23 Ekim 2009 Cuma

YOĞURTLU KÖFTELİ ÇORBA


KÖFTESİ İÇİN
250 gr.kıyma
1 küçük kuru soğan
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 yumurta akı
yarım çay bardağı ince bulgur
karabiber - tuz

ÇORBASI
1 kase yoğurt
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un

ÜZERİ İÇİN
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik

YAPILIŞI
Kıymayı bir kaba alalım soğanı rendeleyip ilave edelim ve diğer tüm malzemeyi katıp yoğuralım. Fındık büyüklüğünde misket köfteler yapalım unlanmış tepsiye dizelim. Çorba yapacağımız tencerede tuz katılmış suyu kaynatalım köfteleri katalım. Orta ateşte köfteler pişmeye başalayınca yoğurt yumurta sarısını unu çırpalım köftelerin suyundan az alıp yoğurdu inceltelim karıştırarak köftelere yoğurdu ilave delim. 5 dakika sürekli karıştırarak pişirelim. Ocağın altını söndürüp üst sosunu hazırlayalım. Yağ ve baharatları tavaya alalım ateşte kokusu çıkıncaya kadar tutalım çorbamızın üstüne dökelim. Afiyet olsun...

KISIR





1 kase çiğköftelik kara bulğur
1 kuru soğan
yarım demet yeşil soğan
yarım demet maydonoz
2 dal dere otu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı antep acı biber salçası (sert olanı makbuldür)
1 limon suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı sumak ekşisi
yarım çay bardağı zeytinyağı
kırmızı pul biber- karabiber- nane- kekik- kimyon- sumak- yenibahar- isot- tuz
YAPILIŞI
Bulguru geniş bir kaba alalım 1 kase kaynar suyu bulgurun üstüne dökelim şişmesini bekleyelim. Şişen bulgurun üstüne yağ, salça, kıyılmış kuru soğan, nar - sumak ekşisi, tuz, ve tüm baharatları katalım çiğköfte yoğurur gibi yoğurmaya başlayalım kıvama gelince kıyılmış yeşillikleri ve limon suyunu katalım şöyle bi elimizle harmanladıktan sonra köfte şeklini verelim. Kıvırcık yaprakları limon parçaları ve acı turşu biberle servise sunalım. Yanında şalgam suyunuda unutmayalım. Afiyet olsun...

ELİŞİ GÖZNURU 4


Osmanlı motofi kumaş boyama örneği... Bu resimde beni en çok etkileyen bölüm boynu bükük çiçekler...

PEKMEZLİ UN HELVASI




100 gr tereyağ
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
yarm su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
yarım su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı ceviz içi üzeri için
Süt ve suyu bir tencerede ısıtın. İçine pekmezi ekleyin. Tereyağını eritip unu pembeleşinceye kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederken süt karışımını yavaş yavaş ilave edin. Kısık ateşte süt çekinceye kadar karıştırın. Ceviz içini ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alarak 15 dakika dinlendirin. Elimizi ıslatarak helvadan parçalar kopartıp yuvarlayalım ve iri dövülmüş cevize bulayarak servis tabağına dizin. Yanında sütlü neskafeyle ikram etmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun...

17 Ekim 2009 Cumartesi

ELİŞİ GÖZNURU 3


Kumaş boyama ile kıl tela üzerinde çalıştığım fotoğraf albümü kabı. Çok etkilendiğim bi resim... Örneği tam çıkmamış en kısa zamanda yenisi yapınca resmini ilave edeceğim....

ELİŞİ GÖZNURU 2




Cam boyama boyaların içinde en kolayı benim için keyifli bir çalışmaydı...

ELİŞİ GÖZNURU 1


Tablo olarak kullandığım bu resimi siyah saten üzreine kumaş boyama tekniğiyle yaptım. Örneğini beğenenlere...

