 saat buzdolabında dinlendirip, kızgın ayçiçek yağında önlü arkalı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartalım. 
Havlu kağıtla fazla yağını alıp sıcak sıcak servise sunalım... 

Zeytin Ezmesi
1 kase zeytinin çekirdeklerini çıkartalım. 
Rondoya alalım. Sızma zeytinyağı, limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsakla rondodan geçirelim. 
Zeytinyağı, limon suyu ve az üzüm sirkesi ilavesiyle bu seferde blendırdan geçirelim. 
Son olarak da az kırmızı pul biber katalım isteğe bağlı.... 
Kıvam alınca ezmemiz hazırdır. 
İlk denemem alttaki resim biraz iri oldu hem rondo hem blendır kullanınca hımmm nefis ötesi oldu:)
Peynir, limon parçaları , sıcak çıtır ekmek tavşan kanı çay hımmm hımmm:)))

Karperli Kaşar Peynirli Simit Keyfi:;)
Taze bol susamlı simit, karper peyniri çeşitli çedarlısı, biberlisi nefis he bide cevizlisi mini domates acı biber eee daha ne olsun ayyy tabiki demli tavşan kanı çay:))) 


Hellim Peynirli Rokalı Sandviç
Ekmekleri ızgarada ısıtalım.
Limon suyu, sızma zeytinyağı, bol kekik ve biberiye sos hazırlayıp ekmeklerin içini ıslatalım.
Limonlu sosa batırılmış roka yapraklarını sandviçe yerleştirelim.
Üzerine az yağda nar gibi kızarmış hellim peyniri ve yağda az pişmiş kokteyl domates koyup sandviçi kapatalım.
Çayımızda hazırsa iş tamamdır....



Sevgilerimle
Banu Altun

8 Nisan 2012 Pazar

Rokalı Turp Salatası & İstarvit Tava


 İstravit tava yaparken ben beyaz unla seviyorum. Bol kızgın yağda açık renk kızartıp. Havlu kağıt üzerine de çok kısa zaman tutup hemen servis tabağına alırım. Üzerine limon sıkıp hımmm yanında bu nefis Rokalı Turp Salatası ve beyaz ekmek:))) nefis iste:)
Mutlu pazarlar:)) İstravit tavanın yanına nefis gidecek Rokalı Turp Salatası malum bu kış kıvırcığın, marulun yanına varılmadı 4 lira kıvırcık 1 kg balık 4 lira ahh ahh ben de bu kış balığın yanın da bol bol bu nefis salatayı yaptım hem çok ekonomik hem de çook lezzetli denemeniz beğenmeniz dileğiyle....

3 orta boy kırmızı turp
1 iri kırmızı yani mor soğan
1 demet roka
yarım demet maydanoz
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
tuz, sızma zeytinyağı

Turpları çok az alacalı soyup, rendenin iri kısmını kullanarak rendeleyelim.
Maydanoz ve soğanı ince kıyalım.
Geniş bir kaseye kıyılmış soğan, maydanoz ve rendelenmiş turp alalım.
Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve limon suyu ekleyip iyice karıştıralım.
Servis tabaklarını roka yapraklarıyla kaplayıp salatamızı ortasına koyalım.
Limon dilimleriyle süsleyip servise sunalım.
Afiyet olsun...

Sevgilerimle
Banu Altun