15 Ekim 2009 Perşembe

CİVCİV MUHALEBİ



1 paket sakızlı muhallebi
1 litre süt
yarım su bar. hındistan cevizi
10 adet kuru kayısı
1 çor. kaşığı kuş üzümü

Muhallebiyi tarifine uygun pişirelim. Civciv şeklini vereceğimiz kaseleri suyla ıslatıp muhallebileri dolduralım. Buzdolabinda 1 gece bekletip servis tabağına ters çevirelim. Kuş üzümüyle civcivin gözlerini takalım. Kuru kaysıyı gaga ve başlık olacak şekilde kesip muhallebimize takalım. Üstünü bolca hindistan ceviziyle kaplayalım... Yanına arkadaş kara civciv yapmak istersenizde hindistan cevizi yerine kakao ve çukulata rendesi kullanıyoruz. Afiyet olsun...

ÇUKULATALI KURABİYE



Sabahın süsü şokellayı kurabiye ile yemek hımmm... Biraz erken kalkıp sevdiklerimizi bu mis gibi kurabiye kokusuyla uyandırmaya ne dersiniz???

2 yumurta

1 su bar. toz şeker

1 su bar. 1 parmak eksik sıvı yağ

2 çorba kaş. kakao

2,5 su bar. tam buğday unu

1 paket kabartma tozu

1 paket vailya

1 kase şokella

1 çay bar. toz fıstık


Karıştırma kabına yumurtaları kırıyoruz. Üzerine şeker, sıvı yağ, kakao ilave edip çırpma teliyle karıştırıyoruz. Kabartma tozu vanilya ve elenmiş unu ilave edip hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Kıvamı kulak memesi kıvamından biraz yumuşak bi hamur olacak. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içersinde yuvarladıktan sonra biraz ovalleştirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-18 dak. pişirelim. Dikkat! tam buğday unu kurabiyeye biraz sertlik ve kuruluk vereceğinden pişirirken kurutmamaya dikkat edin. Pişen kurabiyeleri ben mari usulü erittiğimiz şokellaya batırp ardından kurabiyenin sivri ucunuda yeşil fıstığa batırıp servise sunalım. Yanında bergomat aromalı demli bi çayyyy... Afiyet olsun...

BALDAĞI PASTASI


Kendi hayal gücümle yaptığım pastam:))


1 paket bebe bisküvi

2 adet iri elma

1 su bar. ceviz kırığı

1 kutu danette vanilyalı

1 kutu danette bitter çukulatalı

1 çay bardağı süzme bal

yeşil toz fıstık süslemek için



Bisküvileri derince kaba kıralım. Soyulmuş elmaları rendeyelim suyunu birakıp rende elmaları bisküvilere katalım ceviz kırığınıda ilave edip fazla ezmeden yoğuralım. Hamurumuzu dağ şelline getirelim. Üst kısmını oyuk bırakalım vanilyalı danetteyi dökelim kar şeklinde. Dağımızın üstünüde balla kaplayalım toz fıstıkla dekor yapalım. Alt kısmınada bitter çukulatalı danette dökelim... Afiyet olsun....

13 Ekim 2009 Salı

CEVİZLİ TULUM




250 gr yağlı tulum peyniri


100 gr ceviz içi


3 çorba kaş. zeytinyağı






Peyniri zeytinyağı ile iyice ezelim. Çukur bi kaseye streç serip peynirin yarısını bastırarak bırakalım ezilmiş ceviz içini yayıp kalan peynirle üstünü kapatalım. Buzdolabında en az 3 saat bekletip servis tabağına streçinden çıkartıp bırakalım. Üstünü tüm cevizlerle süsleyip servise sunalım... Benim kahvaltı soframın vazgeçilmesidir bu peynir yanınada cevizli ekmek çok yakışıror... Afiyet olsun...

KAHVALTILIK BAHARAT EZMESİ


2 çorba kaş salça

1 tatlı kaş. acı biber salçası

2 çorba kaş acı pul biber

1 tatlı kaş. kimyon

1 çay kaş. karabiber

1 çorba kaş. sirke

1 çay kaş. toz şeker

1 çay kaş. yenibahar

1 çorba kaş. kekik

1 tatlı kaş. nane

1 tatlı kaş. isot

3 çorba kaş. zeytinyağı

1 çorba kaş. su


Tüm malzeme derin kapta kaşıkla iyice ezilir servise hazırdır. Ben sabah için gene küçük şekilli ekmeklere sürdüm daha leziz oluyor. Acının verdiği tat ve sıcak çayın buruk tadı tam acı sevenlere göre... Ben bu ezmeyi köfte ve et türü ızgara çeşitleri, patates kızartaması yanında da yapıyorum çok yakışıyor... Afiyet olsun...

SABAH BÖREĞİ PASTIRMALI


1 ekmek hamuru

1 çorba kaş. sıvı yağ

3 çorba kaş. eritilmiş tereyağ

un


İç malzeme

2 çorba kaş. sıvı yağ

1 iri domates

100 gr pastırma

1 kase kaşar peyniri


üstüne 1 yumurta sarısı az sıvıyağ 1 çimdik şekerle karıştırılmış


Ekmek hamuruna sıvı yağı ve eritilmiş tereyağını katıp un serperek iyice yoğuruyoruz. Yağlanmış tepsiye hamuru serelim parmak uçlarımızı sıvı yağa batırıp hamura parmaklarımızı bastırarak iyice açalım. Diğer tarafta iç malzemeyi pişirelim. Isınmış sıvı yağa kabukları ve çekirdekleri çıkartılmış küçük doğranmış domatesi bırakıp soteleyelim az tuz katıp. Son anda şerit şerit doğranmış pastırmaları ilave edelim şöyle bi çevirip ateşten alalım. Hamurun içine ılımış harcı serelim üstüne rende kaşarı serpip hamuru ikiye katlayım. Üstüne yumurta sarısını fırçayla sürelim. Ilık 170 derece fırında pişirelim. Afiyet olsun....

KAKAOLU FISTIKLI KURABİYE





Sabahları kurabiye kurabiye kokusyula uynamak harika...

3 su bar. un


1,5 su bar. pudra şekeri


2 yumurta


yarım çay bar. eritilmiş tereyağ


yarım çay bar. sıvı yağ


1 çay bar. tüm antep fıstığı


2 çorba kaş. kakao


2 çorba kaş. şokella


1 paket vanilya ve kabartma tozu




üzeri için: toz antep fıstığı-kakao-pudra şekeri




Karışım kabına unu döküp ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Havuzun içine tereyağı, sıvıyağ, yumurtayı kırıyoruz ve unun üzerine pudra şekerini , tüm fıstıkları, şokella, kakao, kabartma tozu vanilyayı koyuyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz kulak memesinden biraz yumuşak kıvamda bi hamur elde ediyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayıp yağlanmış tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dk. pişiriyoruz. Ilıyınca üstüne tozfıstık-kakao ve pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun...






SABAH NEŞESİ


Kahvaltının en leziz kısmı benim için sonundaki reçel ve tatlı ezmeleridir. Vazgeçemeğim çilek ve böğürtlen reçeli, şokella, fındık-fıstık ezmesi... Bunları daha neşeli hale getirmek ve az yemek için tost ekmeklerini kurabiye kalıbıyla kesip lokmalık tatlar hazırlıyorum. Güzel bi kahvaltı sofrasının sonunda keyif çayım ve sabah neşem vazgeçilmezim. Sizlerede tavsiye ederim. Afiyet olsun...

DOLGUN KREP











3 bardak süt




2 su bardağı un




3 yumurta




1,5 çor. kaşığı sıvı yağ




1 çay kaşığı kabartmatozu




1 çimdik tuz ve şeker




Tüm malzemeyi derin bir kaba bırakıp iyice çırpalım düşük devirde köpürtmeden. Krep tavasına 1 damla sıvı yağ döküm ısınınca 1 kepçe krep harcını dökelim önlü aralı pişirelim. Ben kreplerimi çeşit çeşit hazırladım 1: krebin içine şokellayı ben mari usülü eritip bir çorba kaşığı bırakalım fındık kırığı serpip külah şeklinde katlayalım erimiş şokellayıda çatalla üstne sicim şeklinde dökelim. 2: şokellalı krebin içine ve üstüne bol hindistcevizi serperek hazırlayalım. 3: krebin içine kaymak üstüne bal ve ceviz kırığı bırakıp rulo saralım lokmalık doğrayalım üstüne tekrar bal ve ceviz kırığı serpip servise sunalım. 4: ballı krebi rulo pasta dilimi gibide sunabiliriz... Afiyet olsun...

12 Ekim 2009 Pazartesi

ÇUKULATALI FINDIKLI KEK


3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su barbardağı süt

yarım su bardağı sıvıyağ

3 su bardağı elenmiş un

2 paket kabartma tozu

3 çor. kaşığı kakao

1 kase fındık kırığı

üstü için şokella


Yumurta ve şekeri köpürene kadar iyice çırpıyoruz. Yağ ve sütü ilave edip karıştırıyoruz. Un kabartma tozu kakao ve fındık kırığını da ilave edip tahta kaşıkla iyice karıştırıp yağlanmış hafif un serpilmiş kek kalıbına bırakıyoruz. 160 derece ılık fırında pişirip soğumaya bırakalım. Kalıptan çıkarttığımız kekin üstüne ve yanlarına ben mari usulü eritilmiş şokellayla kaplayalım üstünü fındıkla süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...

11 Ekim 2009 Pazar

KAHVALTILIK ÇİÇEK BAHÇESİ


5 adet çeri domates

2 adet çengelköy salatalık

3 adet yeşil sivri biber

2 adet kırmızı acı sivri biber

1 demet maydonoz

1 paket krem peynir

50 gr.ezine koyun peyniri

2 çor.kaşığı zeytinyağı

sos: zeytinyağı, limon suyu, tuz

Yeşil ve kırmızı biberin tohumlarını çıkartıp küçük küçük doğruyoruz. Tavada yağı kızdırıp biberleri yumuşayıncaya kadar iyice pişirip soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta peynirleri ezip pişmiş biberlerle harmanlıyoruz. Domateslerin üstünü kapak şeklinde kesip içlerini hafifçe oyuyoruz salatalıkları da oyup biberli peynir harcıyla dolduruyoruz. Servis tabağını maydonozla kaplayıp limonlu sosunu döküyoruz. İçleri doldurulmuş domates ve salatalıkları yerleştirip servise sunuyoruz. Afiyet olsun...

KAHVALTILIK BİBER DOLMASI


6 adet sivri biber

100 gr keçi peyniri

2 çor.kaşığı krem peynir

2 çor.kaşığı zeytinyağı

kekik-nane-toz kırmızı biber istege göre


Biberlerin ortasını yarıp tohumlarını alıyoruz. Kalan malzemeyi iyce ezip çay kaşığıyla biberlerin içlerini dolduruyoroz. Arzuya göre ızgarada 5 dak. bekletipde sunabilirsiniz. Afiyet olsun...

PEYNİR EZMEZİ


1 kase beyaz peynir
1 kase tulum peynir
2 çorba kaşığı krem peynir
3 çor.kaşığı zeytinyağı
baharatlar istege göre
kırmızı pul biber
kekik-nane
kimyon-sumak
yarım diş ezilmiz sarımsak

malzemeyi iyice ezip harmanlıyoruz kalp kalıbın içini streçleyip ezmeyi bırakalım. 1 saat kadar dolapta bekletip domates ve biberle süsleyip servise sunalım. Afiyet olsun...